Raziskovalci razvijajo 3D-tiskani žele

logo

Hidrogeli združujejo dve fizični obliki istega materiala morskih alg za trdnost, prožnost.

3D-tiskarske gele z izboljšanimi in zelo nadzorovanimi lastnostmi je mogoče ustvariti z združitvijo mikro in nano mrež iz istih materialov, ki jih dobijo iz morskih alg, kažejo nove raziskave državne univerze Severne Karoline. Ugotovitve bi se lahko uporabile v biomedicinskih materialih – pomislite na mehko robotiko.

Ugotovitve, opisane v reviji Nature Communications, kažejo, da so ti geli na vodni osnovi, imenovani homokompozitni hidrogeli, močni in prožni. Sestavljeni so iz alginatov – kemičnih spojin, ki jih najdemo v morski travi in algah, ki se pogosto uporabljajo kot sredstva za zgoščevanje.

Združevanje mrež velikega obsega istega alginata skupaj odpravlja krhkost, ki se lahko včasih pojavi, ko se različni materiali združijo v hidrogel, pravijo avtorji prispevka Orlin Velev, S. Frank in Doris Culberson, ugledni profesor kemijskega in biomolekularnega inženirstva v državi NC.

“Materiali na vodni osnovi so lahko mehki in krhki,” je dejal. “Toda ti homokompozitni materiali – mehki fibrilarni alginatni delci znotraj medija alginata – sta v resnici dva hidrogela v enem: eden je hidrogel delcev, drugi pa molekularni hidrogel. Združena skupaj tvorita želeju podoben material, ki je boljši od skupka njegovih delov, katerih lastnosti je mogoče natančno nastaviti za oblikovanje s pomočjo 3D-tiskalnika za izdelavo na zahtevo. “

“Z istim materialom krepimo hidrogelni material, kar je izjemno, ker uporablja le en material za izboljšanje splošnih mehanskih lastnosti,” je povedala Lilian Hsiao, docentka za kemijsko in molekularno inženirstvo v državi NC in soavtorica papir. “Alginati se uporabljajo pri oblogah za rane, zato bi ta material lahko uporabili kot okrepljen povoj s 3D-potiskom ali kot obliž za celjenje ran ali dostavo zdravil.”

“Te vrste materialov bi lahko bile najbolj uporabne v medicinskih izdelkih, v prehrambenih izdelkih kot zgoščevalno sredstvo ali v mehki robotiki,” je povedal Austin Williams, eden prvih soavtorjev in podiplomski študent v Velevem laboratoriju.

Prihodnje delo bo poskušalo natančno prilagoditi to metodo združevanja homokompozitnih materialov za pospeševanje 3D tiskanja za biomedicinske namene ali za biomedicinske injekcijske materiale, je dejal Velev.

Gradivo je zagotovila Državna univerza Severne Karoline. Izvirnik napisal Mick Kulikowski.

Povzeto po: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210514134142.htm

2021 / 34

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjen snežni traktor

3D natisnjen snežni traktor

Nova www stran

Dragi kupci, spoštovani partnerji, Obveščamo vas, da smo v okviru vavčerja za digitalni marketing pridobili sofinanciranje izdelave spletnih strani. Naložbo  sofinancirata Republika Slovenija in Evropski...

MSCE Električni cilindri z vodilom in UNOMOTION koračnim sistemom

MSCE je električni cilinder z integriranim sistemom vodenja. Z uporabo integriranega natančnega krogličnega vretena, se rotacijsko gibanje (vrtenje) pogonske gredi pretvori v linearno gibanje (translacijo) batnice z visoko mehansko učinkovitostjo in majhnim notranjim trenjem.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!