Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Svet mehatronike

Vabilo na strokovno konferenco IKTEM 2019

iktemIKTEM F 2019Program za 2. konferenco za IKT, elektroniko in mehatroniko v Sloveniji, ki se bo odvijala od 30. do 31. maja 2018 na Rogli, je znan!

Preberite več: Vabilo na strokovno konferenco IKTEM 2019

Marchiol poslovni sejem

logo

Podjetje Marchiol d. o. o. je najsodobnejši distributer elektroinštalacijskega materiala in materiala za strojegradnjo in vzdrževanje v industriji.

Preberite več: Marchiol poslovni sejem

Ultralahek keramični material, odporen na izjemno visoke temperature

logo

Raziskovalci z UCLA so s sodelavci z več inštitutov ustvarili izjemno lahek, a vzdržljiv keramični aerogel. Ta material bi lahko uporabljali za izolacijo vesoljskih plovil, saj lahko prenese hudo vročino in velike temperaturne spremembe, s katerimi se sooča vsaka odprava v vesolje.

Preberite več: Ultralahek keramični material, odporen na izjemno visoke temperature

Reportaža IFAM 2019

logo

Sejem IFAM je letos praznoval 15-letnico svojega obstoja. Začetki sejma IFAM segajo 15 let nazaj v Portorož, ko sta podjetji AX elektronika in ICM združili sile in organizirali konferenco Trendi in tehnologije avtomatizacije.

Preberite več: Reportaža IFAM 2019

'Kovinski les' s trdnostjo titana in gostoto vode

logo

Profesionalne palice za golf in letalska krila so izdelana iz titana, ki je močan kot jeklo, pri tem pa ima le pol toliko mase.

Preberite več: 'Kovinski les' s trdnostjo titana in gostoto vode

Smernica raziskav in razvoja: grafen

logo

Že nekaj časa se veliko govori o grafenu, 2D materialu, zgrajenem iz ene same plasti ogljikovih atomov, trdno vezanih v šestkotno mrežo v obliki satja.

Preberite več: Smernica raziskav in razvoja: grafen

Varjenje aluminijeve zlitine s pomočjo nanotehnologije

logo

Aluminijeva zlitina (tip AA 7075), razvita leta 1940, že dolgo veliko obeta v avtomobilski industriji, a jo zadržuje ena ovira. Čeprav ima pri tretjini svoje mase skoraj trdoto jekla, jo je težko uporabiti, ker je ni mogoče variti na konvencionalen način.

Preberite več: Varjenje aluminijeve zlitine s pomočjo nanotehnologije

Razumevanje vloge karbonskih vlaken v 3D tisku

logo

3D tiskana vlakna so poleg kovine verjetno druga najbolj zanimiva tehnologija aditivne proizvodnje. Zahvaljujoč nedavnim dosežkom na področju aditivne proizvodnje, so 3D tiskalniki z zmožnostjo tiskanja tega zahtevnega materiala končno dosegljivi.

Preberite več: Razumevanje vloge karbonskih vlaken v 3D tisku