Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Svet mehatronike

Svet mehatronike 34

smlogo color

Nič nas ne ustavi!

Res je drage bralke in bralci, ne ustavi nas Covid-19, niti slabo vreme, niti pomanjkanje komponent za proizvodnjo. Res je, da se na kratek rok izpadi komponent gotovo poznajo, vendar pa na dolgi rok takšen izpad pomeni samo to, da se proizvodnja prilagodi. Prilagodi se bodisi tako, da si omisli dodatnega dobavitelja, bodisi da zamenja komponento in podobno. Skratka proizvodnja in z njo tudi razvoj, se ne ustavljata. In tudi v uredništvu revije Svet mehatronike se ne ustavimo. Tako boste v novi številki revije Svet mehatronike lahko prebrali obilico zanimivih člankov. Med drugim članek o tem, kako znanstveniki s pomočjo nanodelcev naredijo kovine trdnejše. Načrtovalci robotov pa s pomočjo narave naredijo robote bolj uporabne.

Preberite več: Svet mehatronike 34

Novo orodje za simulacijo požara bi lahko izboljšalo požarno varnost

logo

Nekateri najnevarnejši požari so tisti, ki jih ne vidite, da prihajajo. To ne velja le za požare v zgradbah, ampak tudi za tiste kilometre od tal na komercialnih letalskih linijah.

Številna letala imajo sisteme za zgodnje odkrivanje požarov, toda požari, ki se pričnejo na njihovih podstrešjih ali v nadstropjih - prostorih z zakrivljenimi stropi, napolnjenimi z zračnimi kanali, električnimi napeljavami in konstrukcijskimi elementi - se lahko potencialno prikradejo mimo njih.

Preberite več: Novo orodje za simulacijo požara bi lahko izboljšalo požarno varnost

Supertrde "kovine, kovane v novem postopku izdelave s pomočjo nanodelcev

logo

Raziskovalci z univerze Brown so razvili nov način za izdelavo super trdih kovin. Ekipa je izdelala "gradnike" iz nanodelcev, ki jih je bilo mogoče zliti pod zmernim pritiskom zahvaljujoč kemični obdelavi.

Trdota materiala natančno opisuje, kako dobro se upira praskam ali upogibanjem oblike s silo ali pritiskom. Pri kovinah se običajno določi glede na velikost mikroskopskih zrn, ki jo sestavljajo - manjše kot je zrno, trša je kovina.

Preberite več: Supertrde "kovine, kovane v novem postopku izdelave s pomočjo nanodelcev

Mednarodna strokovna konferenca IKTEM

logo

Mednarodna strokovna konferenca IKTEM je namenjena strokovnjakom iz področij IKT, elektronike in mehatronike. Organizirajo jo reviji Svet elektronike in Svet mehatronike v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko iz Ljubljane in Maribora, ter sodelujočimi partnerji iz Gospodarske zbornice Slovenije: Zbornica elektronske in elektroindustrije ter Združenje za informatiko in telekomunikacije ter številni sponzorji iz Slovenije in tujine.

Preberite več: Mednarodna strokovna konferenca IKTEM

Svetovne novosti industrije na Mednarodnem industrijskem sejmu v Celju

logo

Najpomembnejši proizvajalci, nosilci ključnih blagovnih znamk na področju orodjarstva in strojegradnje, industrijske avtomatizacije, varjenja in rezanja, industrije plastike, materialov in komponent ter naprednih tehnologij se bodo od 5. do 8. aprila 2022 predstavili na Mednarodnem industrijskem sejmu v Celju. Sejem MIS predstavlja stičišče domačega in svetovnega industrijskega sektorja, priložnost za nove posle, nove stranke in predstavitev novosti.

Preberite več: Svetovne novosti industrije na Mednarodnem industrijskem sejmu v Celju

Znanstveniki NTU so izumili lepilo, ki ga aktivira magnetno polje

logo

Znanstveniki s tehnološke univerze Nanyang v Singapurju (NTU Singapore) so razvili nov način za strjevanje lepil z magnetnim poljem.

Običajna lepila, kot je epoksi, ki se uporabljajo za lepljenje plastike, keramike in lesa, so običajno zasnovana tako, da se strjujejo z vlago, toploto ali svetlobo iz okolice. Pogosto zahtevajo posebne temperature strjevanja, ki segajo od sobne temperature do 80 stopinj Celzija.

Preberite več: Znanstveniki NTU so izumili lepilo, ki ga aktivira magnetno polje

Ford in HP združujeta moči pri uporabi odpadkov 3D-tiskalnika za avtodele

logo

Avtomobilska družba Ford je sporočila, da 3D tiskanje ponuja nov vir avtomobilskih delov v manjši količini. Z uporabo odpadkov iz 3D-tiskalnikov za dele vozil proizvajalci upajo, da bodo povečali trajnost v avtomobilski industriji.

Preberite več: Ford in HP združujeta moči pri uporabi odpadkov 3D-tiskalnika za avtodele

Sprememba imena blagovne znamke ABITRON v ARCON

logo

Na področju zastopstva, projektiranja in dobave varnih radio komand, ima podjetje TELEM novost. Dosedanjo blagovno znamko ABITRON, ki predstavlja vodilno svetovno podjetje na področju radijskega daljinskega upravljanja, je odkupilo znano nemško podjetje ARCON. S tem nakupom se hkrati ukinja blagovna znamka ABITRON, program pa se nemoteno in v celoti nadaljuje pod blagovno znamko ARCON.

Preberite več: Sprememba imena blagovne znamke ABITRON v ARCON

Turck TBEC modul – hiter in robusten IP67 RFID vmesnik za EtherCat vodilo

logo

Turck TBEC modul je kompakten daljinski RFID vmesnik za EtherCat vodilo. Izkoristite njegovo hitrost, robustnost in visoko stopnjo zaščite IP67/IP69K in ga uporabite za hitro gibajoče značke tudi v zelo zahtevnih industrijskih aplikacijah. Z možnostjo priklopa kar 128 bralno-pisalnih glav vam omogoča prihranek denarja, z enostavno vgradnjo in priključitvijo pa prihranek časa.

Preberite več: Turck TBEC modul – hiter in robusten IP67 RFID vmesnik za EtherCat vodilo

WEB seminarji

Sejmi in vabila