Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Svet mehatronike

Sodelovalni roboti in program Co-act

logo

Orodja za zagon in prilagodljivi prsti z nastavki pri sodelovalnih prijemalih poenostavljajo začetek sodelovanja ljudi ter robotov. 

Lani je ustanova DGUV prijemalo SCHUNK Co-act EGP-C kot prvo industrijsko prijemalo na svetu odobrila za načine uporabe s sodelovanjem. Zdaj to vodilno podjetje na področju prijemalnih sistemov in vpenjalne tehnike nadaljuje zastavljeno pot ter sodelovalna prijemala opremlja s preprosto uporabnimi gradniki za programiranje lahkih in malih robotov Universal Robots. Univerzalni prsti z izmenljivimi nastavki iz umetne mase poleg tega olajšajo vstop v sodelovalno robotiko.

»Naš cilj je kar najbolj olajšati vstop v zanimivi svet sodelovalnih robotov,« pojasnjuje Prof. Dr. Markus Glück, poslovodja za raziskave in razvoj/CINO pri podjetju SCHUNK GmbH & Co. KG v mestu Lauffen na reki Neckar v Nemčiji. »Nabor prijemal SCHUNK Co-act za sodelovalne načine uporabe bomo zato postopoma razširili z zmogljivimi gradniki za programiranje in vtičniki za sodelovalne industrijske robote, s katerimi je vgradnja komponent na konec robotske roke enako preprosta in prilagodljiva kot vgradnja sodelovalnega robota.« 

Intuitivni zagon

Naslavljanje in parametriranje prijemal SCHUNK Co-act EGP-C je izvedljivo na dva načina: na običajen način z osrednjim krmilnikom ali (z vtičnikom) z intuitivnim uporabniškim vmesnikom. Zagon prijemala SCHUNK Co-act EGP-C je končan v nekaj minutah. Prijemalo lahko nato prejema podatke iz nadrejenega krmilnika ali jih pošilja vanj. Če se prijemala SCHUNK Co-act EGP-C uporabljajo na robotih Universal Robots, je krmiljenje že vgrajeno v uporabniški vmesnik robota in lahko komponente nastavite neposredno na nadzorni plošči robota.

Standardizirani prsti z nastavki

Zaradi zagotavljanja visoke mere prilagodljivosti, še posebej v začetni fazi načinov uporabe s sodelovanjem, je podjetje SCHUNK svoj program Co-act opremilo še s prsti s standardiziranimi nastavki, ki jih je mogoče opremiti z univerzalnimi izmenljivimi vložki različnih geometrij. Prsti z nastavki olajšajo začetek avtomatizacije in omogočajo hiter uspeh brez nepotrebnega izgubljanja časa s podrobnostmi. Prijemalo Co-act EGP-C se dobavi v celoti sestavljeno z ustreznim vmesnikom za robote KUKA LBR iiwa, UR ali FANUC CR. Izpolnjuje zahteve standardov EN ISO 10218-1/-2 in ISO/TS 15066 ter ga je nemška državna nezgodna zavarovalnica DGUV (Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung) odobrila za uporabo v načinih uporabe s sodelovanjem. Prijemalo omogoča zelo preprosto krmiljenje z digitalnimi V/I-signali. Z delovno napetostjo 24 V je med drugim primerno tudi za mobilno uporabo. Celotna krmilna in močnostna elektronika je vgrajena v samo prijemalo, tako da ne zavzema prostora v stikalni omari. Za kar najbolj tekoče in intuitivno sodelovanje z uporabnikom je prijemalo opremljeno z osvetlitvijo LED v barvah semaforja, ki lahko uporabniku signalizira vsakokratno stanje enote. Certificirana prijemala za male dele so na voljo v velikostih 25, 40, 50 in 64 s premiki prstov po 3, 6, 8 ter 10 mm in masami obdelovancev 0,19, 0,7, 1,05 ter 1,3 kg.

Podjetje SCHUNK se bo predstavilo na sejmu IFAM od 12. do 14. 2. 2019 na razstavnem prostoru A2-0012018.

SCHUNK Intec GmbH
Friedrich- Schunk-Straße 1
AT 4511 Allhaming, Austria
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
www.schunk.com

Distributer v Sloveniji:
MB-NAKLO d.o.o.
Ulica Toma Zupana 16
4202 Naklo, Slovenija
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
041 605 797
www.mb-naklo.si

 

Več o članku si preberite v PDF reviji!