Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Svet mehatronike

Uporaba umetne inteligence za avtomatizacijo namiznega nogometa

logo

Na Fakulteti za Elektrotehniko v Ljubljani poteka zanimiv projekt, ki ga raziskovalci, asistenti ter profesorji razvijajo v sklopu študijskega programa. Projekt je idejno zasnovan na fakulteti za Elektrotehniko v Ljubljani in se izvaja pod vodstvom prof. dr. Igorja Škrjanca iz Laboratorija za avtomatiko in kibernetiko (1).

V laboratoriju se ukvarjajo s sodobnimi metodami modeliranja, simulacije in vodenja sistemov. Uporabljajo tudi sodobne adaptivne, prediktivne in hibridne načine modeliranja in vodenja ter pristope iz področja umetne inteligence.

Osnovna ideja projekta je, da bi avtomatizirali del mize za namizni nogomet na način, da lahko umetna inteligenca nadomesti enega ali dva igralca. Tako avtomatizirano mizo bi potem uporabljali za študentska tekmovanja, kjer bi programsko kodo umetne inteligence oblikovali študentje sami. Vsaka od dveh ekip bi uporabila svojo programsko kodo, po eden igralec iz vsake ekipe pa bi se v sodelovanju z umetno inteligenco pomeril z nasprotno stranjo.

Virtualni igralec je krmiljen s pomočjo servomotorjev nameščenih na ročkah, za zaznavanje pozicije žogice in igralcev pa skrbita dve kameri, ki sta umeščeni nad igralno površino. Ročke in igralna površina so za lažjo razpoznavo preko kamere označeni s posebnimi črtnimi kodami.
Sodelujoči pri projektu so razvili tudi poseben grafični vmesnik, ki omogoča virtualni prikaz igralcev in žogice, predvsem pa se uporablja za preračun smeri in hitrosti. Na podlagi teh podatkov lahko programska oprema predvidi potovanje žogice.


Pri načrtovanju krmiljenja servomotorjev za avtomatizirano igranje je ekipa uporabila programsko orodje EPLAN Electric P8, s katerim so izdelali elektro sheme in vezalni načrt za elektro krmilno omaro. Programsko orodje je priskrbelo podjetje EXOR ETI d.o.o., ki je uradni zastopnik za EPLAN programsko opremo v Sloveniji.

Projekt je zaenkrat še v fazi razvoja. Trenutno poteka testiranje in odpravljanje napak v osnovni programski kodi.
Ko bo projekt dokončan, na fakulteti načrtujejo, da bodo mizo za namizni nogomet postavili v avlo fakultete, kjer bo na voljo študentom za uporabo in preizkušanje njihovih programskih kod.

Pokrovitelji projekta so fakulteta za Elektrotehniko, Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko, EXOR ETI d.o.o., SICK, Igus, in IKU d.o.o.

Za vse informacije glede EPLAN programske opreme nas lahko kontaktirate na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. .

Povezave:
1: http://msc.fe.uni-lj.si/Index.asp

EXOR ETI d.o.o.
Brnčičeva 51
1231 Ljubljana
tel.: +386 (0) 1 511 10 95
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
http://exor-eti.si

Celotna PDF revija brezplačno!

WEB seminarji

Sejmi in vabila