Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Svet mehatronike

EPLAN SPLETNA STRAN V NOVI PREOBLEKI

31 06 02

logo

Z mesecem oktobrom je zaživela prenovljena EPLAN spletna stran na domeni https://www.eplan.si. Mnogo zanimivih in koristnih vsebin je sedaj na voljo v novi, posodobljeni podobi.

 

Na spletni strani lahko najdete vse informacije o EPLAN programski opremi, sledite aktualnim novicam in izveste več o podjetju, ki ponuja programske in storitvene rešitve na področju elektrotehnike, avtomatizacije in mehatronike.

Preberite več: EPLAN SPLETNA STRAN V NOVI PREOBLEKI

Prvo 3D tiskanje biomimetične površine jezika doslej

31 06 02

logo

Znanstveniki so s 3D tiskom prvič uspeli ustvariti sintetične mehke površine s teksturami, ki so podobne jeziku in ki odpirajo nove možnosti za preizkušanje lastnosti predelave hrane v ustih, prehranskih tehnologij, farmacevtskih izdelkov in terapij za suha usta.

Preberite več: Prvo 3D tiskanje biomimetične površine jezika doslej

Kaj lahko roboti naredijo v maloprodaji

31 06 02

logo

Roboti so se začeli pojavljati tudi v maloprodajnih trgovinah, od skoraj dva metra visokih prosto premikajočih se strojev, ki naj bi opazili razlitja v trgovinah Giant Foods Store, do avtonomnih skenerjev polic, ki preverjajo zalogo v Walmartu. V podjetju Lowe’s, verigi za posodabljanje stanovanj, lahko »LoweBot« v nekaterih trgovinah odgovori na preprosta vprašanja, na primer kje najti kakšne izdelke, poleg tega pa lahko pomaga pri spremljanju zalog. Ti roboti delavce razbremenijo rutinskih nalog, s tem pa dajejo zaposlenim več časa za interakcijo s strankami - a to je šele začetek.

Preberite več: Kaj lahko roboti naredijo v maloprodaji

Laser proži gibanje mikroskopskih elektronskih robotov

31 06 02

logo

 Leta 1959 je imel nekdanji fizik v Cornellu, gospod Richard Feynman, svoje znamenito predavanje z naslovom "Na dnu je veliko prostora", v katerem je opisal priložnost za tehnologije zmanjševanja, od strojev do računalniških čipov, in to do neverjetno majhnih velikosti. No, tudi na dnu je v tem času nastala že velika gneča.

Preberite več: Laser proži gibanje mikroskopskih elektronskih robotov

Nov kompozitni material za naprednejša električna vozila

31 06 02

logo

Znanstveniki iz nacionalnega laboratorija Oak Ridge so z novimi tehnikami ustvarili kompozit, ki povečuje električno zmogljivost bakrenih žic in tako zagotovili popolnoma nov material, ki ga je mogoče prilagoditi za uporabo v izjemno učinkovitih, močnih pogonskih motorjih električnih vozil.

Preberite več: Nov kompozitni material za naprednejša električna vozila