Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Svet mehatronike

Najboljše prakse na področju 3D-tiskanja

smlogo color

Industrija 3D-tiskanja mora poskrbeti, da ne bo kršila avtorskih pravic in patentnih zakonov. 3D-tiskanje se morda zdi presenetljivo preprosto, vendar pa vključuje moralna, poslovna in tehnična vprašanja, ki jih moramo razrešiti, preden bo postalo del vsakdanjega življenja. Sicer se domneva, da bodo spremenili trenutne proizvodne modele, vendar pa začenjajo tehnologije 3D-tiskanja vstopati tudi na potrošniški trg.

MakerBot je bil prvi proizvajalec 3D-tiskalnikov, ki je ponudil model s ceno pod 1000 £. Pred kratkim je znani trgovec Maplin 3D-tiskalnik prodajal za samo 700 £. Vendar pa izraz »3D-tiskanje« ustvarja sliko, da bo tehnologija za uporabo enako preprosta kot običajni brizgalni ali laserski tiskalnik. To je daleč od resnice. Najprej vas čakajo težave, ki so skupne vsem, ki delajo s 3D-predmeti. Med drugim potrebujete precejšnje znanje o računalniško podprtem načrtovanju (CAD), v katerega boste morali vlagati čas, ko boste svoje ideje spreminjali v 3D-predmete, ki jih nameravate tržiti ali uporabljati zasebno.

Kljub temu pa je 3D-tiskanje razburkalo domišljijo mnogih, ki bi želeli biti oblikovalci. Izumitelji zdaj vidijo preprosto pot do uresničitve svojih modelov in izumov, da jih bodo lahko pokazali svetu ali pa preprosto ustvarili enkratne izdelke zase, ki nikoli ne bodo privlačni za množice. Spletno mesto za množično financiranje Kickstarter je polno primerov načrtovalcev in izumiteljev, ki so ustvarili zanimive naprave in zasnove z eno od vrst 3D-tiskanja. Z veseljem jih izpostavljajo, da bi dobili dodatna sredstva in komercializirali svoje izdelke. Splet pa je poln tudi poskusov novincev, ki včasih ustvarjajo predmete iz neprimernih računalniških modelov. Ti so na koncu prepognjeni, zviti ali pa preprosto čudni.

Več o članku

Povzeto po IET magazine

The Institution of Engineering and Technology (IET)

www.theiet.org

Najboljše prakse na področju 3D-tiskanja