Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Svet mehatronike

Žepni mikroskop »Foldscope«

tohoku

Dobitnik nagrade R&D 100 za leto 2014. Večina mikroskopov je dragih, saj so izdelani iz kakovostnih kovin, optike in elektronike, da delujejo zelo natančno.

To pa ni nujno potrebno za vse uporabne mikroskope, kar so do skrajnosti pokazali v Univerzi Stanford, saj so izdelali mikroskop iz delov, ki so stali manj kot 1 dolar. Foldscope je varčna rešitev, ki temelji na origamiju in jo je mogoče sestaviti iz 2D-medijev v manj kot 10 minutah, ob tem pa vseeno zagotavlja nad 2000-kratno povečavo, torej ločljivost reda pod mikrometer.

Foldscope ima tri stopnje (osvetlitev, nosilec vzorca in optiko), ki so izrezane iz sintetičnega papirja in se sestavijo z zlaganjem. Drugi glavni sestavni deli so še kroglasta steklena leča v enoti držala leče z zaslonko in svetlobna enota. Vse tri stopnje se sestavijo v mikroskop, ki omogoča izostritev in premikanje po površini 25 × 25 mm2 na osnovi upogibanja. Uporaba instrumenta poteka tako, da vzorec, nameščen na mikroskopski ploščici vstavimo v nastavek za vzorec, vklopimo lučko LED s stikalom v svetlobni enoti in pogledamo vzorec, pri tem pa ga izostrimo in premikamo s palci. Vzorec si ogledamo tako, da držimo Foldscope z obema rokama in eno oko približamo kroglasti leči to te mere, da se z obrvjo dotaknemo papirja.

Razvojna ekipa za Foldscope v Univerzi Stanford: Manu Prakash in James Cybulski. Povezava: http://www.rdmag.com/award-winners/2014/08/pocket-microscope

Stanford Universitiy

www.stanford.edu

www.rdmag.com

Več o članku

WEB seminarji