Kako roboti in 3D pametni senzorji skupaj povečajo avtomatizacijo proizvodnje

logo

Uporaba robotov za potrebe avtomatizacije proizvodnje hitro narašča. Vse več proizvajalcev poenostavlja svoje proizvodne linije tako, da delavcem daje preproste, ponavljajoče se naloge in uporablja majhne do srednje velike robote za sodelovanje, ki lahko delujejo natančneje in bolj učinkovito.

Pomen »Pick-and-Place«
Čeprav lahko roboti izvajajo zapletene naloge, kot so vizualno vodenje ali skeniranje na podlagi gibanja, je naša izkušnja, da je večina današnjih aplikacij za avtomatizacijo robotov »pick-and-place«, kar zahteva, da robotski sistem najde in premakne dele iz ene celice v drugo. Deli se lahko sistematično ali naključno postavijo na premične tekoče trakove, zložene zabojnike ali palete.
Takšni sistemi običajno vključujejo robotsko roko, opremljeno z oprijemom na osnovi vakuuma ali pnevmatike, ki omogoča robotu, da prevzeme dele na različnih površinah in učinkovito prenaša le-te, hkrati pa se izogne trkom do ciljne destinacije. Nekatere specializirane aplikacije zahtevajo mehanske prijeme, ki imajo “prste” za dvig, manipulacijo in namestitev delov.

Izdelava pametnih robotov
Roboti niso dovolj “pametni”, da bi lahko sami izvajali aplikacije, ki jih izberemo. To je zato, ker ne morejo “videti” ali “razmišljati”. Posledično roboti zahtevajo strojni vid, da vizualizirajo prizor, obdelujejo informacije za nadzorovano kontrolo in izvajajo natančne mehanske gibe. Za zagotavljanje teh ključnih funkcij lahko 3D pametne senzorje povežemo z roboti, da ustvarijo celovito rešitev za avtomatizacijo.

Zakaj potrebujete 3D?
Dvodimenzionalni sistemi lahko locirajo dele le na ravni relativno glede na robota. Robotski sistemi, opremljeni s 3D-vidom, pa lahko prepoznajo naključno postavljene dele v treh dimenzijah (tj. X-Y-Z) in natančno odkrijejo 3D-usmerjenost vsakega dela. To je ključna sposobnost za učinkovito robotsko izbiranje in umestitev. 3D zagotavlja informacije o položaju in usmerjenosti.

Primer uporabe – 3D senzorja Gocator® na robotu UR
Gocator 3D »Snapshot« senzor lahko namestite in povežete neposredno na UR robota preko Etherneta z Gocator® URCap in standardno komunikacijo preko protokola ASCII. Takšen robotski sistem z 3D-vodenjem je preprost in zelo učinkovit. Sestavljen je le iz senzorja Gocator®, standardnega nabora orodij senzorja in robota UR. Dodatna programska oprema ali računalnik ni potreben.
Primeri uporabe aplikacij za takšen sistem vključujejo:
• »Pick-and-place« vhodnih surovin ali delov, ki potujejo po transportnem sistemu (npr. tekoči trak). Gocator® skenira del / sklop, sporoči njegov položaj v globalnih koordinatah in ga namesti naključno ali neposredno na tekoči trak / paleto.
• Naključna postavitev in pobiranje iz tekočega traku (tj. naključen »bin picking«). Gocator® skenira del, ko le ta potuje po tekočem traku, in robota usmeri, da prevzame del in ga postavi v ustrezen zaboj.
• Namestitev končnih izdelkov v strukturirane zaboje po višini (npr. 1, 2, 3, 4 različne višine). Senzor Gocator® s pomočjo 3D informacij postavi dele v ustrezen koš in jih postavi pod ustreznim kotom z uporabo algoritma za ujemanje delov na Gocatorju.

Gocator® lahko izvede vse tri zgoraj omenjene operacije izbiranja in postavljanja z uporabo samo treh od svojih več kot 140+ vgrajenih merilnih orodij. Posebna orodja, ki jih uporablja za to aplikacijo, vključujejo orodje »Bounding Box«, orodje »Height« in »Part Matching«.


Ta enostavna uporaba inženirju olajša nastavitev, zagon in pridobivanje želenih rezultatov iz njihovega sistema. In ne pozabite, vsak Gocator® senzor je tovarniško predhodno kalibriran, kar pomeni, da vam pikslov ni treba pretvarjati v merske enote. To je že vključeno v samem senzorju, kar vam omogoča skeniranje in merjenje po sistemu »out-of-the-box«.
Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na info@proel.si.

ProElektronika d.o.o.
Mariborska cesta 86, SI-3000 Celje
E-pošta: info@proel.si
www.proel.si

2021 / 34

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!