Plastožer – naprava za drobljenje pločevink in plastike

V petek, 5. 5. 2023 se je odvilo finale že 10. Junior Achivement nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na na Gospodarski zbornici Slovenije.

Na njem se je predstavljalo 25 najboljših dijaških podjetij, ki so člane žirije prepričali s postavitvijo stojnice in 3 minutnopredstavitvijo. 

Prvo mesto na tekmovanju in vozovnico za evropsko tekmovanje GEN-E 2023 si je prislužilo podjetje SHREDDER TEAM d.d.(Gimnazija Jurija Vege Idrija), ki ga vodijo dijaki Miha Smrdelj, Jan Razpet, Andrej Rojc in Jernej Kavčič, pod mentorstvom prof. Tanje Pirih.

Podjetje Shredder d.d. izdeluje mline za mletje odpadne plastične embalaže v obliki gospodinjskega  aparata. Izdelek so poimenovali PLASTOŽER.

Več informacij o dogodku  in zmagovalcih si lahko ogledate na spletni strani:

https://www.jaslovenija.si/post/imamo-ga-podjetje-leta-2023

V uredništvu revije Svet mehatronike pa smo se povezali z avtorji Plastožerja, ki so nam povedali več o nastanku ideje, problemih na katere so naleteli ob razvoju in načrtih za naprej.

Svet mehatronike: Najprej prosimo, da se predstavite od kod prihajate, kdo ste, kdo je vaš mentor?

Shreder team: Smo ekipa Shredder team, prihajamo iz občine Idrija in smo dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija, programa strojni tehnik. Ekipo sestavljamo Miha Smrdel, Jernej Kavčič, Andrej Rojc in Jan Razpet. Naša mentorica pa je Tanja Pirih, ki poučuje strokovno teoretične predmete.

SM: Kako ste prišli do ideje Plastožerja?

ST: Pobuda za idejo je prišla iz strani mentorice. Njena ideja je bila, da izdelamo mlin za mletje odpadne plastične embalaže, ki bi ga imeli v kuhinji in tako embalažo zmeljemo takoj po uporabi.

SM: Kako je ideja dozorevala? Verjetno ste naredili prvi prototip, ga preizkusili, pa drugega, tretjega… Ali lahko poveste kaj več o končni verziji v smislu tehničnih podrobnosti – kako ste reševali izzive pri načrtovanju, izdelavi in potem pri samem mletju plastike in pločevink?

ST: Naša ideja je rastla in se razvijala, ko smo začeli konstruirat 3D model in stopili v stik s podjetji, ki so nam kasneje pomagala pri izdelavi. Nato smo iz 3D modela izdelali načrte in po njih dali izdelati določene sestavne elemente. Tako smo lahko izdelali prototip, na katerem smo izvedli kar nekaj testiranj. Najprej smo preizkušali mletje s trifaznim motorjem, ki pa ni primeren za gospodinjsko uporabo. Tako, da nam je bil eden izmed največjih izzivov poiskati dovolj močan in hkrati ne prevelik enofazni motor. Ko je bil motor izbran, smo nadaljevali s testiranji, pri katerih pa smo spreminjali prestavna razmerja na izdelanem reduktorju ter postavitev različnih kombinacij rezil. Po vseh testiranjih smo dobili optimalno postavitev, ki se zdaj uporablja na našem izdelku.

Končna verzija našega prototipa ima enofazni 370 W močan motor, ki preko  dveh reduktorjev poganja šest kotne gredi, na katerih so zložena rezila. Ta so lasersko izrezana iz 3 mm debele INOX pločevine. Zobniški prenos je na gredi oblikovan tako, da se ena gred vrti hitreje kot druga, s tem dobimo boljši učinek trganja. Ogrodje izdelka je narejeno iz Boschevih profilov na katerem je pritrjeno leseno ohišje.

SM: Ali je izdelek naprodaj kot KIT verzija ali kot finaliziran izdelek?

ST: Izdelan imamo šele prototip, zato naš izdelek trenutno še ni naprodaj. Na prototipu so predvidene določene izboljšave od zamenjave materiala rezil in dograditev sortirnika za različne material (plastika, pločevinke, tetrapaki). Ko bo naprodaj, ga bo mogoče kupiti kot KIT paket za vgradnjo v kuhinjski element ali kot samostojen element, kateremu lahko na ohišje namestimo različne materiale (les, pločevina, …).  Kupec bo lahko izbiral tudi med enofaznim ali trifaznim motorjem.

SM: Če je odgovor na predhodno vprašanje pozitiven, ali ga lahko tudi kje kupimo in kakšna je cena?

ST: Ko bo naš izdelek dokončan, se ga bo lahko naročilo na naši spletni strani. Predvidevamo, da bo cena primerljiva s cenami  kuhinjskih aparatov na primer pomivalnega stroja.

SM: Ali planirate načrtovanje izdelave večjega Plastožerja, ki bi ga uporabljala podjetja, ki zbirajo plastiko?

ST: O tej ideji, da bi naredili večji Plastožer smo že govorili, vendar pa v bližnji prihodnosti tega še ne načrtujemo.

SM: Je potrebno vsem tem odgovorom še kaj dodati (mogoče zahvala mentorju/mentorjem ali plane za prihodnost)?

ST: Zahvalili bi se radi našim sponzorjem: Kolektor Mobility (orodjarna, razvoj in tehnologija), Obdelava kovin Egon Skvarča s. p., Simy-Teh Simon Božič s. p., GRAVI Mihael Mlakar s.p., Orodjarstvo Pišlar s. p.,  ki so nam omogočili izdelavo našega izdelka, prav tako bi se radi zahvalili naši mentorici za podporo, pomoč in svetovanje.

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!