Energetski transformatorji: nadzor in napovedovanje dogajanja

Na področju elektroenergetike postajajo sistemi za nadzor delovanja energetskih transformatorjev vse pogostejši in tako rekoč standardna oprema energetskih transformatorskih postrojenj, obenem pa tudi gradniki pametnih omrežij oziroma SmartGrid-s.

U porabnikom omogočajo predvsem on-line nadzor parametrov in stanj transformatorjev skozi njihovo življenjsko dobo, povezavo senzorjev v nadzorni sistem za nadaljno analitično obdelavo, izračune parametrov obratovanja, opazovanje ključnih parametrov za predikcijo dogodkov, alarmiranje, načrtovanje potrebnih vzdrževanj oziroma zamenjav opreme, ter vključevanje v nadzorne sisteme energetskih postrojenj. Okvare na energetskem transformatorju lahko povzročijo “katastrofalne” stroške, zato je nadzor delovanja in načrtovanje vzdrževanj oziroma zamenjav opreme ključnega pomena.

Kratka predstavitev

V članku si lahko preberete nekaj o zgradbi energetskega transformatorja, kako spremljamo njegovo stanje delovanja (monitoring), sestavo nadzornega sistema iz prakse NSET [4], ter kako preprečiti okvare, ki lahko povzročijo nepotrebno visoke stroške.

O energetskih transformatorjih

Transformator je električni stroj, ki prenaša električno energijo med različnimi napetostnimi nivoji. Je eden najpomembnejših delov elektroenergetskih objektov. Ker so zahteve po električni energiji vsak dan večje, pridobiva vse večji pomen pri zanesljivi oskrbi porabnikov tudi kvaliteta transformatorjev in njihov vpliv na okolje [3].

Kolektor Sinabit d.o.o.

www.sinabit.si

Več o članku

Energetski transformatorji: nadzor in napovedovanje dogajanja

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!