Energetski transformatorji: nadzor in napovedovanje dogajanja

Na področju elektroenergetike postajajo sistemi za nadzor delovanja energetskih transformatorjev vse pogostejši in tako rekoč standardna oprema energetskih transformatorskih postrojenj, obenem pa tudi gradniki pametnih omrežij oziroma SmartGrid-s.

U porabnikom omogočajo predvsem on-line nadzor parametrov in stanj transformatorjev skozi njihovo življenjsko dobo, povezavo senzorjev v nadzorni sistem za nadaljno analitično obdelavo, izračune parametrov obratovanja, opazovanje ključnih parametrov za predikcijo dogodkov, alarmiranje, načrtovanje potrebnih vzdrževanj oziroma zamenjav opreme, ter vključevanje v nadzorne sisteme energetskih postrojenj. Okvare na energetskem transformatorju lahko povzročijo “katastrofalne” stroške, zato je nadzor delovanja in načrtovanje vzdrževanj oziroma zamenjav opreme ključnega pomena.

Kratka predstavitev

V članku si lahko preberete nekaj o zgradbi energetskega transformatorja, kako spremljamo njegovo stanje delovanja (monitoring), sestavo nadzornega sistema iz prakse NSET [4], ter kako preprečiti okvare, ki lahko povzročijo nepotrebno visoke stroške.

O energetskih transformatorjih

Transformator je električni stroj, ki prenaša električno energijo med različnimi napetostnimi nivoji. Je eden najpomembnejših delov elektroenergetskih objektov. Ker so zahteve po električni energiji vsak dan večje, pridobiva vse večji pomen pri zanesljivi oskrbi porabnikov tudi kvaliteta transformatorjev in njihov vpliv na okolje [3].

Kolektor Sinabit d.o.o.

www.sinabit.si

Več o članku

Energetski transformatorji: nadzor in napovedovanje dogajanja

Sorodni članki

Zadnji članki

Plastožer – naprava za drobljenje pločevink in plastike

V petek, 5. 5. 2023 se je odvilo finale že 10. Junior Achivement nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na na Gospodarski zbornici Slovenije.

MIEL OMRON na sejmu MIS’23

MIEL OMRON na sejmu MIS'23

Svet mehatronike 42

v industriji so materiali različnih izdelkov zelo pomembni. Pomembno je, da je nek material trden, žilav – seveda odvisno od uporabe. Pri nekaterih primerih uporabe pa je pomembno, da je material tudi elastičen in da se po obremenitvi vrne v svoj položaj. Tako so japonski znanstveniki naredili nov material - leguro na osnovi bakra, ki ima elastično obremenitev večjo od 4,3%. Tak material bi lahko prišel prav v proizvodnji naprav za športnike, v medicinskih napravah ter verjetno še kje drugje.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!