Energetski transformatorji: nadzor in napovedovanje dogajanja

Na področju elektroenergetike postajajo sistemi za nadzor delovanja energetskih transformatorjev vse pogostejši in tako rekoč standardna oprema energetskih transformatorskih postrojenj, obenem pa tudi gradniki pametnih omrežij oziroma SmartGrid-s.

U porabnikom omogočajo predvsem on-line nadzor parametrov in stanj transformatorjev skozi njihovo življenjsko dobo, povezavo senzorjev v nadzorni sistem za nadaljno analitično obdelavo, izračune parametrov obratovanja, opazovanje ključnih parametrov za predikcijo dogodkov, alarmiranje, načrtovanje potrebnih vzdrževanj oziroma zamenjav opreme, ter vključevanje v nadzorne sisteme energetskih postrojenj. Okvare na energetskem transformatorju lahko povzročijo “katastrofalne” stroške, zato je nadzor delovanja in načrtovanje vzdrževanj oziroma zamenjav opreme ključnega pomena.

Kratka predstavitev

V članku si lahko preberete nekaj o zgradbi energetskega transformatorja, kako spremljamo njegovo stanje delovanja (monitoring), sestavo nadzornega sistema iz prakse NSET [4], ter kako preprečiti okvare, ki lahko povzročijo nepotrebno visoke stroške.

O energetskih transformatorjih

Transformator je električni stroj, ki prenaša električno energijo med različnimi napetostnimi nivoji. Je eden najpomembnejših delov elektroenergetskih objektov. Ker so zahteve po električni energiji vsak dan večje, pridobiva vse večji pomen pri zanesljivi oskrbi porabnikov tudi kvaliteta transformatorjev in njihov vpliv na okolje [3].

Kolektor Sinabit d.o.o.

www.sinabit.si

Več o članku

Energetski transformatorji: nadzor in napovedovanje dogajanja

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!