Energetski transformatorji: nadzor in napovedovanje dogajanja

Na področju elektroenergetike postajajo sistemi za nadzor delovanja energetskih transformatorjev vse pogostejši in tako rekoč standardna oprema energetskih transformatorskih postrojenj, obenem pa tudi gradniki pametnih omrežij oziroma SmartGrid-s.

U porabnikom omogočajo predvsem on-line nadzor parametrov in stanj transformatorjev skozi njihovo življenjsko dobo, povezavo senzorjev v nadzorni sistem za nadaljno analitično obdelavo, izračune parametrov obratovanja, opazovanje ključnih parametrov za predikcijo dogodkov, alarmiranje, načrtovanje potrebnih vzdrževanj oziroma zamenjav opreme, ter vključevanje v nadzorne sisteme energetskih postrojenj. Okvare na energetskem transformatorju lahko povzročijo “katastrofalne” stroške, zato je nadzor delovanja in načrtovanje vzdrževanj oziroma zamenjav opreme ključnega pomena.

Kratka predstavitev

V članku si lahko preberete nekaj o zgradbi energetskega transformatorja, kako spremljamo njegovo stanje delovanja (monitoring), sestavo nadzornega sistema iz prakse NSET [4], ter kako preprečiti okvare, ki lahko povzročijo nepotrebno visoke stroške.

O energetskih transformatorjih

Transformator je električni stroj, ki prenaša električno energijo med različnimi napetostnimi nivoji. Je eden najpomembnejših delov elektroenergetskih objektov. Ker so zahteve po električni energiji vsak dan večje, pridobiva vse večji pomen pri zanesljivi oskrbi porabnikov tudi kvaliteta transformatorjev in njihov vpliv na okolje [3].

Kolektor Sinabit d.o.o.

www.sinabit.si

Več o članku

Energetski transformatorji: nadzor in napovedovanje dogajanja

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!