Reportaža IFAM 2014

Tradicionalni sejem avtomatizacije, mehatronike in robotike IFAM v Celju je to leto praznoval svojo deseto obletnico. Malokdo bi mu pred desetimi leti lahko napovedal, da bo celo desetletje združeval ponudnike in uporabnike, izzive in rešitve v avtomatizaciji in da bo postala avtomatizacija del vsakdanjega življenja tudi izven industrijskega okolja.

Letos smo tudi v uredništvu ustrezno pripomogli pri 10. obletnici sejma in sponzorirali prihod in obisk sejma srednji in visoki strokovni šoli iz Ravn. Tako študenti in dijaki pa tudi profesorji so se razveselili našega sponzorstva in so z veseljem zapolnili avtobus.

ALKATRON

So v enem letu v zvezi z vašim podjetjem nastale kakšne spremembe, morda kakšno novo zastopstvo?
Vztrajamo pri ekskluzivnem zastopanju nemškega Phoenix Contacta. Če hočemo svoje delo kvalitetno opravljati, nam en vrhunski proizvajalec, ki izdeluje preko 50.000 izdelkov,  popolnoma zadostuje. Ponudbe v slogu: » Ste pa res dobri, če vam Phoenix Contact zaupa. A bi hoteli zastopati še nas« nas ne pritegnejo.

MB-NAKLO d.o.o.

Podjetje MB-NAKLO d.o.o. že od leta 1990 svojim kupcem zagotavlja vrhunsko kvaliteto proizvodov ter vrhunsko tehnično svetovanje na področju orodij, strojev, opreme za delavnice in opreme za avtomatizacijo procesov. Svojim zaposlenim zagotavlja stabilno varnost ter uspešno prihodnost.

ELEKTRONABAVA

Podjetje Elektronabava je na svojem razstavnem prostoru ponudilo izdelke različnih proizvajalcev, ki jih zastopajo, vendar ne želijo biti le klasični distributer izdelkov, napak so s prestrukturiranjem v podjetju dosegli tudi to, da lahko ponudijo tudi izdelke na ključ. Za sabo imajo že številne večje projekte, sodelujejo tudi s podizvajalci, s pomočjo katerih lahko projekt izvedejo v celoti. Imajo različne oddelke, na primer za industrijo, investicije in tudi inštalaterje, s čimer se želijo čim bolj približati kupcu. Med svoje boljše poteze štejejo možnost dnevnih dobav, ki so jo uvedli lani in s katero so postali s kupcem še bolj povezani. Cilji podjetja so postavljeni visoko, a so na dobri poti, da jih dosežejo, korak za korakom.

LCR

Podjetje LCR d.o.o. se ukvarja z veleprodajo industrijske računalniške opreme in napajalnikov. So uradni zastopnik proizvajalcev IEI (industrijski računalniki) in Mean Well (industrijski napajalniki). Poleg omenjenih zastopajo tudi druge proizvajalce iz spremljajočih področij.

BECKHOFF

Podjetje Beckhoff je predstavilo številne novosti na področju industrijskih računalnikov, embedded (ugnezdenih) računalnikov, V/I modulov,  programske opreme  in pogonske tehnike. Tudi letos je največ zanimanja požel novi transportni sistem  XTS, ki združuje linearni motor, pogonsko elektroniko in merjenje pozicije v enem mehatronskem sistemu.

KOLEKTOR

Podjetje Kolektor Synatec se je predstavilo z rešitvami merjenja porabe električne energije, inovativno tehnologijo povezovanja SmartWire-DT podjetja Eaton, poudarek pa je bil tudi na predstavitvi novosti na področju industrijskih računalnikov in monitorjev podjetja Advantech.

ELEKTROSPOJI

Podjetje Elektrospoji se je predstavilo s svojim standardnim programom označevanja v elektrotehniki in celotnim proizvodnim programom vodilnega svetovnega proizvajalca izdelkov za elektrotehniko Weidmiller, ki poleg drugega ponuja tudi širok program elektronskih komponent za uporabo v stikalnih omarah in izven njih. Med najpomembnejšimi so napajalniki, releji, optosklopniki, solid-state releji, pretvorniki in izolatorji analognih signalov, prenapetostne zaščite in vmesniki za povezavo PLC-jev. Prav tako ponuja širok izbor sponk in konektorjev za tiskana vezja ter ohišij za tiskana vezja. Izbiramo lahko med različnimi velikostmi, oblikami in spojnimi tehnologijami. Zelo zanimiva novost med namiznimi tiskalniki Weidmuller je tiskanik PrintJet Advanced, ki smo si ga na sejmu lahko tudi ogledali.

TIPTEH

Tipteh vsako leto predstavi kup novosti, saj želijo slediti sodobnim tokovom in kot uveljavljeno ime na slovenskem trgu te novosti čim prej predstaviti kupcem. Zanje je ključnega pomena rešitev problema in ne prodan izdelek, zato ponujajo tudi preverjeno znanje svojih strokovnjakov, ki kupcem nudijo pomoč in podporo pri zagonu in uporabi izdelkov, ki jih ponujajo.

MIEL

Proizvajalec Omron, ki ga Miel na slovenskem trgu zastopa že 24 let, prav letos praznuje 80 let svojega delovanja in spada med najvidnejša imena s pomembnimi dosežki na področju inovacij, avtomatizacije, senzorike in ostalih komponent in kot pravijo pri Mielu: »Pri Omronu dobite vse, kar potrebujete za avtomatizacijo!«. Omron je s svojimi produkti zastopan vsepovsod, na bankomatih, kavnih avtomatih, semaforiziranih križiščih, v vozilih in tako naprej. Podjetje Miel želi kupce in uporabnike Omronovih izdelkov seznanjati z novostmi, jim svetovati pri izbiri in ponujati rešitve z ekipo osmih strokovnjakov, ki skupaj pokrivajo sicer izredno širok, vendar celoten, nabor Omronovih produktov. V primerih, ko kupec nima ustreznega kadra ali znanja za izvedbo nekega projekta, lahko ponudijo tudi delne ali celotne rešitve na ključ.

SIEMENS

Na lanskoletnem razstavnem prostoru Siemensa smo imeli priložnost spoznati same novosti, med katerimi so bili mnogi izdelki le najavljeni in jih še ni bilo mogoče naročiti,  letos pa so se odločili, da bodo predstavili le izdelke, ki so v tem trenutku že na razpolago in jih kupcu lahko dostavijo takoj. Večino izdelkov si stranke za preizkus lahko tudi izposodijo iz zaloge v Sloveniji, zato jih je v primeru morebitne zamenjave ali nadgradnje dobijo takoj.

INEA rbt

Predstavljajo novo družino frekvenčnih pretvornikov, serijo FR-A800, ki je tehnološko zelo izpopolnjena, saj ima vgrajene vse najnovejše programske algoritme za regulacije z bolj preprostim nastavljanjem potrebnih parametrov , omogoča pa uporabo istih frekvenčnih pretvornikov tudi za večje moči tako, da dve enoti združimo in potem delujeta kot par – uporabljeni sta močnostni stopnji obeh pretvornikov, upravljanje pa je skupno. Tako imamo v tem trenutku frekvenčni pretvornik za moč 450 kW, z vezavo dveh v par pa dosežemo moč skoraj 1 MW!

AX ELEKTRONIKA

Na sejmu IFAM se je predstavilo tudi uredništvo revij Svet elektronike in Svet mehatronike. Svet mmehatronike je na sejmu IFAM 2014 praznoval 1. obletnico izdajanja revije Svet mehatronike. Ta nov medij za strokovno publiko je bil dobro sprejet kot nov, svež medij z novim poslovnim modelom. Svet mehatronike je namreč brezplačna revija in je na voljo tako na spletu, kot tudi na Točkah revije, kjer bralci lahko dobijo svoj brezplačni tiskani izvod. Znak, da je bila revija dobro sprejeta med bralci je tudi vedno večje število naročnikov, ki želijo prejeti svoj izvod tiskane revije v pisarni ali na dom.

AX elektronika d.o.o.

www.svet-el.si 

Več o članku

Reportaža IFAM 2014 

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!