iQ Mitsubishi platforma kot podlaga za inteligentne rešitve na področju robotike

Današnje zahteve v industrijski proizvodnji so na zelo visokem nivoju. Roboti postajajo vedno bolj popularni, če že ne standarden del opreme proizvodnih linij. Glede na dejstvo, da je tendenca v proizvodnji proizvesti več z nižjimi stroški je sočasno nujno, da so stroji, naprave in roboti, kot ključni del proizvodnjih linij ”pametnejši” in z zahtevano mero inteligence.

Robot bo nadomestil človeka v težkem neudobnem delovnem okolju, v ponavljajočih se in monotonih delovnih mestih in v dejavnostih, kjer lahko delavec pomembno vpliva na končno kvaliteto produkta. Vse to narekuje, da morajo biti roboti inteligentni in prilagodljivi tako, kot človek.  

Uporaba industrijskih robotov v industriji pomembno vpliva na izboljšanje produktivnosti, fleksibilnosti, učinkovitosti in dvigu ravni kvalitete proizvoda in povečanje konkurenčnosti.

Delovanje večine vgrajenih industrijskih robotov, ki sodelujejo pri ponavljajočih se nalogah je odvisno samo od programskega orodja, njihova uporaba pa v dobro strukturiranih okoljih.  Pri vsakokratni spremembi delovnega okolja ali predvidene naloge je potrebno robota preden se uporabi s strani strokovnjaka skrbno programirati in kalibrirati. Fleksibilnost pri programiranju omogoča, da roboti izvajajo zelo kompleksne človeku podobne ponavljajoče se naloge. Te naloge lahko preprosto in hitro zamenjamo z uporabo drugega programa. Kakorkoli pa se mora robot prilagajati spremenljivosti delovne okolice lahko to doseže samo s pomočjo uporabe povratnih informacij različnih senzorjev.

Uspešnost montažnih operacij z uporabo industrijskih robotov temelji na natančnosti robota in natančnega poznavanja delovnega okolja, informacije o geometriji sestavnih delov in njihovo lokalizacijo v delovnem okolju. Industrijski roboti delujejo v realnem okolju z visoko stopnjo negotovosti in zahtevajo sisteme zaznavanja, ki bi kompenzirali potencialno možnost pojava napake med delovanjem. Viri negotovosti so različni od napačne pozicije robota, staranje vgrajenih mehanizmov, različne motnje, deformacija in zračnost robotske roke…      

INEA rabt d.o.o.

Stegne 11, 1000 Ljubljana

Tel: 01 513 81 00

www.inea-rbt.si

Več o članku

iQ Mitsubishi platforma kot podlaga za inteligentne rešitve na področju robotike

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!