Avtomatizacija sistema za hlajenje kalilnega stroja

V članku je predstavljen projekt, ki sem ga izdelal za diplomsko nalogo. Projekt opisuje izdelavo avtomatizacijskega sistema, katerega glavni element je krmilnik, ki  upravlja in nadzoruje črpalko, ki črpa vodo iz vodnjaka za hlajenje bifrekvenčnega in induktivnega kalilnega stroja.

Naročnikova zahteva je bila narediti avtomatiziran sistem, ki bo omogočal izbiro med tremi načini delovanja. Prvi način delovanja je takšen, da sistem deluje lokalno samodejno ves čas. Z izbiro drugega načina, lahko operater s pomočjo operaterskega panela na krmilniku ročno vklopi ali izklopi črpalko kadar to želi. Pri izbiri tretjega načina delovanja pa lahko operater, ki dela na bifrekvenčnem ali induktivnem kalilnem stroju vklopi ali izklopi črpalko, ko je to potrebno.

Pri izdelavi sistema se je najprej bilo potrebno osredotočiti na izbiro dveh najpomembnejših elementov sistema, na črpalko in krmilnik. Sledila je izdelava elektro načrta, po katerem sem se orientiral, da sem lahko izdelal in zvezal elektro omaro, na koncu pa sem še moral narediti program za krmilnik, ki je pogoj za zagon in delovanje celotnega sistema. Črpalko smo skupaj s strojnimi inženirji pri naročniku izbrali glede na potrebe po pretoku vode in tlaka. Odločili smo se za centrifugalno črpalko podjetja ATB Sever z močjo elektromotorja 22 kW, ki zmore narediti 2920 obratov na minuto. Gre za nizkotlačno črpalko, ki zmore višino črpanja deževnice do 20 m. Je enostopenjska črpalka z vgrajenim enim rotorjem. Glede na položaj gredi spada med horizontalne črpalke. Stroški postavitve črpalke so v primerjavi z drugimi tipi črpalk majhni. 

Izbira krmilnika je bila dokaj težka, saj je konkurenca med proizvajalci krmilnikov velika. Vendar se je bilo treba zelo osredotočiti na pravilno izbiro krmilnika, ki bi ustrezala za naš projekt, kajti krmilnik je najpomembnejši element našega sistema, so kot možgani človeka, ki nadzorujejo in upravljajo celoten sistem. Na koncu smo se vendarle odločili za krmilnik proizvajalca Unitronics z grafičnim zaslonom. Za ta krmilnik smo se odločili zaradi tega, ker se ti krmilniki uporabljajo za manj zahtevne projekte, kot je tudi naš. Ta krmilnik smo izbrali tudi na podlagi zmogljivosti s kombinacijo nizke cene. Krmilnik Unitronics Vision 130 ima vgrajen operaterski panel, ki je sestavljen iz črno-belega grafičnega zaslona in tipkovnice.

Mentor v podjetju: Miroslav Poberžnik

VIPTRONIK, d.o.o.

Koroška cesta 14

2390 Ravne na Koroškem

Mentor predavatelj: Zdravko Pavleković,

Šolski center Višja strokovna šola

Na gradu 4

2390 Ravne na Koroškem 

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!