Mitsubishi krmilniki krmilijo avtomatsko vodena vozila

Mnogi izmed avtomobilskih proizvajalcev in proizvajalcev motorjev se poslužujejo uporabe avtomatsko vodenih vozil, ki omogočajo prenos in prestavljanje komponent in sestavnih delov motorja in vozil znotraj sestavljalnega procesa. Ključ do uspeha in nemotenega sestavljalnega procesa omogoča uporaba modularnih PLK krmilnikov MELSEC L serije proizvajalca Mitsubishi Electric.

 

Sestavljanje motorjev oziroma motornih blokov je sofisticiran in zahteven proces, ki vsebuje zlaganje kompleksnih in težkih komponent, ter poleg vsega zahteva kombinacijo ročnih in robotskih sestavljalnih faz. Konkurenčni gonilci avtomobilske proizvodnje narekujejo visoko produktivnost in ekonomičnost vsake faze poslovnega procesa, na ravni sestavljalnic proizvodov in polproizvodov pa to pomeni predvsem optimizirano logistiko in minimalne prostorske potrebe.

Da bi odgovorili na vse te potrebe, so pri enem izmed vodilnih azijskih proizvajalcev avtomobilov implementirali napreden sistem za rokovanje s komponentami med robotskimi postajami, napravami za posebne namene in ročnimi sestavljalnimi postajami. Na ravni sestavljalne enote so vgradili 130 AGV vozil (AGV je kratica za avtomatsko vodeno vozilo, ki v prvi meri povečuje efektivnost in zmanjšuje stroške v okviru avtomatizacijskih procesov), ki pomagajo optimizirati razporeditev procesov v proizvodnih in sestavljalnih obratih in postavljajo nove standarde produktivnosti.

Na začetku procesa sestavljanja motornih blokov je motorni blok – po strojni obdelavi in čiščenju – premaknjen na sestavljalno linijo. Ležaji, na katerih se motorna gred vrti, so ustrezno nameščeni in namazani. V naslednjem koraku se namesti motorno gred na končno pozicijo, poleg tega pa vstavi bate v cilindrske vrtine motornega bloka. Motorna gred je seveda ustrezno povezana z vsakim batom/valjem posebej.

Na naslednji sestavljalni liniji se pripravljajo pokrovi glave motornih blokov, ki seveda vsebujejo še odprtine za svečke za vžig motorja. Vse skupaj pokriva cilindrske izvrtine, vsak valj ima svojo vžigalno svečko.

Glava motorja je po naštetih sestavnih procesih privita na motorni blok, poleg tega pa je nastavljena še motorna veriga oziroma jermen, ki povezuje motorno in odmično gred, tako da se skladno vrtita.

Inea RBT d.o.o.

Stegne 11, 1000 Ljubljana

Tel: 01 513 81 00

www.inea-rbt.si 

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!