Roboti za ravnanje z materiali so industrijska prihodnost

Tehnični izziv je postati bolj vsestranski in ključnega pomena pri tem je boljše in bolj učinkovito ravnanje z izdelki, pravi strokovnjak iz južne Kalifornije. Uporaba robotov za ravnanje z materialom je postala rešitev za dvig produktivnosti in proizvodne vsestranskosti, hkrati pa povečuje varnost delavcev v primerjavi s tisto, ki so jo imeli v preteklosti. Ravnanje z materiali  je naravna razširitev področja robotike in področje, kjer je tehnologija prevladovala že vrsto let, vendar so roboti našli nove aplikacije.

Varnost je ena izmed najpomembnejših odlik pri obdelavi materiala v proizvodnih in produkcijskih okoljih. Za delavce je lahko dvigovanje težkih in nerodno velikih kontejnerjev kot pomoč ostali operacijski opremi za ravnanje z materialom, kot so na primer kot viličarji, nevarno samo po sebi. Robotika je prišla na svoj račun, ko so se pojavile zahteve, da se opravljajo dela v neprijaznih in potencialno nevarnih okoljih. Uporaba robotov zmanjša možnost poškodb hrbtenice in zvine pri dviganju bremen ali nepravilnem ravnanju s pretirano velikimi ali težkimi bremeni, zlome in zmečkanine zaradi udarcev materialov ali stiskanja v ozkih prehodih, ter ureznine in modrice, ki jih povzročijo material ali izdelki, ki so nepravilno shranjeni ali niso pritrjeni.

S tehnološkim napredkom pa proizvajalci vendarle vse bolj uporabljajo različne vrste naprav za varno premikanje, shranjevanje in prenašanje vseh vrst materialov. Vse bolj pogosto se v ta namen uporabljajo tudi  roboti. Premikajo in shranjujejo lahko gradiva in material v razponu od izdelkov, ki so lahko zelo majhni, na primer epruvete z raznimi tekočinami pa vse do avtomobilov v proizvodnih procesih.

Proizvajalci so se morali prilagoditi zahtevam potrošnikov po bolj izpopolnjenih izdelkih in hitrejši dostopnosti blaga, kar ima za posledico večje kapitalske naložbe v robotiki, s čimer so postali bolj učinkoviti. Z uporabo robotike se tudi hitro prilagodijo iz proizvodnje enega izdelka v drugega, poleg tega pa imajo roboti sposobnost, da premikajo tudi večje izdelke in se lahko prilagajajo zahtevam produktivnosti. Tehnični izzivi so bolj vsestranski in ključnega pomena je, da se bolje in bolj učinkovito ravna z izdelki. Za drobne izdelke je pomembna sposobnost, da imajo roboti pri dviganju in odlaganju izdelkov več spretnosti, medtem ko se pri premikanju velikih izdelkov zahtevajo večja prijemala z rokami, ki lahko dvigajo večjo težo.

Robotics Trends

www.roboticstrends.com 

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!