Siemens LOGO! mini distributer električne energije

Demografski trendi tudi v Sloveniji kažejo na vse večjo preseljevanje ljudi v mesta. V vseh slovenskih mestih je bilo v obdobju zadnjih desetih let zgrajenih veliko večstanovanjskih objektov, ki so opremljena tako s kletnimi prostori kot tudi z garažami.

Seveda so tudi v teh prostorih na voljo električni priključki, težava je le v tem, da so števci električne energije del skupnih prostorov. Pri tem se pojavlja vprašanje kako pravično razdeliti stroške porabljene energije na stanovalce. Tukaj lahko uporaba SIEMENS LOGO! modula v kombinaciji s sistemov prepoznavanja kovancev znatno pripomore k stroškovno izredno ugodni rešitvi.

Električna energija ob dejstvu, da se lahko tudi 100% pridobiva iz obnovljivih virov predstavlja velik delež rešitve pri zmanjšanju onesnaženja okolja s škodljivimi izpusti (ogrevanje, industrijski procesi, vožnja,…). Ker pa omenjen delež v kratkem obdobju še ne bo dosežen je vsekakor potrebno razmišljati o racionalni porabi energije. K temu lahko pripomore tudi zavedanje širokega kroga javnosti, da proizvodnja, distribucija in vzdrževanje elektroenergetskega sistema na visokokvalitetnem nivoju, kot ga imamo v Sloveniji ni poceni (ali celo brezplačno). Kljub temu, da gospodinjstva pri nas plačujejo eno najnižjih cen za porabljen kWh (0,1 do 0,15 EUR/kWh) v EU, lahko pričakujemo, da se bodo te cene v prihodnosti dvignile (npr. Nemčija 0,2 do 0,3 EUR/kWh) – pri tem pa hitro pridemo do ugotovitve, da enakomerna razdelitev stroškov električne energije v skupnih prostorih ne bo več vzdržen poslovni model.

Dva primera, ki lahko zaradi večje količine porabljene električne energije v skupnih prostorih ustvarijo povišan račun za električno energijo:

Ustvarjalna žilica marsikoga kljub selitvi v mesto ne zapusti – ker pa so stanovanja v večini primerov neprimerna za bolj umazana rokodelska opravila (sestava jeklenih konstrukcij, obdelava lesa, vrtanje, brušenje,…) lahko ustvarjalci delajo v kletnih ali garažnih prostorih. Električni stroji in osvetlitev v daljšem obdobju porabijo nezanemarljivo količino električne energije.

Za mestno vožnjo so zelo primerna električna kolesa ali električni skuterji in motorna kolesa. Le teh seveda ni možno puščati zunaj (varnost), hkrati pa jim je potrebno tudi napolniti baterije – v večini primerov so pretežka in prevelika za nošnjo do stanovanj. Zmogljivejši primeri takšnih vozil vsebujejo tudi baterije z nad 10kWh kapacitete. Ob vsakodnevnem polnjenju ob trenutno veljavnih cenah električne energije lahko strošek na mesec znaša tudi 30 EUR.

www.siemens.si 

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

New Generation Compact Drive | Delta Industrial Automation

New Generation Compact Drive | Delta Industrial Automation

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!