Siemens LOGO! mini distributer električne energije

Demografski trendi tudi v Sloveniji kažejo na vse večjo preseljevanje ljudi v mesta. V vseh slovenskih mestih je bilo v obdobju zadnjih desetih let zgrajenih veliko večstanovanjskih objektov, ki so opremljena tako s kletnimi prostori kot tudi z garažami.

Seveda so tudi v teh prostorih na voljo električni priključki, težava je le v tem, da so števci električne energije del skupnih prostorov. Pri tem se pojavlja vprašanje kako pravično razdeliti stroške porabljene energije na stanovalce. Tukaj lahko uporaba SIEMENS LOGO! modula v kombinaciji s sistemov prepoznavanja kovancev znatno pripomore k stroškovno izredno ugodni rešitvi.

Električna energija ob dejstvu, da se lahko tudi 100% pridobiva iz obnovljivih virov predstavlja velik delež rešitve pri zmanjšanju onesnaženja okolja s škodljivimi izpusti (ogrevanje, industrijski procesi, vožnja,…). Ker pa omenjen delež v kratkem obdobju še ne bo dosežen je vsekakor potrebno razmišljati o racionalni porabi energije. K temu lahko pripomore tudi zavedanje širokega kroga javnosti, da proizvodnja, distribucija in vzdrževanje elektroenergetskega sistema na visokokvalitetnem nivoju, kot ga imamo v Sloveniji ni poceni (ali celo brezplačno). Kljub temu, da gospodinjstva pri nas plačujejo eno najnižjih cen za porabljen kWh (0,1 do 0,15 EUR/kWh) v EU, lahko pričakujemo, da se bodo te cene v prihodnosti dvignile (npr. Nemčija 0,2 do 0,3 EUR/kWh) – pri tem pa hitro pridemo do ugotovitve, da enakomerna razdelitev stroškov električne energije v skupnih prostorih ne bo več vzdržen poslovni model.

Dva primera, ki lahko zaradi večje količine porabljene električne energije v skupnih prostorih ustvarijo povišan račun za električno energijo:

Ustvarjalna žilica marsikoga kljub selitvi v mesto ne zapusti – ker pa so stanovanja v večini primerov neprimerna za bolj umazana rokodelska opravila (sestava jeklenih konstrukcij, obdelava lesa, vrtanje, brušenje,…) lahko ustvarjalci delajo v kletnih ali garažnih prostorih. Električni stroji in osvetlitev v daljšem obdobju porabijo nezanemarljivo količino električne energije.

Za mestno vožnjo so zelo primerna električna kolesa ali električni skuterji in motorna kolesa. Le teh seveda ni možno puščati zunaj (varnost), hkrati pa jim je potrebno tudi napolniti baterije – v večini primerov so pretežka in prevelika za nošnjo do stanovanj. Zmogljivejši primeri takšnih vozil vsebujejo tudi baterije z nad 10kWh kapacitete. Ob vsakodnevnem polnjenju ob trenutno veljavnih cenah električne energije lahko strošek na mesec znaša tudi 30 EUR.

www.siemens.si 

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!