Varna natančnost

Kovačija Sona BLW iz Remscheida s svojimi kovaškimi stiskalnicami v hitrem taktu izdeluje obdelovance, ki se uporabljajo v velikih količinah.

 

Med drugim izdelujejo tudi zobnike za avtomobilsko industrijo. Tako kot pri obdelavi pločevine, sta tudi pri kovanju najpomembnejša kriterija natančnost izdelave in življenjska doba obdelovancev. Visoka kakovost kovaškega postopka zagotavlja, da je mogoče obdelovance načelno uporabiti brez dodatne obdelave površine. Da bi dosegli večjo produktivnost in sočasno tudi večjo varnost kovaške stiskalnice za izdelavo zobnikov, so se pri Sona odločili za preureditev stiskalnice in to zaupali ponudniku celovite opreme za varno avtomatizacijo Pilz.

Stiskalnica z zmogljivostjo 16 MN je opremljena z avtomatskim dovajanjem in odvajanjem obdelovancev. Zobniki, ki se uporabljajo v menjalnikih osebnih vozil z dvojno sklopko se izdelujejo v sedem-sekundnem taktu.

Safe Motion za natančnejše kovaške postopke

Po dolgotrajni uporabi stare stiskalnice pogosto ne dosegajo več trenutno zahtevane produktivnosti. Tudi obraba  posamičnih sestavnih delov lahko doprinese k vedno slabši natančnosti stiskalnice. Mehaniko in elektroniko stiskalnice je treba takrat obnoviti. Preureditev znova vrne stiskalnico na najsodobnejše stanje tehnike ter poveča produktivnost in varnost.

Takoj ko vroči, svetlo rdeče žareči obdelovanci zapustijo indukcijsko peč, jih vrtljiva roka pomakne v vlagalno pripravo. Ta obdelovanec postavi na prvi položaj za kovanje. Ko se prvi hod kovanja izvede in se prenosna gred pomakne v pravilen položaj, dvoje vzporednih škarij prime obdelovanec in ga postavi na drugi od treh položajev za kovanje. Ta potek se ponovi še enkrat, preden se orodje postavi na tretji položaj za kovanje. Zaradi zagotavljanja visoke kakovosti kovaškega postopka se med posameznimi koraki kovanja razprši ločilno sredstvo. Pri opremljanju in vzdrževanju strojev so pogosto dovoljeni le počasni ali omejeni pomiki, da upravljavci niso izpostavljeni nevarnosti. Standard EN 61800-5-2 določa potrebne funkcije za varne poteke, torej za Safe Motion. Po zaslugi funkcij varnostna omejitev hitrosti in varnostna smer pomika, je tako mogoče preprosto opremiti stroj. Funkcija varnostna omejitev koraka ščiti uporabnika pri dovajanju materiala pred nenadzorovanimi pomiki. Funkcija varnostni test zavor omogoča hitro in varno vzdrževanje.

SMM d.o.o.

Jaskova ulica 18

2000 Maribor

Tel.: 02 450 23 00

www.pilz.de

www.smm.si 

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!