Izberimo napajalnik

Vsaka aplikacija za delovanje potrebuje zanesljivo napajanje s kakovostno energijo. Zagotavljajo ga ustrezni napajalniki, DC/DC pretvorniki in redundančni ter brezprekinitveni napajalni sistemi, ki so glede funkcionalnosti in dizajna prilagojeni zahtevam različnih industrijskih vej.

Zahtevane napetosti poznamo, tudi tok hitro izračunamo, vprašanje, kateri tip je pravi za mojo aplikacijo, pa ni več tako preprosto, saj se cene “podobnih” naprav že pri istem proizvajalcu zelo razlikujejo.

AC/DC napajalniki

Za različne aplikacije so primerni različni napajalniki.

Nemško podjetje Phoenix Contact je svoje napajalnike razdelilo v družine: QUINT, TRIO, MINI, UNO in STEP. Razlikujejo se po obliki, namenu in funkcionalnosti, od česar je odvisna tudi cena.

QUINT POWER napajalniki imajo vso funkcionalnost, ki zadovoljuje najzahtevnejše aplikacije. Zaradi širokega območja vhodne napetosti (85 do 264 V AC in 90 do 350 V DC), razširjenega temperaturnega območja (od -40 do +70°C) in ustreznih mednarodnih certifikatov so prava izbira za najzahtevnejše projekte kjerkoli v svetu.

Omeniti je potrebno tudi naslednje prednosti:

  • trifazni napajalniki brezhibno delujejo tudi v primeru  trajnega izpada faze,
  • POWER BOOST tehnologija zagotavlja stalno 50% rezervo moči za zanesljiv start težkih bremen,
  • SFB (selective fuse breaking) tehnologija zagotavlja šestkratni nazivni tok v času 12 ms, ki zadostuje, da v primeru kratkega stika tudi običajen odklopnik odklopi okvarjen tokokrog in da ostali deli sistema nadaljujejo z obratovanjem brez prekinitve,
  • tudi daljinska signalizacija stanja izhodne napetosti in toka povečuje razpoložljivost napajanja,
  • pričakovan povprečni čas med napakami (MTBF) je večji od 500.000 h, to je več kot 50 let,
  • velika rezerva energije (> 20 ms) zagotavlja neobčutljivost na krajše prekinitve napajanja,
  • vgrajena kombinacija plinskih odvodnikov in varistorjev zagotavlja veliko odpornost na prenapetosti,
  • če želimo kompenzirati padce napetosti na dolgih vodih, lahko na čelni plošči nastavljamo izhodno napetost,
  • napajalniki so odobreni tudi za uporabo v industriji polprevodnikov (SEMI F47-0706), ladjedelništvu (GL, ABS, BV, LR, NK, DNV, RINA) in za medicinsko uporabo (IEC 60601),
  • v izvedbi QUINT POWER COATED ima še dodatno zaščitno prevleko, ki ga ščiti pred prahom, jedkimi plini in 100% vlažnostjo ter tudi pred odpovedmi, povezanimi s korozijo, plazečimi tokovi in elektrokemično migracijo. Izhodna napetost je omejena na 32 V.

TRIO POWER napajalniki so robustni in združujejo standardno funkcionalnost z veliko kakovostjo in zanesljivostjo. Primerni so predvsem za uporabo v serijski proizvodnji strojev.

Široko območje vhodne napetosti (85 do 264 V AC), MTBF > 500.000 h in temperaturni razpon od -25 do +70°C zagotavljajo zanesljivo delovanje skoraj po vsem svetu. Tudi tu izhodno napetost nastavljamo od spredaj. Njihova cena pa le približno polovico cene zgornjega.

Alkatron d.o.o.

Mestne njive 15

8000 Novo mesto

Tel. 07 3375 470

www.alkatron.si 

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!