Modna obutev in trendi tehnološkega razvoja

Sejemska predstavitev MOS 2014 je bila za odbor za znanost in tehnologijo in partnerjev v luči številnih inovacij.

Zelo izstopajoča inovacija, so bili interaktivni modni čevlji, ki so ob ogledu sejma navdušili celo predsednika države Borut Pahorja in predsednika Vlade RS dr. Miro Cerarja. Zakaj so se modni čevlji, modne oblikovalke Ingrid Logar iz Slovenske Bistrice znašli v skupni predstavitvi Odbora za znanost in tehnologijo in uglednih partnerjev, kot je Univerza v Mariboru, Univerza v Novi Gorici, Center odličnosti Namaste in Nanocenter, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut iz Ljubljane FE Univerze v Ljubljani in številni drugi?

Na sejmu smo predstavili interaktivno modno obutev, ki bo s pomočjo aplikacije na pametni mobilni napravi uporabniku omogočala poljubno nastavljanje barvnega odtenka pete. Peta na čevljih je iz prozornega materiala in je osvetljena z LED svetilom. Odtenek svetlobe se da poljubno nastavljati s pomočjo aplikacije, ki teče na mobilni napravi.

Aplikacija omogoča nastavljanje barvnega odtenka ročno v RGB načinu, ali pa odtenek izberemo tako da označimo področje na sliki, ki jo zajamemo s foto senzorjem mobilne naprave. Na ta način lahko barvni odtenek pete kombiniramo z barvnimi odtenki oblačil ali z barvami modnih dodatkov (npr. torbice). Izbrano nastavitev odtenka barve na čevelj prenesemo brezžično s pomočjo tehnologije NFC (Near Field Communication), kjer nato elektronika poskrbi, da peta v izbranem odtenku tudi dejansko sveti. Inovacija je požela ogromno pohval in zanimanja širše javnosti, še zlasti, kot novi trend razvoja modne obutve, konkretno v danem primeru ženskih čevljev, ki bo šel v smeri spreminjanja barve obuvala v večjem delu njegove površine. Razvoj bo šel tudi v smeri uporabe povsem novih materialov, (tudi antimikrobnih), vgradnji številnih dodatnih senzorjev, ki bodo zaznavali počutje noge v čevlju, oblikovne značilnosti in kasneje mogoče tudi v smeri uporabe, kot medicinski in tudi ortopedski monitoring.

Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS

www.ozs.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjen snežni traktor

3D natisnjen snežni traktor

Nova www stran

Dragi kupci, spoštovani partnerji, Obveščamo vas, da smo v okviru vavčerja za digitalni marketing pridobili sofinanciranje izdelave spletnih strani. Naložbo  sofinancirata Republika Slovenija in Evropski...

MSCE Električni cilindri z vodilom in UNOMOTION koračnim sistemom

MSCE je električni cilinder z integriranim sistemom vodenja. Z uporabo integriranega natančnega krogličnega vretena, se rotacijsko gibanje (vrtenje) pogonske gredi pretvori v linearno gibanje (translacijo) batnice z visoko mehansko učinkovitostjo in majhnim notranjim trenjem.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!