Modna obutev in trendi tehnološkega razvoja

Sejemska predstavitev MOS 2014 je bila za odbor za znanost in tehnologijo in partnerjev v luči številnih inovacij.

Zelo izstopajoča inovacija, so bili interaktivni modni čevlji, ki so ob ogledu sejma navdušili celo predsednika države Borut Pahorja in predsednika Vlade RS dr. Miro Cerarja. Zakaj so se modni čevlji, modne oblikovalke Ingrid Logar iz Slovenske Bistrice znašli v skupni predstavitvi Odbora za znanost in tehnologijo in uglednih partnerjev, kot je Univerza v Mariboru, Univerza v Novi Gorici, Center odličnosti Namaste in Nanocenter, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut iz Ljubljane FE Univerze v Ljubljani in številni drugi?

Na sejmu smo predstavili interaktivno modno obutev, ki bo s pomočjo aplikacije na pametni mobilni napravi uporabniku omogočala poljubno nastavljanje barvnega odtenka pete. Peta na čevljih je iz prozornega materiala in je osvetljena z LED svetilom. Odtenek svetlobe se da poljubno nastavljati s pomočjo aplikacije, ki teče na mobilni napravi.

Aplikacija omogoča nastavljanje barvnega odtenka ročno v RGB načinu, ali pa odtenek izberemo tako da označimo področje na sliki, ki jo zajamemo s foto senzorjem mobilne naprave. Na ta način lahko barvni odtenek pete kombiniramo z barvnimi odtenki oblačil ali z barvami modnih dodatkov (npr. torbice). Izbrano nastavitev odtenka barve na čevelj prenesemo brezžično s pomočjo tehnologije NFC (Near Field Communication), kjer nato elektronika poskrbi, da peta v izbranem odtenku tudi dejansko sveti. Inovacija je požela ogromno pohval in zanimanja širše javnosti, še zlasti, kot novi trend razvoja modne obutve, konkretno v danem primeru ženskih čevljev, ki bo šel v smeri spreminjanja barve obuvala v večjem delu njegove površine. Razvoj bo šel tudi v smeri uporabe povsem novih materialov, (tudi antimikrobnih), vgradnji številnih dodatnih senzorjev, ki bodo zaznavali počutje noge v čevlju, oblikovne značilnosti in kasneje mogoče tudi v smeri uporabe, kot medicinski in tudi ortopedski monitoring.

Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS

www.ozs.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!