CX8093: Novi ugnezdeni računalnik/krmilnik za PROFINET

Podjetje Beckhoff ponuja širok nabor ugnezdenih (embedded) PC krmilnikov, med katerimi je tudi nov 32-bitni krmilnik/računalnik CX8093 iz serije CX8000.

 

Podobno kot njegov sorodnik CX8030 ima tudi CX8093 vgrajen 400 MHz 32-bitni ARM procesor in 64 MB RAM pomnilnika. Nameščen ima operacijski sistem Microsoft Windows CE, prednameščeno pa ima okolje TwinCAT PLC ‚runtime‘, ki omogoča PLC funkcionalnost. Podatki se shranjujejo na microSD kartico, podprte so različne velikosti (od 512 MB do 4 GB), odvisno od zahtev aplikacije ter količine podatkov. Deluje v temperaturnem območju od 0 do +55°C, nizka poraba pa omogoča hlajenje brez ventilatorja.

Poleg Ethernet priključka, ki se uporablja za programiranje naprave, ima CX8093 vgrajen PROFINET RT device vmesnik z dvema RJ45 priključkoma (kot stikalo). DIP stikala omogočajo enostavno nastavitev PROFINET IP naslova ali imena. CX8093 ponuja tudi možnost aktiviranja dodatne virtualne PROFINET naprave, kar omogoča dvojno količino prenesenih podatkov ali komunikacijo z še enim dodatnim PROFINET krmilnikom. Vhodno-izhodni del krmilnika avtomatsko prepozna priključene module, ki so lahko s K-Bus ali E-bus (EtherCAT) vodilom (mešano ne).

www.beckhoff.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!