Harmonija v zraku

Sinhrono ali avtonomno, eMotionSpheres podjetja Festo prikazujejo, kako se lahko, zaradi večkratnih omrežnih povezav, več objektov premika v tridimenzionalnem prostoru brez kolizij. Notranji GPS sistem prikazuje nov pristop k tehniki avtomatizacije, medtem ko postavlja inovativna zasnova pogona nove standarde za lahko konstrukcijo in energetsko učinkovitost.

Instalacija eMotionSpheres je sestavljena iz osmih belih, s helijem napolnjenih krogel s premerom 95 cm. Poganja jih po osem majhnih propelerjev, ki so pritrjeni na zunanji sloj. Prilagodljivi pogoni omogočajo enak potisk naprej in nazaj, kar je resnična inovacija za leteče objekte. V povezavi s sistemom kamer in inteligentnim krmilnim sistemom, imajo sposobnost najširšega nabora letalnih manevrov. Glavni računalnik ima funkcijo kontrolorja zračnega prometa. Le-ta  koordinira tako koreografijo za vse krogle in prosto oz. neovirano gibanje.

Tridimenzionalna estetika

Sodoben sledilni sistem, sestavljen iz desetih infrardečih kamer nameščenih v prostoru, sledi kroglam preko njihovih aktivnih infrardečih LED markerjev in predaja podatke o položaju glavnemu računalniku. Vnaprej programirane poti, ki so shranjene, določajo trajektorije leta krogel v primeru leta v formaciji. Posebno shranjeni vzorci obnašanja omogočajo, da se krogle premikajo posamično. Vzorci zagotavljajo tudi, da celo v kaotičnih situacijah ne pride do trkov, saj se krogle premikajo izven poti druge. Krogle jo možno krmiliti individualno in zaradi zanesljivosti procesa, sistematične lahke konstrukcije in prilagodljivih, adaptivnih propelerjev, niso nevarne za ljudi.

Lahka konstrukcija navdahnjena iz narave

Konstrukcija prilagodljivih propelerjev izhaja iz raziskav, ki so bile izvedene za BionicOpter, umetnega kačjega pastirja podjetja Festo. Razvojniki eMotionSpheres so skrbno raziskali princip kril umetnega kačjega pastirja in ga prenesli v pogone, ki se uporabljajo za krogle. Tako kot krila BionicOpterja, so propelerji eMotionSpheres narejeni iz togega, lasersko sintranega okvirja v obliki številke osem, prekritega s prilagodljivo membrano. Ker membrana ni popolnoma napeta, se napihne na eni ali drugi strani, v odvisnosti od tega, v katero smer se vrti propeler. Propelerji zagotavljajo do 42 g potiska naprej in nazaj, kar pomeni da so enako učinkoviti v obeh smereh. Ker je njihova masa manj kot en gram, je možno spremeniti smer skoraj v trenutku. Pri letečih objektih je ta učinkovita kombinacija enakega potiska v dveh smereh tako prisotna prvič.

FESTO, d. o. o.

Blatnica 8, 1236 Trzin

Tel.: 01 530 21 00

www.festo.com 

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!