Harmonija v zraku

Sinhrono ali avtonomno, eMotionSpheres podjetja Festo prikazujejo, kako se lahko, zaradi večkratnih omrežnih povezav, več objektov premika v tridimenzionalnem prostoru brez kolizij. Notranji GPS sistem prikazuje nov pristop k tehniki avtomatizacije, medtem ko postavlja inovativna zasnova pogona nove standarde za lahko konstrukcijo in energetsko učinkovitost.

Instalacija eMotionSpheres je sestavljena iz osmih belih, s helijem napolnjenih krogel s premerom 95 cm. Poganja jih po osem majhnih propelerjev, ki so pritrjeni na zunanji sloj. Prilagodljivi pogoni omogočajo enak potisk naprej in nazaj, kar je resnična inovacija za leteče objekte. V povezavi s sistemom kamer in inteligentnim krmilnim sistemom, imajo sposobnost najširšega nabora letalnih manevrov. Glavni računalnik ima funkcijo kontrolorja zračnega prometa. Le-ta  koordinira tako koreografijo za vse krogle in prosto oz. neovirano gibanje.

Tridimenzionalna estetika

Sodoben sledilni sistem, sestavljen iz desetih infrardečih kamer nameščenih v prostoru, sledi kroglam preko njihovih aktivnih infrardečih LED markerjev in predaja podatke o položaju glavnemu računalniku. Vnaprej programirane poti, ki so shranjene, določajo trajektorije leta krogel v primeru leta v formaciji. Posebno shranjeni vzorci obnašanja omogočajo, da se krogle premikajo posamično. Vzorci zagotavljajo tudi, da celo v kaotičnih situacijah ne pride do trkov, saj se krogle premikajo izven poti druge. Krogle jo možno krmiliti individualno in zaradi zanesljivosti procesa, sistematične lahke konstrukcije in prilagodljivih, adaptivnih propelerjev, niso nevarne za ljudi.

Lahka konstrukcija navdahnjena iz narave

Konstrukcija prilagodljivih propelerjev izhaja iz raziskav, ki so bile izvedene za BionicOpter, umetnega kačjega pastirja podjetja Festo. Razvojniki eMotionSpheres so skrbno raziskali princip kril umetnega kačjega pastirja in ga prenesli v pogone, ki se uporabljajo za krogle. Tako kot krila BionicOpterja, so propelerji eMotionSpheres narejeni iz togega, lasersko sintranega okvirja v obliki številke osem, prekritega s prilagodljivo membrano. Ker membrana ni popolnoma napeta, se napihne na eni ali drugi strani, v odvisnosti od tega, v katero smer se vrti propeler. Propelerji zagotavljajo do 42 g potiska naprej in nazaj, kar pomeni da so enako učinkoviti v obeh smereh. Ker je njihova masa manj kot en gram, je možno spremeniti smer skoraj v trenutku. Pri letečih objektih je ta učinkovita kombinacija enakega potiska v dveh smereh tako prisotna prvič.

FESTO, d. o. o.

Blatnica 8, 1236 Trzin

Tel.: 01 530 21 00

www.festo.com 

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!