Senzorji za pakirne in polnilne linije

Nemško podjetje Leuze  je že preko 60 let specializirano za izdelavo senzorjev za veliko industrijskih panog. Eno od ključnih področij je industrija pakirnih in polnilnih linij. V pričujočem članku je na kratko predstavljen del njihovega programa.

Razlogi za vse hitrejši razvoj industrije pakirnih in polnilnih linij

Poglaviten razlog za razvoj pakirnih in polnilnih linij je vsekakor večanje svetovnega prebivalstva in s tem povezane večje potrebe po potrošniških produktih. Trenutno je na zemlji približno 7 milijard ljudi, ta številka pa se bo že do leta 2050 povečala na okoli 9 milijard. Še bolj pomembno pa je dejstvo, da bo še naprej prihajalo do migracije prebivalstva v mesta, medtem, ko se bo količina ruralnega prebivalstva zmanjševala. Posledica tega dejstva bo povečana potreba po pakirani hrani, pijači in ostalih izdelkih, ki pa morajo biti v sodobnih trgovinskih centrih vedno v lični embalaži.

Projekcije kažejo, da bo največja rast prebivalstva v Afriki. Rast afriškega trga pa je lahko velika priložnost tudi za slovensko gospodarstvo. Afriško gospodarstvo namreč še dolgo ne bo sposobno proizvajati zapletenih pakirnih in polnilnih linj, medtem, ko imamo v Sloveniji nekaj zelo uspešnih podjetij na tem področju.

Razdelitev industrije pakirnih in polnilnih linij

Pakirne in polnilne linije lahko razdelimo glede na industrijo kateri so namenjene. Tako 40% linij najdemo v prehrambni industriji, 20% v industriji pijač, 20% linij je v farmacevtski industriji, ostale linije pa se nahajajo v manjših industrijskih vejah.

Operacije, ki jih pakirne in polnilne linije izvajajo pa lahko razdelimo na:

  • Polnjenje, doziranje, zapiranje embalaže
  • Označevanje embalaže
  • Čiščenje, sterilizacija, sušenje
  • Formiranje večjih paketov
  • Paletizacija in depaletizacija

Za vsako od zgoraj naštetih operacij potrebujemo specifične senzorje, ki zaznavajo prisotnost, preverjajo pravilnost oznake, merijo razdalje, …

V nadaljevanju si oglejmo tipične značilnosti posameznih senzorjev.

Tipteh d.o.o.

www.tipteh.si 

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Avtomatizacija v podjetju Intel

Avtomatizacijo v podjetju Intel enostavno morate videti! To je resnično vrhunsko avtomatizirana proizvodnja.

Avtomatizirana proizvodnja zelene solate

Avtomatizirana proizvodnja zelene solate

Zanimivi 3D zobniki

Izredno zanimivi zobniki izdelani v 3D tehnologiji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!