Razširitev portfelja varnostnih krmilnikov SIMATIC

K poenostavitvi zagotavljanja varnosti avtomatiziranih strojev in naprav v industriji so nedvoumno prispevali varnostni krmilniki, ki omogočajo sočasno izvajanje standardnega in varnostnega uporabniškega programa.

Prav tako omogočajo priključitev standardnih, kot tudi varnostnih vhodnih in izhodnih signalnih modulov. Omogočena je souporaba enakih komunikacijskih vmesnikov in protokolov za varnostno in standardno komunikacijo s preostalimi komponentami avtomatiziranega sistema. S temi varnostnimi krmilniki se je bistveno poenostavilo programiranje, spuščanje v pogon, diagnosticiranje napak, zmanjšala se je raznovrstnost vgrajenih komponent in posledično tudi cena celotne rešitve.

Razvoj novega inženirskega programskega orodja TIA Portal (Totally Integrated Automation Portal) ter novih družin industrijskih krmilnikov SIMATIC S7-1200 in S7-1500 je povzročil novosti tudi na področju varnostnih krmilnikov. Najprej se je v zadnjih nekaj mesecih razširil portfelj krmilnikov SIMATIC S7-1500. S šestimi novimi varnostnimi centralno procesnimi enotami, ki nosijo oznake enake standardnim, le da jim je dodana črka F. Tako se portfelj prične s CPU 1511F za manj zahtevne naloge in zaključi s CPU 1518F, ki spada v vrh zmogljivih varnostnih centralno procesnih enot. Izbira ustreznega tipa krmilnika je s tem poenostavljena, saj so zmogljivosti varnostnih centralno procesnih enot enake standardnim različicam, med osnovni podatki pa je izjema le količina programskega pomnilniškega prostora, ki pri varnostnih 50% večja kot pri standardnih različicah.

Prav tako se lahko varnostni krmilniki S7-1500F pohvalijo z bogatim naborom funkcionalnosti, skupne za celotno družino S7-1500: integriran barvni zaslon za nastavitve in diagnosticiranje, integrirana sistemska diagnostika brez programiranja, hitrostno ali položajno vodenje pogonskih osi, integrirano zmogljivo PID regulacijo, hitrim snemalnikom signalov in internih spremenljivk, integriranim spletnim strežnik in številne druge.

Siemens d.o.o.

www.siemens.si 

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!