Učinkovito in varno preizkušanje

PILZ – ko v podjetju SAR Gröpler švabskem Dettingenu razvijajo naprave za testiranje blažilnikov, skrbi Pilzova avtomatizacijska in varnostna tehnika za to, da vse poteka gladko.

Kako dobro neko vozilo leži na cesti je nenazadnje tudi vprašanje vzmetenja in blaženja tresljajev. Blažilniki skrbijo za udobno vožnjo in poleg ostalega bistveno pripomorejo k ugledu neke znamke. Pred serijsko proizvodnjo so blažilniki izpostavljeni najrazličnejšim preizkusom. Družba SAR Gröpler GmbH je specializirana za razvoj in proizvodnjo zmogljivih naprav za preizkušanje in simulacijo blažilnikov.

Individualna prilagoditev

Blažilniki udarcev, pogosto imenovani tudi blažilniki tresljajev, so namenjeni zajemanju nihajne energije gibalnih mas in njeno pretvorbo v toploto. V povezavi z obešenjem koles in vzmetenjem v znatni meri odločajo o tem, ali voznik lego vozila na cesti občuti zanesljivo in varno. Zasnova in proizvodnja sodobnih plinskih ali oljnih tlačnih blažilnikov za avtomobilsko industrijo je posebna znanost, posamezne vrste blažilnikov so danes povsem prilagojene na določene vrste avtomobilov ali serije modelov vozil. Proizvajalci avtomobilov pri tem sledijo zelo različnim konceptom in uveljavljajo celo individualen blagovni ali modelni ugled. Po zaslugi inteligentne tehnike lahko vozniki cenovno višjih modelov vozil sami izbirajo, ali želijo voziti vozilo z mehkim ali trdim vzmetenjem.

Testna naprava simulira realne pogoje

Eno- ali dvocevni blažilniki, sestavljeni iz blažilne cevi, bata, batnice, tesnil in ventilov ter gumijasto uležajenih pritrdišč so pravi mojstri v pretvarjanju nihajnih energij. Preden gredo v proizvodnjo in se v tisočih kosih vgradijo v vozila, želi imeti proizvajalec avtomobilov gotovost, da bodo ti veliko let izpolnjevali realne zahteve. Novi modeli absorberjev se zato najprej testirajo na posebnih simulacijskih in preizkusnih napravah. Glede na posamezen model vozila, njegovo maso in posebnosti se simulirajo skoraj vsi možni primeri uporabe in obremenitev, ki jih s seboj prinaša vsakdanjik. To vključuje tako najrazličnejše lastnosti cestišča, kot tudi nihanja temperature ter uporabo v različnih klimatskih conah so izpostavljeni silam do 40 kN.

„Naša naloga je v tem, da razvijemo in izdelamo takšno napravo, da lahko z njo učinkovito in zanesljivo simuliramo vse zmogljivostne zahteve, ki jih podaja proizvajalec vozila”, povzema vse naloge ustanovitelj podjetja Günter Gröpler. Družba SAR Gröpler GmbH s sedežem v švabskem Dettingenu/Ermsu je specializirana za takšne simulacijske in preizkusne naprave.

SMM d.o.o.

Jaskova ulica 18, 2000 Maribor

Tel.: 02 450 23 00

www.pilz.de

www.smm.si 

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!