Nadzor tlaka v hidravliki, pnevmatiki in plinovodih

Sprememba tlaka različnih medijev, tekočih ali plinastih, lahko na strojih in strojni opremi povzroči veliko škodo. Pred njo stroje zavarujemo s tlačnimi stikali, ki pri povečanju ali zmanjšanju nastavljenega tlaka oddajo električni signal. Ta sproži potrebno ukrepanje na krmilnem sistemu naprave. Na primer: izklop črpalke, če pade tlak v dovodu pod zahtevani tlak ali če se čezmerno dvigne tlak v odvodu.

Tlačna stikala so uporabna za tekočine, pline in vakuum. Njihova zgradba je prilagojena vrsti medija in njihovim lastnostim. Isto velja za področje merjenja, ki sega od 0 do 400 oziroma največ 1000 barov statičnega tlaka. Dinamični tlak mora biti za 30 do 50 % nižji. Mehanični del stikala je izveden z membrano ali batom, na katerega deluje tlak medija. Električni del pa je izdelan kot NO, NC ali menjalno stikalo:

  • NO (normalno odprt tokokrog): ko se tlak dvigne čez dovoljeno višino, se tokokrog sklene. Skozi stikalo steče tok.
  • NC (normalno zaprt tokokrog): tok teče pri dovoljenem tlaku. Ko se tlak dvigne, je tokokrog prekinjen.
  • Menjalno tlačno stikalo ima prigrajeno primerno mikrostikalo, s katerim sta v enem okrovu združeni obe funkciji – odpiranje in zapiranje tokokroga.

Več o članku

Nadzor tlaka v hidravliki, pnevmatiki in plinovodih

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!