Dovolite se zapeljati v prihodnost z električnim vozilom

Podjetje LAPP GROUP je vodilno podjetje na področju proizvodnje fino žičnih kablov in se uvršča med deset najboljših podjetij v branži na svetu. Leta 1957 ga je ustanovil g. Oskar Lapp in ga poimenoval LAPP KABEL, njegov produkt ÖLFLEX® pa je postal prvi industrijsko proizveden krmilni kabel z barvnim kodiranjem vodnikov na svetu.

Z leti je LAPP KABEL prerasel v skupino LAPP GROUP, ki proizvaja kable ter vodnike za različne industrijske panoge in trge, strojni in sistemski inženiring, avtomobilsko industrijo, MSR tehnologijo, elektro in instalacijski inženiring ter veliko drugih. V skupini je 41 prodajnih podjetij, 18 proizvodnih obratov in ca. 100 ekskluzivnih partnerjev za trženje po vsem svetu. 

V Sloveniji je LAPP KABEL aktivno prisoten že več kot 20 let in velja kot sinonim za kvaliteto in zanesljivost. Uspešno sodelujemo s podjetji na področju projektive, inženiringa, distribucije, investicij in vzdrževanja. Z namenom približati se kupcem, je skupina z 11. novembrom  2013, ustanovila podjetje LAPP, d. o. o. Slovenija.

Kot cel svet, tudi LAPP GROUP stremi k zmanjšanju toplogrednih plinov.  K temu pripomorejo vozila na električni pogon. V Sloveniji je v uporabi približno 180 Elektro Vozil (v nadaljevanju EV).  Trenutno poznamo pet različic le-teh, ki se razlikujejo po načinu polnjenja oz. proizvajanja električne energije. To so Hibridna EV (HEV), Hibridna EV z baterijo in možnostjo polnjenja na polnilni postaji (PHEV), EV z  doseganjem daljšega dometa s pomočjo klasičnega motorja z notranjim izgorevanjem (REEV), EV z gorivnimi celicami (FCEV) in EV na baterijski pogon (BEV). Med najbolj zanimiva vozila za slovenski trg spadajo Renault Zoe, Nissan Leaf, Tesla, Opel Ampera, itd.. Tudi v Sloveniji se že razvija infrastruktura hitrih polnilnih postaj. Zakaj hitrih? Vsa EV so že opremljena s priključnimi kabli, ki so primerni za polnjenje na klasično šuko vtičnico, ki jo najdete v vsakem gospodinjstvu, vendar pa to pomeni zelo dolg polnilni čas, lahko tudi 8 ur ali več. Ta čas lahko skrajšamo tako, da EV preprosto priklopimo na hitro polnilno postajo in ga napolnimo v 30 do 45 minutah. Poznamo štiri osnovne možnosti polnjenja:

dvosmerno (AC) polnjenje: 

  • 16A/1-faza (3,7 kW), 16A/3-faze (11 kW),
  • 32A/3-faze (22 kW), 63A/3-faze (44 kW).

enosmerno (DC) polnjenje:  

  • maksimalno 170 kW (850 V/200 A).

induktivno polnjenje:             

  • maksimalno 3,3 kW brezžično z dvema tuljavama.

zamenjava baterij:                  

  • zamenjava baterij na menjalnih mestih (mogoče samo za Renault Fluence), ta projekt je bil ustavljen maja 2013.

Lapp, d.o.o.

Limbuška cesta 2

2341 Limbuš

Tel.: +386(0)2 421 35 53

www.lappslovenija.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!