Dovolite se zapeljati v prihodnost z električnim vozilom

Podjetje LAPP GROUP je vodilno podjetje na področju proizvodnje fino žičnih kablov in se uvršča med deset najboljših podjetij v branži na svetu. Leta 1957 ga je ustanovil g. Oskar Lapp in ga poimenoval LAPP KABEL, njegov produkt ÖLFLEX® pa je postal prvi industrijsko proizveden krmilni kabel z barvnim kodiranjem vodnikov na svetu.

Z leti je LAPP KABEL prerasel v skupino LAPP GROUP, ki proizvaja kable ter vodnike za različne industrijske panoge in trge, strojni in sistemski inženiring, avtomobilsko industrijo, MSR tehnologijo, elektro in instalacijski inženiring ter veliko drugih. V skupini je 41 prodajnih podjetij, 18 proizvodnih obratov in ca. 100 ekskluzivnih partnerjev za trženje po vsem svetu. 

V Sloveniji je LAPP KABEL aktivno prisoten že več kot 20 let in velja kot sinonim za kvaliteto in zanesljivost. Uspešno sodelujemo s podjetji na področju projektive, inženiringa, distribucije, investicij in vzdrževanja. Z namenom približati se kupcem, je skupina z 11. novembrom  2013, ustanovila podjetje LAPP, d. o. o. Slovenija.

Kot cel svet, tudi LAPP GROUP stremi k zmanjšanju toplogrednih plinov.  K temu pripomorejo vozila na električni pogon. V Sloveniji je v uporabi približno 180 Elektro Vozil (v nadaljevanju EV).  Trenutno poznamo pet različic le-teh, ki se razlikujejo po načinu polnjenja oz. proizvajanja električne energije. To so Hibridna EV (HEV), Hibridna EV z baterijo in možnostjo polnjenja na polnilni postaji (PHEV), EV z  doseganjem daljšega dometa s pomočjo klasičnega motorja z notranjim izgorevanjem (REEV), EV z gorivnimi celicami (FCEV) in EV na baterijski pogon (BEV). Med najbolj zanimiva vozila za slovenski trg spadajo Renault Zoe, Nissan Leaf, Tesla, Opel Ampera, itd.. Tudi v Sloveniji se že razvija infrastruktura hitrih polnilnih postaj. Zakaj hitrih? Vsa EV so že opremljena s priključnimi kabli, ki so primerni za polnjenje na klasično šuko vtičnico, ki jo najdete v vsakem gospodinjstvu, vendar pa to pomeni zelo dolg polnilni čas, lahko tudi 8 ur ali več. Ta čas lahko skrajšamo tako, da EV preprosto priklopimo na hitro polnilno postajo in ga napolnimo v 30 do 45 minutah. Poznamo štiri osnovne možnosti polnjenja:

dvosmerno (AC) polnjenje: 

  • 16A/1-faza (3,7 kW), 16A/3-faze (11 kW),
  • 32A/3-faze (22 kW), 63A/3-faze (44 kW).

enosmerno (DC) polnjenje:  

  • maksimalno 170 kW (850 V/200 A).

induktivno polnjenje:             

  • maksimalno 3,3 kW brezžično z dvema tuljavama.

zamenjava baterij:                  

  • zamenjava baterij na menjalnih mestih (mogoče samo za Renault Fluence), ta projekt je bil ustavljen maja 2013.

Lapp, d.o.o.

Limbuška cesta 2

2341 Limbuš

Tel.: +386(0)2 421 35 53

www.lappslovenija.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

New Generation Compact Drive | Delta Industrial Automation

New Generation Compact Drive | Delta Industrial Automation

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!