Varna proizvodnja v industriji 4.0

Proizvodni objekti in sestavni deli industrije 4.0 so povezani z internetom, medsebojno omreženi in s tem odprti za napad. Z laboratorijem za varnost IT imajo raziskovalci inštituta Fraunhofer preizkusno okolje za simuliranje napadov na to omrežje in za odkrivanje morebitnih vrzeli. Možnosti bodo predstavili na letošnjem hanovrskem sejmu.

Krasni novi svet proizvodnje: Za verige dodane vrednosti, ki jih sestavlja več objektov, so v industriji 4.0 medsebojno povezani različna oprema, robotika, sistemske komponente, miniračunalniki in tipala. Pri tem izmenjujejo podatke, pridobivajo stanje opreme in sestavnih delov, računajo optimalno zaporedje delovnih postopkov, pripravljajo urnike rabe opreme ter še marsikaj. Z vstopom komunikacij v tovarne preko internetnih tehnologij pa se povečuje tudi varnostno tveganje. Poleg že znanih virusov obstajajo tudi novi zlonamerni programi po meri, ki ogrožajo omrežene proizvodne obrate. Ti lahko izvohajo parametre sistema, daljinsko upravljajo stroje, vplivajo na regulacije ali ohromijo postopke. Omrežja industrije 4.0 zato potrebujejo posebne varnostne ukrepe, napredno omrežno tehnologijo in učinkovite načine preizkušanja, ki zaznavajo varnostne vrzeli in jih zanesljivo zapirajo. Inštitut Fraunhofer za optroniko, sistemske tehnologije in uporabo slik (Institute of Optronics, System Technologies and Image Exploitation – IOSB) v mestu Karlsruhe ima poseben varnostni laboratorij IT za proizvodne tehnologije ter avtomatizacijo, ki zagotavlja varno okolje za preučevanje morebitnih napadov na proizvodna omrežja, preučevanje njihovih učinkov in s tem iskanje novih strategij ter primernih zaščitnih ukrepov. Raziskovalcem omogoča tudi preučevanje varnostnih funkcij klasičnih komunikacijskih standardov in protokolov za sisteme za industrijsko avtomatizacijo. To med drugim vključuje tudi šifriranje podatkov za preprečevanje piratstva, industrijskega vohunjenja in sabotaž.

www.fraunhofer.de

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!