Zanesljiva končna stikala prilagojena vašim potrebam

Končna stikala se uporabljajo za različne aplikacije in v različnih okoljih zaradi njihove robustnosti, enostavne namestitve in zanesljive uporabe.

Danes stremimo k čim večji avtomatizaciji v proizvodnji in procesih, saj le-ta povečuje produktivnost, konsistentnost in natančnost izdelave. Avtomatizacija je kompleksen sistem kombinacije različnih mehaničnih, hidravličnih, pnevmatskih, električnih in elektronskih elementov. Del sistema avtomatizacije so tudi končna stikala, namenjena različnim aplikacijam. Končno stikalo je elektromehanska naprava z aktuatorjem, ki je mehansko povezan na več kontaktov. Ko pride predmet v stik z aktuatorjem, naprava usmeri kontakte tako, da sklenejo ali prekinejo električni tok.

Končna stikala pomagajo nadzorovati mehansko gibanje, zato da lahko stroj, v katerega so vgrajena, deluje čim bolj učinkovito. Običajno je dovajanje elektrike precej enostavno, veliko težje pa jo je ustaviti v ravno pravem času – in tukaj glavno vlogo odigrajo končna stikala. Stikalo se aktivira ob fizičnem kontaktu ali ob odsotnosti le tega. Na primer, luč v avtomobilu se pogosto prižge, ko odpremo vrata. Stikalo, ki nadzira ta postopek, po potrebi dovaja ali prekine dotok električne energije kot odgovor na fizično stimulacijo pri odpiranju in zapiranju vrat.

Uporaba končnih stikal mogoča v mnogih aplikacijah

Končna stikala se uporabljajo za različne aplikacije in v različnih okoljih zaradi njihove robustnosti, enostavne namestitve in zanesljive uporabe. Uporabljajo se za nadzor nad delovanjem strojev kot del kontrolnega sistema ali pa so namenjena štetju predmetov, ki so prešli določeno točko. Končna stikala lahko določijo prisotnost ali odsotnost predmetov, njihovo prehajanje, položaj in konec premikanja. Poleg tega jih srečamo tudi v drugih aplikacijah, kot so določanje nivoja kapljevin, štetje, določanje razdalje med obdelovanci in podobno. V začetku so se končna stikala uporabljala za določanje končne točke pomika, zato se tudi imenujejo končna stikala.

 

Mehanska končna stikala so danes vgrajena v vseh industrijskih in komercialnih aplikacijah, kjer je potrebno določeno zaznavanje objektov ali varnost. Najpogosteje se uporabljajo v industriji. Nameščena so lahko v strojih kot nadzorni instrumenti za standardne operacije ali kot naprave za nujne primere, da preprečijo okvaro strojev. Končna stikala se uporabljajo za začetek, ustavitev ali obračanje tekočega traku, za zaznavanje dokončanih aktivnosti (kot na primer zaustavitev robotske roke, ko je pri zlaganju materiala dosegla določeno višino), za zagotavljanje varnosti s pom

Elektrospoji d.o.o.

Stegne 27, 1000 Ljubljana

Tel.: 01 511 38 10

www.elektrospoji.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Plastožer – naprava za drobljenje pločevink in plastike

V petek, 5. 5. 2023 se je odvilo finale že 10. Junior Achivement nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na na Gospodarski zbornici Slovenije.

MIEL OMRON na sejmu MIS’23

MIEL OMRON na sejmu MIS'23

Svet mehatronike 42

v industriji so materiali različnih izdelkov zelo pomembni. Pomembno je, da je nek material trden, žilav – seveda odvisno od uporabe. Pri nekaterih primerih uporabe pa je pomembno, da je material tudi elastičen in da se po obremenitvi vrne v svoj položaj. Tako so japonski znanstveniki naredili nov material - leguro na osnovi bakra, ki ima elastično obremenitev večjo od 4,3%. Tak material bi lahko prišel prav v proizvodnji naprav za športnike, v medicinskih napravah ter verjetno še kje drugje.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!