Zanesljiva končna stikala prilagojena vašim potrebam

Končna stikala se uporabljajo za različne aplikacije in v različnih okoljih zaradi njihove robustnosti, enostavne namestitve in zanesljive uporabe.

Danes stremimo k čim večji avtomatizaciji v proizvodnji in procesih, saj le-ta povečuje produktivnost, konsistentnost in natančnost izdelave. Avtomatizacija je kompleksen sistem kombinacije različnih mehaničnih, hidravličnih, pnevmatskih, električnih in elektronskih elementov. Del sistema avtomatizacije so tudi končna stikala, namenjena različnim aplikacijam. Končno stikalo je elektromehanska naprava z aktuatorjem, ki je mehansko povezan na več kontaktov. Ko pride predmet v stik z aktuatorjem, naprava usmeri kontakte tako, da sklenejo ali prekinejo električni tok.

Končna stikala pomagajo nadzorovati mehansko gibanje, zato da lahko stroj, v katerega so vgrajena, deluje čim bolj učinkovito. Običajno je dovajanje elektrike precej enostavno, veliko težje pa jo je ustaviti v ravno pravem času – in tukaj glavno vlogo odigrajo končna stikala. Stikalo se aktivira ob fizičnem kontaktu ali ob odsotnosti le tega. Na primer, luč v avtomobilu se pogosto prižge, ko odpremo vrata. Stikalo, ki nadzira ta postopek, po potrebi dovaja ali prekine dotok električne energije kot odgovor na fizično stimulacijo pri odpiranju in zapiranju vrat.

Uporaba končnih stikal mogoča v mnogih aplikacijah

Končna stikala se uporabljajo za različne aplikacije in v različnih okoljih zaradi njihove robustnosti, enostavne namestitve in zanesljive uporabe. Uporabljajo se za nadzor nad delovanjem strojev kot del kontrolnega sistema ali pa so namenjena štetju predmetov, ki so prešli določeno točko. Končna stikala lahko določijo prisotnost ali odsotnost predmetov, njihovo prehajanje, položaj in konec premikanja. Poleg tega jih srečamo tudi v drugih aplikacijah, kot so določanje nivoja kapljevin, štetje, določanje razdalje med obdelovanci in podobno. V začetku so se končna stikala uporabljala za določanje končne točke pomika, zato se tudi imenujejo končna stikala.

 

Mehanska končna stikala so danes vgrajena v vseh industrijskih in komercialnih aplikacijah, kjer je potrebno določeno zaznavanje objektov ali varnost. Najpogosteje se uporabljajo v industriji. Nameščena so lahko v strojih kot nadzorni instrumenti za standardne operacije ali kot naprave za nujne primere, da preprečijo okvaro strojev. Končna stikala se uporabljajo za začetek, ustavitev ali obračanje tekočega traku, za zaznavanje dokončanih aktivnosti (kot na primer zaustavitev robotske roke, ko je pri zlaganju materiala dosegla določeno višino), za zagotavljanje varnosti s pom

Elektrospoji d.o.o.

Stegne 27, 1000 Ljubljana

Tel.: 01 511 38 10

www.elektrospoji.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Nagrada za prijaznost podnebju

CDP je podjetje FANUC ocenil kot "A-Seznam"

Svet mehatronike 45 (1-2024)

Pozdravljeni drage bralke in dragi bralci revije Svet mehatronike! Izgleda, da se svet vrti vedno hitreje. Pa s tem ne mislim vrtenja našega planeta, pač pa uvajanje novih tehnologij. V tokratni številki revije Svet mehatronike boste namreč lahko prebrali, kako umetna inteligenca (AI) pomaga pri iskanju novih materialov.

Predstavljamo Omron K7DD-PQ, novo serijo naprednih naprav za nadzor stanja elektromotorja

Preprečevanje nepričakovanih okvar opreme s spremljanjem težko merljivih načinov okvar, vključno s pogostimi spremembami hitrosti na motorjih s hitro spreminjajočimi se obremenitvami

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!