Reportaža IFAM 2015

IFAM je dogodek, kjer se nam samodejno sproži razmišljanje v smeri: »Kaj bo pa čez deset, dvajset let? Kaj bomo takrat na IFAM-u prikazovali, kaj bomo ljudje takrat sploh potrebovali, kako bomo to dosegli, komu bo vse to namenjeno?«

Razvoj že dolgo ne napreduje več linearno s časom ampak je vse bolj podoben krivulji kvadratne funkcije in napovedovati prihodnost v tako dinamičnem okolju ni ravno hvaležno delo! Kljub temu lahko tu in tam najdemo posameznike, ki imajo dovolj znanja, vedenja in izkušenj, da so sposobni na prihodnost gledati kot na celoto, tudi ob upoštevanju medsebojnega vpliva različnih področij, ki se bodo v prihodnosti seveda različno hitro razvijala.

Eno izmed takšnih napovedi je gospod Janez Škrlec, predsednik odbora za znanost in tehnologijo pri OZS ter član Sveta za znanost in tehnologijo RS, dal v svojem članku  »Tehnološki trendi v industriji in gospodarstvu”, ki ga v reviji kot poseben članek objavljamo v celoti.

Elektronabava

Elektronabava se s svojim asortimentom na sejmu IFAM predstavlja že tretjič zapored. Na svojem razstavnem prostoru, ki je bil z več kot 200 m2 tudi največji na sejmu, so predstavili ponudbo štirideset proizvajalcev in tudi novosti.

Beckhoff Avtomatizacija d.o.o.

Podjetje Beckhoff Avtomatizacija, ki je bilo ustanovljeno leta 2008, kupcem ponuja produkte Beckhoff, ki so na slovenskem tržišču prisotni že skoraj 15 let. Poleg opreme pa uporabnikom nudi tudi tehnično podporo, šolanje in izposojo testne opreme. Na sejmu IFAM se je tokrat predstavilo že sedmo leto zapovrstjo.

TipTeh

Novost pri Yaskawi je ta, da podjetje VIPA (katerega lastnik je Yaskawa) predstavlja svoje lastno razvojno orodje SPEED7 Studio za konfiguracijo PLC krmilnikov, krmilnikov gibanja in servo pogonov. SPEED7 Studio prikazuje celoten proces avtomatizacije, komunikacije in vizualizacije s poudarkom na učinkovitosti. Prijazni uporabniški vmesniki omogočajo enostavno kreiranje procesa avtomatizacije zato dodatna orodja za konfiguracijo strojne opreme, mreženje različnih komunikacijskih vodil, programiranje in vizualizacijo niso potrebna. Z metodo povleci in spusti (Drag & Drop) je mogoče nastaviti krmilnike Vipa za komunikacijo preko EtherCAT vodila, ki je že integrirano v Sigma 7 Servo regulatorjih in SLIO CPU iMC7 – PLC z integriranim krmilnikom gibanja. Veliko grafičnih predlog, ki so na voljo v SPEED7 Studio omogočajo enostavno konfiguriranje omrežja.

INOTEH


Podjetje INOTEH d.o.o. se predstavlja kot vaš partner za inovativne rešitve s področij mehatronike, pnevmatike in okoljske tehnologije. Cilj njihovega dela sta kakovostna končna rešitev in zadovoljni kupci, zato se trudijo z izkušnjami, znanjem in nenehnim usposabljanjem slediti svetovnemu razvoju na teh področjih. Domači industriji želijo ponuditi vrhunske komponente za avtomatizacijo in robotizacijo in istočasno nuditi svojim strankam tehnično podporo in rešitve ter s tem podpreti njihova prizadevanja za čim boljši poslovni uspeh. Da bi se ta tehnična podpora še razširila s specializiranimi strokovnjaki  iz različnih področij, se je podjetje INOTEH d.o.o. leta 2004 povezalo z multinacionalko skupino BIBUS in postalo njen član.

PSM

Podjetje PSM je letos kot novost predstavilo senzorje za merjenje kinetičnosti obremenitve valjev, ki praktično prinaša možnost krmiljenje hitrosti in s tem možnost krmiljenja in vpliva na simetričnost njihove obremenitve. Druga novost je skener nemškega proizvajalca IOSS, ki je referenca številka ena v nemški avtomobilski industriji. To je proizvajalec, ki rešuje probleme tam, kjer že vsi drugi obupajo.

INEA rbt

Glede na lansko leto podjetje INEA rbt predstavlja letos precej novosti. Svoj razstavni prostor so uredili bolj v predstavitev robotike, ki je eden izmed paradnih konj podjetja Mitsubishi Electric. Z dvema robotskima celicama so slikovito predstavili smisel in uporabno vrednost robotov v proizvodnji in pri testiranju končnih izdelkov.

www.svet-el.si

Več o članku

 

Sorodni članki

Zadnji članki

Umetna inteligenca in droni izboljšujejo varovanje prostorov in opreme

Dron, ki ga krmili umetna inteligenca (AI) bo pregledoval prostore in iskal potencialne težave v prostorih ter tudi zaznal vlomilce. https://www.youtube.com/watch?v=q4RAmA9v114

Kibernetska varnost OT ni več nišno področje – VIDEO

Podjetja imajo veliko razlogov, da pozorneje spremljajo vprašanja okoli kibernetske varnosti v svojih tovarnah. Digitalizacija in povezave OT/IT poganjajo inovacije in prinašajo številne prednosti, vendar povečujejo tudi ranljivost za kibernetske napade. Drugi del serije o varnosti OT ponazarja posledice: implementacija varnostnih standardov za operativno tehnologijo (OT) še vedno zaostaja za IT.

Kromiranje 3D natisnjenih predmetov

Video pokaže, kako pripraviti 3D natisnjen predmet tako, da bo dovolj gladek in primeren za barvanje najprej s prevodno barvo, nato pa še za...

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!