100 let tradicije izdelovanja verig v Lescah

logoDvižna sredstva za lažjo manipulacijo orodij v industriji.

Letos praznujemo 100-letnico ustanovitve tovarne Veriga Lesce iz katere smo leta 1996 izšli. Praznujemo 100 let leške tradicije izdelovanja verig!

V podjetju IBV – izdelovanje bremenskih vrvi in verig vam po meri konfekcioniramo oz. montiramo bremenske vrvi (jeklenice, priveznice) in verige. Nudimo in svetujemo vam glede ostale dvižne opreme.

Naši temelji izhajajo iz stare leške tradicije izdelovanja verig in bremenskih vrvi, katere začetki segajo v leto 1922, saj je podjetje IBV leta 1996 izšlo iz slovite Verige Lesce. Veriga se je v svoji več kot 70 letni tradiciji razvila v enega največjih proizvajalcev verig in vijakov v Evropi. Ponosni smo na dejstvo, da smo ohranili izkušnje in znanje starih leških mojstrov, katere iz dneva v dan nadgrajujemo z novimi tehnologijami na področju dvižne opreme in za vas previdno izbiramo najboljše dobavitelje materiala izključno iz evropskega trga.

Nekdanja slovita tovarna Veriga Lesce ima bogato zgodovino izdelovanja verig in drugih izdelkov iz jekla. Tam, kjer je bila tovarna v Lescah, še danes nekaj podjetij, kot je IBV d.o.o., nadaljuje to tradicijo.

France Legat v svoji knjigi Železna preteklost, v kateri raziskuje razvoj tovarne Veriga, opiše, kako so ljudje verige začeli izdelovati že v bronasti dobi, katere začetek sega v 3. tisočletje pr.n.št. Najprej so verige izdelovali za nakit, nato za ograje, za živali ter kasneje za pomorstvo. Večja proizvodnja verig se je pričela v 18. stol. v Nemčiji. Verige so izdelovali večinoma pri potokih in rekah, saj je voda služila kot pogonsko sredstvo. V začetku 20. stol. je kovaško varjenje zamenjalo elektrouporovno varjenje, po drugi svetovni vojni pa so razvili skoraj popolno avtomatizacijo pridelave verig in ostalih izdelkov iz jekla.

France Šolar, ravnatelj Prve zadruge za žebljarsko obrt in druge izdelke iz železa, je Ivanu Magušarju, veleposestniku iz Krope, dal pobudo za izgradnjo tovarne Veriga Lesce. Magušar se je združil s Henrikom Heberletom, ravnateljem tovarne verig v Beli Peči v Italiji. Poiskala sta še nekaj investitorjev in skupaj so zgradili tovarno. Najprej je bila izgradnja tovarne namenjena izdelavi žebljev in vijakov, nato pa so se odločili, da bodo raje izdelovali verige. Prve stroje in strokovni kader so dobili iz Bele Peči in s 55-imi delavci se je leta 1922 proizvodnja pričela.

Podjetje se je razvilo v enega največjih proizvajalcev verig in vijakov v Evropi. V naslednjih letih so proizvodnji dodali še razne obroče, zaponke in brzda za konje, poljedelsko in plužno opremo, podkvice za čevlje, vzmeti za pohištvo, orodja … Nekaj časa so izdelovali tudi žeblje. Uspešnost tovarne je bila znak dobrega vodstva in marljivosti delavcev, ki pa so se tudi znali postaviti zase in leta 1935 organizirali tri tedne dolgo splošno stavko proti kapitalističnemu izkoriščanju. O tem dogodku danes priča spomenik, ki ponosno stoji na vhodu v industrijsko cono Lesce.

V vojnem času tovarna skoraj ni obratovala, po vojni pa je proizvodnja naglo naraščala ter prišla v last republike. V petdesetih so razširili svojo ponudbo na pomorski in kmetijski program. Leta 1962 so začeli izdelovati sidrne verige za pomorstvo ter s tem postali proizvajalci verig vseh debelin. Pokrivali so celoten jugoslovanski trg, polovico sidrnih verig pa so izvažali na zahod, kamor so tudi izvažali snežne verige. Ostale produkte so izvažali na vzhodnoevropske trge.

Usmerili so se v rudarstvo in še izboljšali kakovost verig. Veriga Lesce je cel čas sodelovala z Železarno Jesenice in kvaliteta izdelkov je bila odvisna od kvalitete jekla, pridelanega na Jesenicah, ki pa je bila z leti vedno boljša. Leta 1973 se je Veriga Lesce pridružila Združenemu podjetju slovenskih železarn. Jeklo pa so začeli pridobivati tudi iz železarn Ravne in Štore ter iz uvoza.

Poleg izdelovanja različnih produktov, so v tovarni Veriga Lesce imeli tudi natezne preizkuševalne stroje, s katerimi so izdelovali teste na verigah, ki se imenujejo a-testi. A-teste so zahtevale zavarovalnice in v Verigi je bilo prisotno veliko tujih zavarovalnic, saj je tovarna izdelovala sidrni program za ladje po celem svetu. A-teste oz. teste kakovosti z izjavo o skladnosti še danes lahko pridobite v podjetju IBV d.o.o.

Tovarna je najbolj cvetela v sedemdesetih letih, proizvedli so čez 13 000 ton izdelkov. Močno so se razvile tehnične verige za rudarstvo in dvigala, sidrne verige ter verige za kolesni program. Zgradili so nove velike hale, ki so spremenile podobo tovarne. Organizirali so mednarodna izobraževanja, ki so potekala v nemškem jeziku. V osemdesetih letih je proizvodnja rahlo stagnirala. Leta 1990 so izdelali okoli 10 000 ton izdelkov, tovarna pa je imela 1100 zaposlenih.
V začetku osemdesetih let je prišlo do nepravih političnih združevanj podjetij, v katere je bila vključena tudi Veriga Lesce. Nastali so preveliki koncerni, ki niso bili več obvladljivi. Tudi vzdrževanje je bilo predrago, zato so podjetja propadala. Zaradi krize in izgube tržišč na bivšem jugoslovanskem trgu ter močne tuje konkurence je država leta 1991 Verigo Lesce privatizirala. Za Verigo je to pomenil propad po uspešnih sedemdesetih letih delovanja.

Po propadu stare Verige so 4 leta gradili in obnavljali novo poslovno industrijsko cono Veriga Lesce. Nastalo je skoraj 40 manjših podjetij, med katerimi je nekaj obratov nadaljevalo tradicijo izdelovanja in oblikovanja verig in jeklenic – žičnih vrvi. Cona je postala ena izmed najuspešnejših poslovno industrijskih con v Sloveniji. Na 90.000 kvadratnih metrih pa zaposluje več kot 500 ljudi.

Eno izmed teh podjetij, ki nadaljuje staro leško tradicijo izdelovanja in oblikovanja izdelkov iz železa in jekla, je družinsko podjetje IBV – izdelovanje bremenskih žičnih vrvi in verig ter trgovina, d.o.o., ki deluje samostojno že 26 let. Pri nas še vedno lahko kupite verige za transport in dvigovanje, žične vrvi, bremenske trakove, verižne dvižnike, vrtljive vijake, bremenske drogove, škopce, natezne matice … ter pripeljete izdelke na pregled in servis. Tako kot pri nakupu kot tudi pri pregledu, dobite test kakovosti, saj je pri nas kvaliteta izdelkov vedno na prvem mestu.

Zgodovina podjetja IBV d.o.o.

1922
Leta 1922 je ustanovljena Veriga Lesce, ki se v svoji več kot 70 letni tradiciji z več kot 1000 zaposlenimi razvije v enega največjih proizvajalcev verig in vijakov v Evropi. Leta 1972 se v njej zaposli Žane Benedičič in kasneje postane delovodja verižne kovačnice.

1996
Zaradi privatizacije Verige Lesce leta 1996 g. Benedičič prevzame enega izmed oddelkov Verige Lesce za proizvodnjo bremenskih vrvi ter ga kot samostojni podjetnik pelje naprej. Kmalu razširi svoj program na bremenske verige. Podjetje ima 2 zaposlena.

2000

Leta 2000 g. Benedičič ustanovi IBV d.o.o. in podjetje se preseli v sedanje prostore. S tremi zaposlenimi razširi program na dvižne in povezovalne trakove. Istega leta kupijo horizontalni trgalni stroj s katerim pričnejo delati obdobne preglede priveznih sredstev. V naslednjih letih se oskrbijo tudi s stružnico, vrtalnim strojem, strojem za stiskanje nerjavnih vrvi (inox), rezkalnim strojem ter novim strojem za stiskanje vrvi.

2000 – 2017
Z leti se v podjetju vedno bolj širi program z izdelki za dvižno tehniko in IBV d.o.o. postane eden izmed glavnih proizvajalcev in dobaviteljev dvižnih sredstev v Sloveniji. V podjetju so 4 zaposleni ter 3 zunanji sodelavci.

2018
Leta 2018 vodenje prevzame hči Leja Benedičič. Na novo strukturira podjetje, posodobi zunanjo podobo ter pelje naprej leško zgodbo verig in ostalih priveznih sredstev. Podjetje pridobi vertikalni trgalni stroj za obdobne preglede ter nov rezkalni stroj. V podjetju je 5 zaposlenih ter 3 zunanji sodelavci.


Iz programa IBV so za orodjarje vedno uporabne bremenske verige in bremenske žične vrvi za dvigovanje in manipulacijo orodij. Za orodja nad tono bodo prav prišle verige, za lažja orodja pa so primerne vrvi. Za izjemno varne in zanesljive so se izkazali vrtljivi očesni vijaki. So zelo enostavni za uporabo in primerni za visoke nosilnosti. Poleg tega ponujajo razna prijemala in bremenske drogove, za dvigovanje pločevine pa lahko uporabite tudi magnete.

Imajo bogat izbor verižnih dvigal, verižnih dvižnikov z verigo ali ročko z vozičkom na »i profil« za lažje premikanje orodij ali tovorov po proizvodnji. Tako se lahko izognemo uporabi viličarjev ali navadnih vozičkov in imamo lažji pregled nad elementom, ki ga dvigujemo.

IBV nudi tudi svetovanje in servis ter redne periodične preglede dvižnih sredstev. Ker bi radi ohranili leško tradicijo in kakovost, nadgrajujejo svoje znanje in izbirajo najzanesljivejše dobavitelje iz evropskih trgov.


https://ibv.si

Celotna PDF revija brezplačno!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!