»Industrija 4.0 mora dokazati svojo gospodarsko upravičenost«

Tehnologija za industrijo 4.0 je že dolgo tu – pogosto manjka le pogum, da bi jo uporabili. Obetom povečane učinkovitosti tudi pri majhnih serijah navzdol do unikatov nasprotujejo stroški in varnostna tveganja. Vseeno pa večina podjetij niti nima izbire.

»Podjetje, ki ne sodeluje v prehodu v industrijo 4.0, bo kmalu kot komplet za prostoročno telefoniranje brez vmesnikov za povezovanje – sicer je tam, vendar nima možnosti povezovanja, zato je neuporaben,« orisuje prihodnost Andreas Mangler, direktor za strateško trženje in komunikacije v podjetju Rutronik. »Dinozavri izumrejo, to smo videli že velikokrat.«

Stalno je prisoten pritisk k doseganju večje učinkovitosti. Zadnje čase se mu pridružuje trend k individualiziranju: Vseeno je, ali gre za industrijski PC, avtomobil ali müesli – stranke želijo dobiti natančno tak izdelek, kot ga potrebujejo ali si ga predstavljajo. Vzor so ponudniki, kot je drogerija DM: Stranke lahko z aplikacijo ali programsko opremo oblikujejo lastno fotoknjigo, poster, plakat, ovitek za telefon ali gel za prhanje s svojimi posnetki. V sodelovanju z nemško Pošto omogočajo v podjetju DM celo izdelavo znamk z lastno sliko. Podatke preprosto pošljete preko internetne povezave, čez nekaj dni pa dobite na dom končani izdelek. »To je čisti primer industrije 4.0,« pravi Mangler.

Individualizaciji so se izvrstno prilagodila tudi številna druga podjetja – vendar pa je to škodovalo sposobnosti širitve njihovih procesov. Industrija 4.0 obljublja, da bo mogoče to dilemo rešiti z izdelavo strankam prilagojenih rešitev v velikoserijski proizvodnji. Kljub temu številna podjetja še vedno oklevajo pri izvedbi pametne tovarne kot temeljnega gradnika industrije 4.0. Dva glavna razloga za to sta najprej stroški in nato strah pred odpiranjem, kar s sabo prinaša izpostavljenost napadom ter izgubam intelektualne lastnine.

Industrija 4.0 zahteva drugačen pogled na stroške

Izvedba koncepta industrije 4.0 zahteva naložbe, to ni sporno. Kot povračilo dobimo dolgoročne prihranke zaradi večje učinkovitosti. Ti prihranki pa so pogosto na drugi ravni in zato slabše vidni. Upravljanje podjetij trenutno običajno poteka po konceptu stroškovnih mest, kjer opazujemo izključno konkretne stroške na kos ali osebo za vsako četrtletje. To pa ne upošteva skupnih stroškov, kjer so vključeni tudi vsi procesi. Posledica so lahko prav groteskne situacije. Primer: Razvijalec razvije zrelo in v prihodnost usmerjeno tehnologijo, ki pa v nakupnem oddelku ni odobrena zaradi visoke cene za kos. Cenovno ugodnejše sestavne dele je treba za razliko od tega na poti od prevzema blaga do proizvodnje večkrat obdelati ročno, jih zajeti v sistem in prestavljati. Tako nastali procesni stroški hitro požrejo prej dosežene prihranke, pogosto pa jih tudi presežejo, nakupni oddelek pa tega ne more videti. Na ta način se ohranijo dragi ročni procesi, saj navidezno povzročijo manjše stroške kot avtomatizacija. »Tako ni mogoče prihraniti stroškov in uvajati inovacij,« zaključuje Mangler.

RUTRONIK, elektronski gradbeni elementi,

Podružnica v Ljubljani

Motnica 5, 1236 Trzin, Slovenia

Tel. +386 1 561 09-80

www.rutronik.com

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!