Industry 4.0: dva primera tovarne prihodnosti

Kako bo v prihodnosti izgledal proces proizvodnje in kakšne bodo njegove lastnosti?

Na industrijskem sejmu v Hannovru 2014 je podjetje SAP v sodelovanju s partnerji prikazalo prihodnost industrijske proizvodnje. Predstavljamo vam dva konkretna primera Industrije 4.0, kjer bomo tudi predstavili njune prednosti za podjetja. Zahteve industrijske proizvodnje se spreminjajo. Pojavlja se vedno večje povpraševanje za proizvodi, ki zelo precizno ustrezajo pričakovanjem strank. Hkrati se pa podjetja soočajo s pritiskom po proizvajanju po vedno bolj konkurenčnih cenah. Da bi se prilagodili na te nove pogoje, se morajo področja sistemskega inženiringa, proizvodne IT tehnologije in poslovnih sistemov združiti na še višjem nivoju, kot kadarkoli prej. S tem bodo nastali novi načini proizvodnje. Dva primera aplikacij omogočata vpogled v Industrijo 4.0.

“Deli, ki vedo, kaj so”

Primer Odprte tovarniške integracije impresivno demonstrira integracijo proizvodnje in IT tehnologije. Kar naredi to – komaj 8,6 m dolgo proizvodnjo linijo posebno, so sami proizvodi. Proizvodi namreč “povedo” stroju, kako naj jih stroj procesira. Ne samo to, linija je zmožna proizvajati dva popolnoma različna proizvoda (daljinski upravljalnik ali komponente za pametni merilnik porabe električne energije). Eden od obeh je lahko narejen v 16 različicah! Podjetji SAP product development in SAP Co-Innovation Lab sta razvili ta scenarij v okviru inovacijskega projekta s podjetji Festo Didactic in Elster Kromschröder, ki sta omogočili vso sistemsko tehnologijo. Scenarij demonstrira, da lahko ta proizvodna linija teče z uporabo SAP programske opreme. Polproizvodi vsebujejo informacijo v obliki proizvodnih parametrov. “Polproizvodi vedo, kaj so in lahko komunicirajo s tovarno preko RFID tehnologije. Ko se približajo ustrezni postaji, ji sporočijo kateri del so in v kakšni varianti so predvideni kot končni proizvod. Nato zahtevajo, da so ustrezno procesirani”, dodaja Martina Weidner, prodajni izvršni direktor za SAP proizvodnjo in logistiko. Preko uporabe definiranih standardov, so proizvodne variante lahko narejene v katerem koli vrstnem redu in količini, vse na isti proizvodni liniji. To dejansko pomeni, da je serijska proizvodnja 1 kosa s točno določenimi specifikacijami kupca realno možna.

SAP SE

www.news.sap.com

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Nagrada za prijaznost podnebju

CDP je podjetje FANUC ocenil kot "A-Seznam"

Svet mehatronike 45 (1-2024)

Pozdravljeni drage bralke in dragi bralci revije Svet mehatronike! Izgleda, da se svet vrti vedno hitreje. Pa s tem ne mislim vrtenja našega planeta, pač pa uvajanje novih tehnologij. V tokratni številki revije Svet mehatronike boste namreč lahko prebrali, kako umetna inteligenca (AI) pomaga pri iskanju novih materialov.

Predstavljamo Omron K7DD-PQ, novo serijo naprednih naprav za nadzor stanja elektromotorja

Preprečevanje nepričakovanih okvar opreme s spremljanjem težko merljivih načinov okvar, vključno s pogostimi spremembami hitrosti na motorjih s hitro spreminjajočimi se obremenitvami

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!