SIMATIC S7-1500 v kompaktni izvedbi

Seriji krmilnikov SIMATIC S7-1500 sta se pridružila še dva kompaktna krmilnika, CPU 1511C-1 PN in CPU 1512C-1 PN.

Zasnovana sta predvsem za aplikacije, kjer je potreba po varčevanju s prostorom, kar je kot naročeno za proizvajalce končnih produktov.

V širino merita približno 10% manj kot kompaktni krmilniki serije S7-300. Tudi zmogljivost in tehnološka funkcionalnost sta močno izboljšana. Kompaktna krmilnika serije S7-1500 se lahko pohvalita z integriranim barvnim zaslonom za nastavitve in diagnosticiranje, integrirano sistemsko diagnostiko, integriranimi hitro-števnimi vhodi (HSC), hitrostnim ali položajnim vodenjem pogonskih osi, integrirano zmogljivo PID regulacijo, integrirano zaščito, hitrim snemalnikom signalov in internih spremenljivk, integriranim spletnim strežnikom… Za konfiguriranje in programiranje je potreben STEP 7 Professional V13 SP1 Update4.

Integrirani digitalni in analogni vhodi/izhodi omogočajo neposredno povezavo s procesom. Oba krmilnika imata 5 analognih vhodov (4x U/I in 1x R/RTD) in 2 analogna izhoda (U/I). Resolucija je 16 bitna z natančnostjo +/- 0.3%. Razlika je v številu digitalnih vhodov in izhodov, saj ima CPU 1511C-1 PN integriranih 16 DI in 16 DO, CPU 1512C-1 PN pa 32 DI in 32 DO. V kolikor je potreba po dodatnih vhodih in izhodih, imata kompaktna krmilnika še možnost priključitve standardnih signalnih modulov. Konektorji za integrirane IO so širine 25 mm in jih ni potrebno naročati posebej, saj so že vključeni v paketu s kompaktnim krmilnikom.

CPU 1511C-1 PN in CPU 1512C-1 PN podpirata PROFINET IRT, ki omogoča kratke odzivne čase in hitro izmenjavo podatkov z IO napravami. Lahko delujeta kot IO krmilnika ali kot I-Device (Intelligent CPU as IO-Device), kar pomeni, da PROFINET ne omogoča le komunikacije s podrejenimi napravami, temveč lahko krmilnik komunicira kot IO naprava s tistimi na višji ravni ali s centralnimi krmilniki. Preko integriranega vmesnika, se lahko s CPU poveže do 128 IO naprav. Dodatno so možne razširitve s CM in CP (PROFINET in/ali PROFIBUS) in na račun tega je možna povezljivost še do 256 distribuiranih IO naprav.

Siemens d.o.o.

www.siemens.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!