Regulacija nivoja vode v iztočnem jezeru na hidroelektrarnah

Eno izmed vodilnih področij, na katerih svoje storitve izvaja podjetje Telem d.o.o., je hidroenergetika. Na osnovi večletnih izkušenj iz (žal) propadle Metalne, se podjetje že več kot dve desetletji ukvarja z upravljanjem, regulacijami ter meritvami in razvija napredna krmiljenja in vodenja na hidromehanski opremi (HMO).

Bogate izkušnje na tem področju je podjetje pridobilo na hidroenergetskih objektih v Sloveniji in na območju vseh republik bivše Jugoslavije, tako pri novogradnjah kot tudi pri rekonstrukcijah. Ne gre zanemariti prisotnosti podjetja s švicarskim partnerjem Rittmeyer na vseh kontinentih. Predvsem gre za področje merilnih naprav –  merjenja fizikalnih veličin na HMO in sicer: meritve pretokov v cevovodih in kanalih, meritve nivojev akumulacijskih jezer, meritve položajev zapornih organov in podobno. Omenjene meritve se integrirajo v zahtevne krmilnoregulacijske sisteme, ki na osnovi vhodnih podatkov, popolnoma avtomatizirano krmilijo in upravljajo različno HMO na hidroelektrarnah in s tem uravnavajo želene vrednosti različnih fizikalnih veličin, kar v praksi pomeni, da optimirajo delovanje in maksimirajo električne moči hidroelektrarn.

Nivo akumulacijskega jezera, zgornji in spodnji nivoji hidroelektrarne ter pretoki so ključni vhodni podatki za nemoteno in čim bolj rentabilno proizvodnjo električne energije.  Zaradi tega mora merilna tehnika skupaj z merilnimi členi, ki merijo določene fizikalne veličine, zagotavljati veliko natančnost meritve. Mesto in način njene vgradnje sta bistvena faktorja za zajemanje in pretvarjanje realne fizikalne veličine v električni signal. Švicarsko podjetje Rittmeyer AG, ki ga podjetje Telem d.o.o. ekskluzivno zastopa za področje bivše Jugoslavije, je svetovno znano na segmentu meritev za potrebe HMO na hidroelektrarnah. Zajema paleto produktov za meritev nivoja (tlaka) (natančnosti 0,1 %, v specialni izvedbi pa tudi 0,01%), meritve položajev zapornih organov ter meritve pretokov (do 0,5% natančnosti).

Regulacija nivoja vode iztočnega jezera na Hidroelektrarni Mostarsko blato, BiH

Hidroelektrarna Mostarsko blato se nahaja blizu mesta Mostar v Bosni in Hercegovini in ima inštalirano maksimalno moč električne energije 60MW. Glede na lastno topografijo se akumulacijsko jezero nahaja na koti 223,50 m.n.v, obratovalni nivo je med 221,50 in 224,50 m.n.v., iztočno jezero pa na koti 47 m.n.v. Podjetje Telem d.o.o. je leta 2013 uspešno zaključilo projekt regulacije nivoja iztočnega jezera – spodnja voda.

Telem d.o.o.

www.telem.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!