Elektrostatično občutljive elektronske komponente (8)

Splošno pravilo pravi: bolje je preprečiti kot zdraviti!  Iz izkušenj in prakse velja:  bolje je na začetku urediti, da ostanejo površine čiste – kot kasneje iskati rešitve, kako jih očistiti!

Elektrostatika in čiščenje površin

Vedno več modernih visokotehnoloških izdelkov zahteva med izdelovanjem posebno »čiste« pogoje okolja z obvladovanjem čistoče. Čistoča in elektrostatika sta si velika nasprotnika!

Zakaj čistiti?

Poglejmo si nekaj primerov:

  • Zahteve po lepih, pobarvanih, svetlečih površinah brez lepotnih napak, pik in »kraterjev« so večje in večje.
  • Moderni avtomobilski žarometi imajo prosojno sprednjo stran narejeno tako, da se na notranji strani z lahkoto opazi vsak prašen delec.
  • Notranjost avtomobilskih luči ima zaradi funkcije dobre refleksije zrcalno površino, ki mora biti čista, homogena in brez napak, ki nastanejo zaradi nečistoč na površini pred kovinskim naparevanjem. 
  • LCD prikazovalniki, upravljalna enota na dotik, površine signalnih lučk in monitorji naj bodo v svoji strukturi brez vključenih prašnih delcev, ki motijo estetiko in funkcionalnost.
  • Mikromehanika ima sedaj tako ozke tolerance, da lahko njeno delovanje moti ali ustavi že skoraj neviden prašni delec v pogonu motorčka.
  • Dobavitelj opreme za prvo vgradnjo mora kupcu dostaviti izdelke brez napak na sijajni lakirani površini. Poleg tega morajo biti dobavljena komponente čiste in brez prahu. Če so polizdelki umazani in prašni, mora kupec vpeljati dodatni tehnološki postopek čiščenja gotovega izdelka.
  • Notranjost embalaž tehnološko zahtevnih polizdelkov mora biti čista, da ne »kontaminira« vstavljenih materialov. Ne samo notranjost, tudi zunanjost embalaž mora biti dobro očiščena, preden se izdelki pošljejo v »čisto« sobo.

Nečistoče, prašni delci v zraku in elektrostatika

Nečistoče na površini obdelovancev lahko izvirajo iz tehnoloških postopkov: npr. žaganja, izsekovanja, obrezovanja, brušenja, rezkanja, … .

Površine obdelovancev se lahko »kontaminirajo« iz svoje okolice, npr. :

  • Med rokovanjem z obdelovanci in tehnoloških postopki: npr. žaganje, izsekovanje, obrezovanje, brušenje, rezkanje, rokovanjem, sestavljanje, skladiščenje, transport itd..
  • Prašnih delci se lahko na predmete nanesejo iz naravnega okolja: cvetni prah, virusi, bakterije, megla, pršeč dež itd..
  • Povzročitelj onesnaženja je lahko človek: tobačni dim, lasje, delci kože, izdihan zrak, pepel, karbonski delci, tekstilna vlakna, barvni pigmenti, saje, cementni prah, aerosoli itd..

V volumnu zraka je lahko večje ali manjše število mehanskih delcev, ki se izkažejo kot možnosti neprijetnih nečistoč na površini obdelovancev. Koliko teh delcev lebdi in plava v zraku se najbolje vidi npr. ob stresanju prašne krpe pri ostri enostranski svetlobi.

S prostim, spočitim, mladim očesom povprečno vidimo le tiste prašne delce, ki so večji od 10 µm ali 15 µm (1 mikometer = 1 µm = 1/100 mm). Manjših mehanskih delcev ne vidimo! Zato je nesmiselno čistiti s površine mehanske delce, ki so manjši od 10 µm. To velja le, če so tako majhni delci le mehanski problem! 

Elektron Knez d.o.o.

Savinjska cesta 43, 3310 Žalec

Tel: 03 713 18 50, Gsm: 041 626 559

www.elektron-knez.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!