Kontrola kvalitete kot visoka zahteva IR termografije

Naravni sistem je skozi milijone let ustvarjal perfekcijo in človeštvu dal idejo, ki jo sicer zagotovo nikoli ne bi odkrili.

Odkritje infrardeče osvetlitve je pred več kot 200 leti povzročilo gigantsko prelomnico na področju vidnega zaznavanja tako na področju medicine kot tudi industrije. Naprave s pomočjo infrardeče osvetlitve za delovanje uporabljajo toplotno energijo in omogočajo, da opazovalec kljub opazovanju ni odkrit. Lastnosti, kot so natančnost, zanesljivost in učinkovitost, so glavni trije atributi, ki označujejo infrardečo termografijo. Z močjo toplotnega vida je bistveno lažje raziskati svet okoli sebe na način, ki si ga le s prostim očesom nikakor ni mogoče zamisliti. Infrardeča termografija je vsekakor ena izmed najmočneje razvitih tehnologij do sedaj.

Valovna dolžina termalne energije je daljša od običajne vidne svetlobe, celo tako dolga, da je človeško oko ne more videti. Princip termografskega delovanja temelji na čim boljšem prepuščanju infrardečega sevanja, ki se spremeni v vidno sliko. V primeru infrardeče termografije gre za brezkontakten način merjenja temperature in njene porazdelitve po površini. Glavni pokazatelj nepravilnosti in napak, ki jo termična kamera preko IR sevanja zelo hitro zazna, je sprememba temperature na površini objekta. Vpeljava termičnih kamer je tako večletno iskanje ogroženih mest skrajšala le na nekaj dni in seveda s tem, poleg pametne dolgoročne investicije v proizvodni proces, zmanjšala še potencialno nevarnost za morebitne stroške, ki bi nastali kot posledica katastrofe.

Kontrola kvalitete je v procesu ključnega pomena za brezhibno delovanje naprav, sploh takih, ki vključujejo globlji vpogled pomembnih detajlov, kot so karakterizacija materiala in najdene napake. V tem primeru je pomembno omeniti, da so kakršnekoli nepravilnosti s področja kontrole kvalitete eden najpomembnejših razlogov, da se določene pogodbe s podjetji ne podpišejo ali obnovijo. Ker so detektorji v termičnih kamerah esencialnega pomena in hkrati najdražji element je bistveno, da delujejo pravilno, kajti s tem je verjetnost detekcije in pravilne ocene povečana.

Področja uporabe infrardeče termografije zajemajo paleto možnosti, najpogostejši primeri pa so se začeli pojavljati v proizvodnih procesih. Termična kamera ustvari računalniški vid, osredotočen v merjenje toplotne izgube stavb, iskanje toplotnih mostov in vlažnih mest, ugotavljanje kakovosti izolacijskih materialov. Primeri uporabe infrardeče termografije so prisotni tudi v proizvodnji in distribuciji električne energije, pri pregledu in nadzorovanju generatorjev, napetostnih regulatorjev, relejev, transformatorjev, stikališč, toplotnih izmenjevalnikov, hladilnih stolpov, visoko in nizkonapetostnih linij, kablov itd. , v proizvodnji in končni kontroli kakovosti vseh vrst gospodinjskih aparatov (hladilniki, štedilniki, televizorji itd.), v proizvodnji v železarnah, v plavžih, pri vročem valjanju itd., v proizvodnji gumarskih izdelkov, cementa, stekla itd., pri vzdrževanju energetske opreme, nadzorovanju ležajev (pregrevanje, razširjanje toplote, mazanje itd.), pri neporušnem testiranju raznih mehanizmov in izdelkov kot so osi, ulitki, odkovki, zvari, pri pregledovanju tiskanih vezij, pri merjenju in analizi mehanskih napetosti, ki so posledica dinamičnih obremenitev (vibracije), za pregledovanje in nadzorovanje terena v pogojih zmanjšane vidljivosti (noč, prah, dim, meglice) itd. Prisotnost termičnih kamer je v današnjem času pravzaprav postala nepogrešljivi del človekovega delovanja.

Dat-Con d.o.o.

Cvetlična ulica 52

SI-3313 Polzela

Borut PEČAR, univ.dipl.ing.el

Tel:  +386(0) 70 333 00

Fax: +386(3) 572 04 08

Mob: 041-397-798

www.dat-con.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!