Kompaktni DC/DC pretvorniki za zanesljivo napajanje

Zanesljiv sistem napajanja dokazujeta njegova velika zanesljivost in minimalni izpad. Kljub temu ima lahko vedno večja kompleksnost rešitev za napajanje in povečana uporaba rezervnih baterij negativen vpliv na stabilnost DC kontrolne napetosti. Težave lahko pogosto vodijo do stroškovno obsežnih prekinitev proizvodnje.

DC/DC pretvorniki uravnovesijo nihanja napetosti, ki izvirajo iz nenadzorovane oskrbe z napetostjo in padcev napetosti na koncu dolgih povezav. Z zaščitnim razredom III za plavajoče (angl.floating) sisteme in galvansko zaščito so DC/DC pretvorniki še posebej primerni za uporabo pri neodvisnih sistemih napajanja. V brez-ozemljitvenih napetostnih sistemih, kot so tisti v rezervnih baterijah (na primer v pomorstvu), mora biti kontrolna napetost galvansko ločena od baterijske napetosti. Zahvaljujoč visokim zmogljivostim je kompaktno oblikovan DC/DC pretvornik z zaščitnim razredom III idealen za take aplikacije.

Vsestranskost in zanesljivost DC/DC pretvornikov Weidmüller

Poleg nadpovprečnih lastnosti delovanja DC/DC pretvorniki Weidmüller izstopajo tudi po kompaktni obliki in visoki učinkovitosti (do 94%). Poleg tega imajo mnogo varnostnih funkcij in jih je možno kombinirati z Weidmüller napajalniki PROeco ali PROmax. Prav tako jih je možno kombinirati z UPS komponentami in diodnimi moduli z namenom vzpostavitve neprekinjenega zanesljivega napajanja. Zaradi vseh teh lastnosti je DC/DC pretvornik resnično vsestranski, ko gre za 24 V DC napetosti.

Kompaktna oblika modula zavzema manj prostora, DC/DC pretvornike pa je možno enostavno namestiti enega zraven drugega in tako prihraniti 30% prostora v razdelilni omari. DC/DC pretvorniki imajo kovinski zatič na dnu modula, ki tako zagotavlja visoko odpornost na vibracije in udarce.

Robustna oblika pretvornikov zagotavlja zanesljivo delovanje v temperaturnem razponu med -25°C in +70°C (začetek: -40°C) in omogoča delovanje z veliko MTBF vrednostjo (povprečni čas med izpadoma) več kot 1.000.000 ur.

Moduli vključujejo več funkcij spremljanja delovanja. Ena izmed njih so LED sijalke, pri čemer zelena lučka (DC OK) kaže na izhodno napetost ≥ 21,6 V, rdeča lučka (napaka) pa na izhodno napetost ≤ 20,4 V. Podobno status sporoča tudi tranzistorski izhod (»1« ali »0«) in statusni rele (»On« ali »Off«). Funkcija preventivnega spremljanja delovanja tako olajšujejo izvajanje analiz statusa in napak med zagonom in obratovanjem ter tako omogočajo hitro in enostavno diagnosticiranje statusa ter vzdrževanje.

Weidmüller DC/DC pretvorniki so zaradi različic s 5A, 10A in 20A primerni za množico aplikacij. Zaradi skladnosti z mednarodnimi standardi (kot na primer cULus, Class I, Div. 2, ATEX, GL, DNV) omogočajo uporabo po vsem svetu. Poleg tega je s kombiniranjem DC/DC naprav s PROeco ali PROmax napajalniki, z brezprekinitvenim DC-UPS ali diodnimi moduli možno izvesti povsem prilagojene rešitve napajanja po željah in potrebah posameznika.

V Sloveniji je uradni zastopnik za Weidmüller podjetje Elektrospoji d.o.o. Njihovi strokovno usposobljeni svetovalci vam lahko predstavijo celovito ponudbo s področja pretvornikov in vam pomagajo pri izbiri pravega pretvornika za vaše potrebe.

Elektrospoji d.o.o.

Stegne 27, 1000 Ljubljana

Tel.: 01 511 38 10

www.elektrospoji.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!