SIMATIC S7-1500 Software Controller in ET 200SP Open Controller

Če obstaja zahteva po maksimalni natančnosti, hitrosti in tudi povezavi z računalnikom, je S7-1500 Software Controller (programski krmilnik) prava izbira. Skrbi, da bi prišlo do zaustavitve avtomatiziranega sistema, zaradi težav z okoljem Windows, ni več.

Do sedaj je bilo delovanje programskega krmilnika vezano le na pravilno delovanje operacijskega sistema – ponovni zagon ali težave (npr. “bluescreen”) so vodili do napake krmilnika in posledično do mirovanja naprave ali celotnega obrata. V proizvodnji lahko to pomeni precejšnje povečanje stroškov. Možni dejavniki, ki povzročijo nedelovanje operacijskega sistema so lahko zlonamerna programska oprema, preobremenitev ali namerni ponovni zagon ob namestitvi posodobitev ali nove programske opreme.

SIMATIC S7-1500 programski krmilnik ponuja funkcionalnost klasičnega krmilnika S7-1500, le da se izvaja na računalniku. Posebnost je, da ne deluje znotraj operacijskega sistema, vendar vzporedno z njim. Siemens Hypervisor dodeljuje računalniške vire (vmesnik, procesna jedra, pomnilnik) neposredno ali izključno operacijskemu sistemu ali programskemu krmilniku. To pomeni, da nepričakovana težava v okolju Windows oz. ponoven zagon računalnika nima nobenega vpliva na izvajanje krmilnega programa.


Kot že omenjeno, S7-1500 programski krmilnik deluje samostojno in neodvisno od operacijskega sistema, v katerem ni potrebno ničesar posebej nastavljati. Celotna konfiguracija se izvede v orodju TIA Portal. Programiranje in ravnanje s programskim krmilnikom je popolnoma kompatibilno s standardnim krmilnikom serije S7-1500. Zagotovljena je maksimalna know-how zaščita za razvijalca in odlična zaščita dostopa za končnega uporabnika. Zraven varnosti so prisotne tudi druge funkcije, ki so pomembne v avtomatizaciji. Mednje sodijo hitrostno in položajno vodenje osi, diagnostika, koriščenje vmesnika PROFINET ali PROFIBUS, ter ostale funkcije, ki jih ponuja klasičen krmilnik serije S7-1500.

Kljub neodvisnosti programskega krmilnika od operacijskega sistema, se lahko podatki med njima izmenjujejo. Po eni strani, S7 bloki omogočajo direktno TCP/IP komunikacijo z zunanjimi napravami, medtem ko po drugi strani ODK 1500S (Open Development Kit) omogoča integracijo obstoječih višjih programskih jezikov (npr. C++) v uporabniški program STEP 7. Poznavanje teh programskih jezikov v tem primeru ni potrebno.

www.siemens.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!