SIMATIC S7-1500 Software Controller in ET 200SP Open Controller

Če obstaja zahteva po maksimalni natančnosti, hitrosti in tudi povezavi z računalnikom, je S7-1500 Software Controller (programski krmilnik) prava izbira. Skrbi, da bi prišlo do zaustavitve avtomatiziranega sistema, zaradi težav z okoljem Windows, ni več.

Do sedaj je bilo delovanje programskega krmilnika vezano le na pravilno delovanje operacijskega sistema – ponovni zagon ali težave (npr. “bluescreen”) so vodili do napake krmilnika in posledično do mirovanja naprave ali celotnega obrata. V proizvodnji lahko to pomeni precejšnje povečanje stroškov. Možni dejavniki, ki povzročijo nedelovanje operacijskega sistema so lahko zlonamerna programska oprema, preobremenitev ali namerni ponovni zagon ob namestitvi posodobitev ali nove programske opreme.

SIMATIC S7-1500 programski krmilnik ponuja funkcionalnost klasičnega krmilnika S7-1500, le da se izvaja na računalniku. Posebnost je, da ne deluje znotraj operacijskega sistema, vendar vzporedno z njim. Siemens Hypervisor dodeljuje računalniške vire (vmesnik, procesna jedra, pomnilnik) neposredno ali izključno operacijskemu sistemu ali programskemu krmilniku. To pomeni, da nepričakovana težava v okolju Windows oz. ponoven zagon računalnika nima nobenega vpliva na izvajanje krmilnega programa.


Kot že omenjeno, S7-1500 programski krmilnik deluje samostojno in neodvisno od operacijskega sistema, v katerem ni potrebno ničesar posebej nastavljati. Celotna konfiguracija se izvede v orodju TIA Portal. Programiranje in ravnanje s programskim krmilnikom je popolnoma kompatibilno s standardnim krmilnikom serije S7-1500. Zagotovljena je maksimalna know-how zaščita za razvijalca in odlična zaščita dostopa za končnega uporabnika. Zraven varnosti so prisotne tudi druge funkcije, ki so pomembne v avtomatizaciji. Mednje sodijo hitrostno in položajno vodenje osi, diagnostika, koriščenje vmesnika PROFINET ali PROFIBUS, ter ostale funkcije, ki jih ponuja klasičen krmilnik serije S7-1500.

Kljub neodvisnosti programskega krmilnika od operacijskega sistema, se lahko podatki med njima izmenjujejo. Po eni strani, S7 bloki omogočajo direktno TCP/IP komunikacijo z zunanjimi napravami, medtem ko po drugi strani ODK 1500S (Open Development Kit) omogoča integracijo obstoječih višjih programskih jezikov (npr. C++) v uporabniški program STEP 7. Poznavanje teh programskih jezikov v tem primeru ni potrebno.

www.siemens.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!