Rittal predstavlja novo generacijo hladilnih enot »Blue e+«

Pod imenom »Blue e+« Rittal ponuja popolnoma novo generacijo hladilnih enot – pravi kvantni korak na področju stroškovne učinkovitosti. Enote ne zagotavljajo le precej boljše energetske učinkovitosti od trenutnih rešitev hlajenja, temveč se odlikujejo tudi s svojo prilagodljivostjo, varnostjo in enostavno uporabo. Rittal kot dobavitelj ohišij še enkrat poudarja svojo vlogo tehnološkega vodje na področju sistemov klimatizacije ohišij.

Po ocenah je v Evropi v električno omrežje povezanih približno dva milijona klimatizacijskih enot. S skupno predvideno obremenitvijo, ki znaša 2 gigavata (povprečno 1 kW na klimatsko enoto), to predstavlja ekonomsko primeren potencial porabe, ki povzroči približno štiri milijone ton izpustov CO2 letno. Cilj podjetja Rittal, ki je vodilni svetovni ponudnik klimatskih naprav za elektro ohišja, je zmanjšati porabo energije hladilnih enot, s čimer bi pomembno prispevali k zaščiti podnebja in odgovorili na naraščajoče cene energije.

Testiranja so pokazala 75 % prihranke energije

“Za znatno izboljšanje energetske učinkovitosti klimatskih naprav Rittal uvaja inovativne patentne hibridne postopke za novo generacijo hladilnih enot »Blue e+«”, je povedal Steffen Wagner, vodja oddelka za klimatizacijo pri Rittalu. Te enote uporabljajo kombinacijo kompresorske hladilne naprave in toplotne cevi, ki zagotavlja pasivno hlajenje. Kompresor se uporablja le, ko pasivno hlajenje ne zadošča več. Strategija nadzora za hibridno delovanje je dejavnik, ki pomembno vpliva na večjo učinkovitost. Ta je optimirana za energetsko učinkovitost pri delni obremenitvi. To pomeni, da je enota »Blue e+« šestkrat učinkovitejša kot običajna hladilna enota pri 15% delni obremenitvi in zgolj pri uporabi toplotne cevi. Pri 65% delni obremenitvi oba sistema delujeta v hibridnem načinu, kar je štirikrat učinkoviteje kot običajna enota.

Energetska učinkovitost zgolj z uporabo kompresorskega hlajenja nove serije enot je prav tako visoka. Tako ventilatorji kot kompresor uporabljajo motorje z enosmernim tokom. Tehnologija razsmernikov, s katero lahko prek sistema za nadzor napetosti uravnavamo hitrosti kompresorja in ventilatorjev, omogoča, da je količina hladilne izhodne moči vedno enaka količini, ki jo potrebujemo. Poraba energije je zato precej manjša kot pri uporabi običajne tehnologije. »Začetna testiranja so pokazala, da energetska učinkovitost novih hladilnih enot omogoča 75 % prihranka,« je poudaril Steffen Wagner.

Večnapetostna vhodna moč za omrežja

Pri tej novosti smo dodatno pozornost namenili tudi drugim vidikom stroškovne učinkovitosti. Uporaba vseh enot je prilagodljiva zaradi večnapetostne zmogljivosti v vseh standardnih omrežjih po vsem svetu. Možna vhodna moč znaša od 110 V (enofazni) do 480 V (trifazni) s frekvenco 50 ali 60 Hz. Nižji stroški logistike so velika prednost, ki bo zlasti prinesla veliko koristi strojnim in elektro inženirjem po vsem svetu. Hladilna enota je vedno enaka, ne glede na to ali se prodaja v Evropi, na Japonskem ali v ZDA. To ne pomeni le bistveno manjšega števila različic naprave, temveč tudi enostavnejšo logistiko rezervnih delov.

Visoka zanesljivost procesa

Hlajenje z nadzorovano močjo preprečuje toplotno obremenitev vseh sestavnih delov znotraj ohišja. Stalna temperaturna nihanja, do katerih pride v običajnih krmilnih sistemih z dvo točkovnim krmiljenjem, so preteklost. S tem ne le podaljšamo življenjske dobe hladilne enote in sestavnih delov ohišja, temveč tudi zagotovimo večjo zanesljivost hladilnega procesa. Razpon moči hladilnih enot »Blue e+« sega do 6000 W (prej do 4000 W), zato se lahko te uporabljajo ob temperaturah od -30 °C do + 60 °C.

Enostavna uporaba za hitrejšo storitev

Zaslon TFT na sprednjem delu naprave na enem mestu nudi vse ustrezne informacije. Sistemska sporočila se pojavijo kot golo besedilo in so prikazana v več jezikih. Vmesnik s standardizirano komunikacijo zagotavlja enostavno povezovanje z nadzornimi sistemi v proizvodnem okolju. Poleg tega različni protokoli, kot sta CAN bus ali Modbus TCP, omogočajo prenos podatkov v realnem času prek vmesnika CAN ali Ethernet. Vmesnik za komunikacijo s klimatsko napravo v sosednjem polju (NFC) omogoča enostavno parametrizacijo številnih hladilnih enot z uporabo mobilne naprave z NFC.

Rittal prodaja stikalnih omar d.o.o.

Letališka cesta 16

1000 Ljubljana

T: +386(0)1/ 546 63 70

F: +386(0)1/ 541 17 10

www.rittal.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!