Oddaljen dostop do PLC, HDMI ali PC naprav

Oddaljen dostop se v IT svetu že dolgo uporablja, sedaj pa se počasi uveljavlja tudi v industriji.

S takšnim pristopom podjetja izboljšajo odzivnost in posledično zadovoljstvo strank, sočasno pa tudi zmanjšujejo stroške, saj ni potrebno za vsako poseganje v programsko opremo oditi na lokacijo kjer se strojna oprema nahaja. Ker v industriji največkrat to opremo potrebujejo oz. uporabljajo osebe, ki nimajo veliko IT znanja se vedno pojavijo vprašanja katere so tiste specifikacije, ki so pomembne za dobro izbrano rešitev.

Ena najpomembnejših točk je vsekakor varnost saj dejansko vašo napravo povežete na internet in je tako ves čas dostopna za poizkuse vdora. Zanesljivejše rešitve uporabljajo enkriptirano komunikacijo med napravo na lokaciji in oblakom vendar danes tudi to več ne zagotavlja 100% varnost. Za najboljšo možno varnost je najbolje napravo na lokaciji izklopiti iz interneta in jo priključiti samo ko se jo potrebuje. Boljši produkti imajo na sebi digitalne vhode, ki se jih lahko izkoristi v takšen namen in tako ni potrebno mehansko izključiti internet povezave. S tem pa boste tudi pridobili na zaupanju pri končni stranki saj bodo oni imeli nadzor nad tem kdaj je naprava priključena na internet.

Na varnost pa je potrebno misliti tudi pri povezavi med samim uporabnikom in oblakom. Večina rešitev na trgu uporablja za pristop do oblaka zgolj tekstovno identifikacijo (uporabniško ime in geslo), ki pa je največji problem kadar govorimo o varni rešitvi. Najboljše rešitve na trgu pa uporabljajo dvojno identifikacijo (certifikat in geslo) kot smo jih že vajeni pri raznih ponudnikih bančnih storitev za katere vemo, da je varnost najpomembnejša. Secomea je dober primer podjetja, ki se lahko pohvali s takšno rešitvijo za katero so tudi dobili varnostni certifikat in certifikat Industrija 4.0.

Naslednje poglavje pa je enostavnost, ker v največ primerih bodo te produkte uporabljali programerji, ki nimajo veliko izkušenj iz IT omrežja. Dobre rešitve so narejene tako, da vam ne vzamejo veliko časa za postavitev okolja kakor tudi ne za samo uporabo. Tudi tu se je Secomea dobro izkazala vendar pa je seveda od vsakega posameznika odvisno na kakšno programsko okolje je sam najbolje navajen.

Tipteh d.o.o.

Tel.: +386 (0)1 200 51 50

www.tipteh.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!