DEPRAG: Nov EC-servo vijačnik z merilno sondo

DEPRAG je vrhunski proizvajalec s področja tehnologije vijačenja. Tržišču je to leto predstavil novo generacijo vijačnikov MINIMAT-EC servo. Kljub številnim dodatnim funkcijam nov sistem cenovno ostaja na istem nivoju kot stari. Območje momenta je 0,2 – 50 Nm (1,8 – 443 Ibs). Senzorsko krmiljeni vijačniki se uporabljajo povsod, kjer se zahteva kar največja procesna zanesljivost. Pri visoko občutljivih vijačnih zvezah (kategorija A v predpisih VDI 2862), ki predstavljajo nevarnost za življenje uporabnika, se zahteva visoka natančnost uporabljenega vijačnika ter uporaba direktnega merilnega sistema. Zagotovljena mora biti tudi sledljivost montažnih rezultatov. Vse te zahteve izpolnjuje nov EC servo sistem vijačnikov iz Depraga.

Nov senzorsko krmiljen vijačnik serije 311E s pripadajočim novim krmiljem AST40 bo nadomestil aktualni EC servo vijačnik serije 310E, ki se je zelo uspešno uporabljal vrsto let. Nov sistem vsebuje poleg že starih in dobro uveljavljenih funkcij še nove, s strani uporabnikov zahtevane in koristne funkcije. Kljub dodatnim funkcijam pa nov sistem cenovno ostaja na istem nivoju kot stari.

Sistem je sestavljen iz treh komponent: vijačnika 311E, krmilja AST40 in kabla. Sistem je glede na svojo velikost zanesljiv, prilagodljiv in zelo učinkovit. Vijačnik je namenjen za najbolj zahtevno industrijsko uporabo. Je robusten, brezkrtačen ter z enim samim kablom za digitalno komunikacijo med krmilnikom in vijačnikom. Pri razvoju novega sistema je bilo veliko pozornosti namenjene tudi prilagodljivosti, gospodarnosti, zanesljivosti ter možnostim dokumentiranja ter komunikacije. Nov vijačnik s premerom 36 mm zmore velikih 50 Nm navora. CmK 1,67 – kar je zelo pogosta zahteva – je možno doseči pri toleranci ±7 %.

Krmiljenje vijačnika se izvaja s pomočjo novo razvitega krmilja AST40. Preko izjemno ločljivega zaslona na dotik velikosti 800×480 pik lahko uporabnik hitro in udobno kreira ali spreminja vijačne programe. Omogočen je hiter dostop do rezultatov vijačenja, krivulj in ostalih parametrov.

Novi AST40 je na novo opremljen z integriranim »web-serverjem«. S PC lahko zato komunicira brez dodatnih programov. Razni vmesniki omogočajo več načinov komunikacije (PROFI NET, PROFI BUS in EtherCAT) z nadrejenim krmiljem ali PC-jem za namene programiranja, dokumentiranja ali analize. Ena izmed prednost pa je tudi ta, da AST40 shranjuje vse bistvene rezultate zadnjih sedem delovnih dni – neodvisno od časa cikla.

Prednosti novega sistema:

  • Visoka zmogljivost:
  • Visok moment kljub majhnosti vijačnika (50 Nm na premeru 36 mm).
  • Visoka natančnost momenta privitja:
  • Primeren za vijačne spoje, kjer se zahtevajo najvišji standardi natančnosti in ponovljivosti.
  • Cmk – vrednost > 1,67 pri toleranci ±7%.

Več o članku

MB-NAKLO d.o.o.

Tel: 04 277 17 13

www.mb-naklo.si

DEPRAG: Nov EC-servo vijačnik z merilno sondo

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!