10 let uspešnega delovanja Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS

Januarja leta 2006 je bila sprejeta pomembna odločitev, da se v okviru Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) ustanovi posebni odbor, ki bo zgradil mostove sodelovanja med drobnim gospodarstvom in akademsko ter znanstveno sfero. Pobudnika ustanovitve posebnega odbora sta bila njegov prvi in zdajšnji predsednik Janez Škrlec in takratni generalni sekretar OZS,  dr. Viljem Pšeničny.

 

Odbor za znanost in tehnologijo skrajšano (OZT) je bil pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ustanovljen kot prvi odbor v Sloveniji, ki bo zgradil mostove sodelovanja med gospodarstvom, še zlasti zbornico in fakultetami, univerzami in inštituti. Vloga odbora pa je bila tudi približati nove in prihajajoče tehnologije obrtnikom in podjetnikom, še zlasti na propulzivnih področjih, kot je elektronika, IKT, mehatronika, avtomatika, robotika, bionika, področje novih materialov in nanotehnologije. V odboru OZT so se zavedali, da tudi drobno gospodarstvo potrebuje učinkovite povezave z razvojno-raziskovalno sfero, zavedali pa so se tudi dejstva, da je njihovo poslanstvo izjemno težko in zahtevno, ter da bodo rezultati vidni in koristni predvsem na dolgi rok. Povezovanje gospodarstva in znanosti je sila zapleten proces in uspešnost v tem procesu je odvisna tudi od širše družbene podpore, še zlasti pa OZS.

Odbor za znanost in tehnologijo si šteje kot največji dogodek sklenitev sodelovanja z našim največjim razvojno-raziskovalnim inštitutom, Institutom Jožef Stefan. S tem inštitutom je odbor sodeloval že več kot 50 krat in to na izjemno pomembnih tehnoloških in nanotehnoloških dnevih in skupnih sejemskih predstavitev. Zasluga, da je do sodelovanja prišlo gre seveda tudi direktorju IJS, prof. dr. Jadran Lenarčiču in vrhunskem znanstveniku istega inštituta prof. dr. Dragan Mihailovićem. Odbor OZT je izjemno ponosen, da je v tem času prišlo do podpisa dogovora o sodelovanju tudi s FERI-Univerzo v Mariboru, Fakulteto za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani, Kemijskim inštitutom v Ljubljani, Univerzo v Mariboru, Univerzo v Novi Gorici, Centrom odličnosti – Namaste, Centrom odličnosti za nanoznanosti in nanotehnologijo – Nanocentrom. Občasno pa odbor OZT sodeluje tudi s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani, NIB – Nacionalnim inštitutom za biologijo v Ljubljani, Fakulteto za strojništvo – Univerze v Mariboru, ter Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter nekaterimi drugimi.

Odbor za znanost in tehnologijo je v teh letih organiziral vrsto pomembnih dogodkov, spodbujal je inovacije, razvoj ter aplikativnost novih in aktualnih tehnologij. Spodbujal je pedagoške aktivnosti, razvoj novih poklicev, implementacijo razvojno-raziskovalnih dosežkov v izdelke in storitve z visoko dodano vrednostjo. Spodbujal je tudi učinkovitejše aktivnosti povezane s Strategijo pametne specializacije (SPS). Posebne zasluge za uspešno delovanje odbora gredo seveda predsedniku in ustanovitelju odbora Janez Škrlecu, sicer dolgoletnemu članu Sveta za znanost in tehnologijo Republike Slovenije.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

www.ozs.si

Več o članku

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!