Strojni vid

Strojni vid je zamenjava za človeški vid in človeško presojo. S pomočjo uporabe kamer, računalniških programov in zmogljivih industrijskih računalnikov, sistemi strojnega vida izvajajo različne optične operacije kot so merjenje, štetje, branje črtnih kod, črk in števil (OCR), analize ter s tem odkrivanje napak in nepravilnosti.

Taiwansko podjetje IEI  izdeluje napredne industrijske kamere, čitalnike črtnih kod in industrijske računalnike, ki pri visoki hitrosti bolj zanesljivo in natančno kot človek, opravljajo delo človeških oči.  IEI industrijske kamere preko hitrega USB 3.0 vodila zanesljivo in hitro prenašajo slike v računalnik, istočasno pa slike zajemajo in snemajo. Algoritem, ki ga je razvil IEI, že med slikanjem obdela zajete slike tako, da še dodatno skrajša čas, potreben za izvedbo kontrole in analize izdelka. IEI-jev TANK-6000-C226 je računalniški sistem, ki je združljiv z različnimi vrstami kamer, ki se uporabljajo pri strojnem vidu. Zaradi štirih USB 3.0 vhodov je združljiv z USB 3.0 kamerami, ki v primerjavi z USB 2.0 kamerami omogočajo prenos do desetkrat večjega pretoka podatkov v enakem času. S tem so omogočene visoke ločljivosti slik, kar je še posebej uporabno pri uporabi večjega števila kamer in 3D analizah. Eden od primerov uporabe je v prehrambeni industriji. Z več kamerami istočasno nadzorujemo obliko in barvne odtenke sadežev,  merimo dimenzije in odkrivamo neprimerne sadeže. Obenem zaradi dveh PCIe x8 (Gen 3) rež lahko uporabimo “motion control card”, ki upravlja robota, da izloči neprimeren sadež z npr., tekočega traku.

Naslednji primer uporabe je v industrijski proizvodnji, kjer je potrebno zelo hitro video procesiranje in obdelava/primerjava slik. Zaradi PCIe rež lahko uporabimo “camera link card” kartico. “Camera link” je industrijski serijski protokol/standard, razvit posebej za uporabo pri strojnem vidu, saj omogoča hitrosti kar do 8GT/s (giga-transfer per second). S temi hitrostmi so izpolnjeni pogoji za uporabo pri zelo hitrih tovarniških procesih, kot je AIO (Automated Optical Inspection).

S štirimi GbE LAN vhodi (in 2x SFP Combo Port) omogoča uporabo GbE kamer, katere srečamo pri tehničnem varovanju in nadzoru, poleg uporabe v strojnem vidu. Z GbE izhodom kamera v realnem času prenaša sliko do TANK-6000, ki omogoča snemanje, predvajanje, in prepoznavo posnetih predmetov in ljudi. Zaradi uporabljene Intel HD GT2 tehnologije, TANK-6000 z vgrajeno strojno opremo posnetke dekodira, kodira, prekodira in je uporaben tudi pri tehničnem varovanju.  S tremi 2.5″ diskovnimi prostori in RAID tehnologijo zagotavlja varno shranjevanje podatkov in posnetkov. Z vgrajeno IRIS rešitvijo pa omogoča tudi daljinsko upravljanje (preko interneta) in nadzor računalnika. Vse to je podprto z visoko zmogljivim CPU kot sta Intelova XEON E3-1225 v3 (3,2GHz) in i3-4330 (3,5GHz). Za prikaz katerih koli želenih podatkov je na ohišju TANK-6000 OLED zaslon. API orodje omogoča uporabniku, da si nastavi katere podatke bo prikazoval OLED zaslon.

 

Gre torej za izredno zanesljivo in učinkovito rešitev, ki jo je zlahka integrirati v obstoječe proizvodne industrijske procese. Uporablja se pri predelavi in proizvodnji živil, avtomobilov, letal, elektronike, v medicini in igralništvu; kjerkoli sta potrebna vizualna kontrola in analiza.

LCR d.o.o.

www.lcr.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!