Industrijski električni kabli

V podjetju Marchiol d.o.o. že od naše ustanovitve dalje tesno sodelujemo z italijanskimi proizvajalci kablov. Sprva smo največ pozornosti posvečali predvsem kablom za električne inštalacije oziroma energetskim finožičnim kablom.

S finožičnim energetskim kablom FG7 smo prodrli na slovensko tržišče, kjer se sedaj tudi ta kabel v veliki meri uporablja. S hitrim razvojem polprevodniške tehnologije, se je v industrijski avtomatizaciji vzporedno razvijala tudi tehnologija kontrole hitrosti vrtenja na elektromotorjih, ki je dandanes že povsod prisotna in praktično ni več mogoče najti elektromotorja, ki ga ne bi krmilil frekvenčni pretvornik. Problem električne povezave elektromotorja in frekvenčnega pretvornika pa predstavljajo elektromagnetne motnje, ki jih ta tandem pridno generira.   

Po izkušnjah iz prakse ugotavljamo, da se elektromagnetni združljivosti frekvenčnih pretvornikov in njihovih povezav do elektromotorjev posveča premalo pozornosti, vse dokler ne nastopijo težave zaradi vpliva na občutljivejšo opremo, ki jih je kasneje zelo težko odpravljati.

Elektromagnetna združljivost je zmožnost opreme, da v svojem elektromagnetnem okolju deluje zadovoljivo, ne da bi pri tem proizvajala nedopustne elektromagnetne motnje za ostalo opremo v svojem okolju. Elektromagnetna motnja je vsak elektromagnetni pojav, ki lahko poslabša delovanje opreme.

Poznamo naslednje oblike elektromagnetnih motenj:

  • višje harmonska popačenja,
  • nihanja napetosti,
  • asimetrija,
  • inducirane napetosti,
  • sprememba frekvence,
  • prehodni pojavi.

Odpornost opreme je zmožnost, da v navzočnosti elektromagnetne motnje deluje brez poslabšanja.

Uporaba EMC filtra, opletenega kabla in pravilna ozemljitev opleta kabla na obeh straneh (na frekvenčnem pretvorniku in na motorju) zmanjšujejo elektromagnetne motnje na ostalo opremo. Torej je za eliminacijo elektromagnetnih motenj na povezavi med frekvenčnim pretvornikom in elektromotorjem obvezna uporaba posebnih kablov s kovinskim oklopom,  primer je  prikazan na sliki 1.

Značilnosti kabla, prikazanega na Sliki 1, sta ozemljitveni vodnik izven oklopa faznih vodnikov in ojačan bakreni oklop, prirejen pa je za fiksno položitev v notranjih prostorih, po kabelskih policah, ceveh, kinetah ter za polaganje direktno v zemljo.

Prikazani kabel nosi oznako FG7OH2R+T 0,6/1 kV, iz katere je moč razbrati napetost delovanja 0,6/1kV. Maksimalna temperatura uporabe pa je 90°C. Iz Tabele 1 so razvidni podatki o zunanjem premeru in teži glede na posamezen tip kabla. S presekom med 1,5 in 25 mm2 je pokrita večina potreb kabelskih povezav.

Pri povezavi frekvenčnega pretvornika in elektromotorja s kablom je potrebno upoštevati sledeče napotke:

  • kabel, ki povezuje frekvenčni pretvornik in elektromotor, naj bo čim krajši in oklopljen, oklop pa mora biti ozemljen na obeh straneh,
  • signalni kabli morajo biti ločeni od napajalnih ali motorskih kablov in od njih oddaljeni vsaj 300 mm, križajo naj se pod kotom 90°,
  • oklopljeni kabli se ozemljijo s pomočjo objemke, zato morate odstraniti izolacijo le na mestu pritrditve tako, da se oklop na koncu ne razplete,
  • ohišja in kovinski deli celotnega pogonskega sistema morajo biti dobro ozemljeni.

Zgradba in izdelava kabla FG7OH2R+T 0,6/1 kV je zelo enostavna, kar vpliva predvsem na njegovo ceno, saj je cenejši od kablov s primerljivimi lastnostmi, ki se dobijo na tržišču.

Marchiol d.o.o.

Kromberk , Industrijska cesta 05

5000 NOVA GORICA

Tel: 05/33-13-100

www.bericacavi.com

www.marchiol.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!