SIMATIC HMI mobilni paneli 2. generacije

Novi mobilni paneli sedaj ponujajo še večjo zmogljivost, prilagodljivost, udobje in kvaliteto – nadzor je sedaj varnejši in učinkovitejši.

Združuje jih funkcionalnost in zmogljivost naprednih panelov družine Comfort. Pohvalijo se lahko s tremi različicami, pri katerih merijo diagonale 4”, 7” in 9”. Odlikuje jih širok zaslon z možnostjo prikazovanja 16 milijonov barv. Pri najmanjši izvedbi je resolucija 480 x 272, medtem ko je pri obeh večjih 800 x 480. Kristalno jasno prikazujejo celo kompleksne procesne slike. Svetlost zaslona je do 300 cd/m2 z možnostjo zatemnitve vse do 100%. Tudi ob pogledu iz strani je zaslon zelo pregleden, saj  vidni kot znaša 170°. Ergonomsko oblikovan ročaj nudi udobje in je primeren le za držo v levi roki, vendar so testi pokazali, da tudi levičarji brez težav rokujejo z njim. Paneli so robustni in preverjeno zdržijo padce iz višine do 1,2 metra. Stopnja zaščite je IP65 in s tem je zagotovljena odpornost proti razlitju tekočin in lahko se jih uporablja v prašnem okolju.

Opremljeni so z USB priključkom in režo za spominsko kartico SD (le pri 7” in 9” izvedbi), kamor se shranjujejo podatki in preko katerih se lahko povrne projektna konfiguracija. Avtomatično se kreira tudi varnostna kopija – vsebina naprave se ciklično kopira in posodabljajo se spremembe. Priključek za USB je skrit pod tesnilnim pokrovčkom na levi strani panela. Levo in desno od zaslona se nahajajo praktične in prosto nastavljive tipke, ki nudijo optimalno funkcionalnost. Pri največji izvedbi jih je 10, pri manjši 8 in pri najmanjši 4. Funkcijske tipke se lahko označijo in ob vsaki je LED, ki opozarja na aktivnost določene funkcije. Prav tako sta na sprednji strani še dve nastavljivi tipki z osvetlitvijo. Vsa vizualizacija se kreira z inženirskim orodjem WinCC Comfort V13 SP1 ali naprednejšim. Z novim inovativnim urejevalnikom slogov zagotavlja učinkovito inženirstvo in uporabniku prijazno izkušnjo.

Mobilni panel s krmilnikom komunicira preko priključnega mesta (Connection Box), ki je na voljo v treh izvedbah: compact, standard in advanced. Priključno mesto compact zasede tretjino manj prostora kot drugi dve izvedbi in se ga enostavno montira neposredno na krmilno omaro, ki je lahko na stroju, kar je idealna pozicija za uporabnika. Priključek za mobilni panel je na zunanji strani, medtem ko se vse ostalo ožičenje uredi znotraj omare. Značilna je topologija zvezde, kar pomeni, da so vse komponente vezane direktno na switch ali centralno napravo (krmilnik). Prenos podatkov je hiter in preprosto je odpravljanje napak. Standard in advanced priključni mesti se pritrdita na steno. Za standard je značilna topologija vodila, pri kateri je sistem enostavno postaviti in razširiti. Potujoč podatek prestreže vsaka izmed postaj v omrežju. Ta varianta je cenovno ugodna in zanesljiva. Advanced priključno mesto zraven topologije vodila podpira še topologijo obroča, za katerega je značilna preprostost in hiter prenos podatkov. Priključni mesti standard in advanced imata integriran switch, prednost drugega pa je podpora PROFINET IRT.

Siemens d.o.o.

www.siemens.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 43

Komaj smo dobro zaključili pomladno sezono sejmov, ki se je zaključila s sejmom MIS 2023, se že pripravljamo na jesenski sejem MOS 2023, kjer bo prisotno tudi uredništvo revije Svet mehatronike s septembrsko številko.

Magnetno hlajenje za bolj zelen svet

Hladilnik ali klimatska naprava, ki porabi veliko manj energije, je tišja in za delovanje ne potrebuje škodljivih snovi. To lahko kmalu postane resničnost, saj Magneto, zagonsko podjetje iz Delfta, katerega soustanovitelj je Michael Maschek, na trg uvaja magnetno hlajenje.

Poskus operacije oči na daljavo s 5G robotom

Oftalmološki center Zhongshan na univerzi Sun Yat-sen je dosegel mejnik na področju oftalmološke kirurgije, saj je s samostojno razvitim 5G robotom na zajcih na mikronski ravni opravil prvo operacijo na daljavo na svetu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!