Reportaža IFAM 2016

Ne bi mogli začeti reportaže o sejmu IFAM, če ne bi najprej pocukali za rokav direktorja podjetja ICM iz Celja, ki se od prve prireditve IFAM naprej zagrizeno spopada z vsem, kar bi utegnilo pokvariti dobre vtise obiskovalcev, bogate izkušnje razstavljavcev, zadovoljstvo vodstva podjetij in dobro voljo vseh, ki na tej prireditvi sodelujejo.

Gospod Toni Laznik, tradicionalni organizator še bolj tradicionalnega sejma IFAM, s tradicionalno dobrim obiskom, torej tudi zanimanjem za to področje, svojo vlogo organizatorja sejma jemlje resno in profesionalno. Letos ga je organiziral že dvanajstič po vrsti. Kaj je posebnega, na kaj moramo biti letos pozorni pri obisku sejma?

ICM – Toni Laznik organizator sejma IFAM

»Letos je v tej veliki dvorani 74 razstavljavcev, ti pa posredno zastopajo skupno prek 120 blagovnih znamk. Letos razstavlja šestnajst novih podjetju, ki se bodo na IFAM-u predstavili prvič. Okrepil se je predvsem segment avtomatizacije, robotizacije, delno tudi senzorike, občutno pa je povečana prisotnost podjetij s področja elektronike in elektrotehnike. Mislim, da bo v prihodnjih letih prav to rdeča nit, okrog katere se bodo prepletala ostala področja – in če bo res tako, se bo končno uresničila tudi moja prvotna zamisel, da se obe prireditvi, IFAM in Intronika enakovredno predstavita obiskovalcem sejma vsaka zase. Že nekaj let namreč potekata združeni v IFAM-u, kar je pisano na kožo tistim, ki so jim zanimiva prav vsa od naštetih področij! Obstajajo določeni kazalci, ki dajejo slutiti, da se je tudi pri nas, v Sloveniji, začel nagel premik v smeri razvoja in proizvodnje izdelkov, ki spadajo na področje elektronike in to je vzpodbudno za vse nas, ki smo zaposleni, delamo in živimo v tem prostoru.«

 

DAIHEN VARSTROJ

Industrija prihodnosti 4.0

Podjetje Daihen Varstroj je »single-source« ponudnik robotskih manipulatorjev, perifernih naprav, varilne opreme, vpenjalnih sistemov in senzorjev, kar je vsekakor njihova velika prednost, saj so izdelki vse bolj kompleksni, na proizvodnih linijah pa se zahteva zmožnost hitre menjave proizvodov.

Brez dvoma lahko rečemo, da gre za eno izmed tistih podjetij, ki se trudi slediti aktualnim željam trga s hitro odzivnim izpolnjevanjem zahtev tudi na najzahtevnejšem tehnično-tehnološkem nivoju, ki ga narekuje pripravljenost za industrijo z oznako 4.0.

V široko paleto inovativnih rešitev, ki jih ponujajo, prav gotovo spada najnovejša generacija inverterskih varilnih izvorov Welbee. Ti vsebujejo edinstven LSI procesor za krmiljenje, ki je razvit na osnovi 64-bitne nanotehnologije in prinaša številne prednosti na področju ročnega in robotskega varjenja. Odzivnost omenjenega procesorja je 20 nanosekund, kar omogoča hiter prenos povratnih informacij iz obloka v varilni aparat. Ta prednost omogoča varilcem visoko stabilnost varilnega obloka, kljub odmikanju gorilnika od varjenca.

 

Tipteh

Secomea – Oprema za oddaljeni dostop

Na sejmu IFAM 2016 je bila pri podjetju Tipteh največja atrakcija novo pridobljeno zastopstvo – podjetje Secomea, ki je specializirano za področje oddaljenih industrijskih komunikacij. Oddaljen dostop se v svetu internetnih tehnologij uporablja že dalj časa, sedaj pa se počasi uveljavlja tudi v industriji. Z njim podjetja izboljšajo odzivnost in zadovoljstvo strank ter obenem znižujejo stroške, saj za poseganje v programsko opremo ni potrebno biti na lokaciji strojne opreme.

Vse, kar potrebujete za optimalno delovanje Secomee, je povezava na splet bodisi preko Ethernet ali mobilnega omrežja. Ob priklopu v omrežje se naprava avtomatsko poveže na oblak, do katerega dostopa uporabnik prek WEB vmesnika in z njim upravlja z oddaljeno napravo. Uporabnik ima tudi na izbiro, kateri oblak bo uporabljal. Na voljo ima uporabo Secomea strežnika ali uporabo lastnega strežnika, katerega postavi v svojem podjetju.

 

Elektrospoji

Podjetje Elektrospoji se je tudi letos predstavilo na sejmu IFAM pod pokroviteljstvom njihovega dobavitelja Weidmüller, ki je eden izmed tistih imen na svetovnem trgu, ki so pojem visoke kakovosti in zanesljivosti. Predstavili so se s tremi glavnimi področji:

gradnja elektro omaric in elektroinštalacije (Instalacijske sponke PUSH IN, elektromehanski releji z 2 in 4 preklopnimi kontakti, kakovostno inštalatersko orodje, sistemi za označevanje),

industrijska avtomatizacija in strojegradnja (oprema za sponke, pretvorniki in ločilniki analognih signalov, relejska tehnika, industrijski napajalniki in sistemi za brezprekinitveno napajanje, sistemi za označevanje, oprema za senzorsko-aktuatorska omrežja, oprema za omrežja Industrijski Ethernet vseh podvrst in drugo),

procesna avtomatizacija (distribucijske sponke za veliko število signalov, Ex sponke, pretvorniki in ločilniki analognih signalov, relejska tehnika, varnostni releji (SIL-3), industrijski napajalniki in sistemi za brezprekinitveno napajanje, prenapetostna zaščita in drugo).

Med glavnimi novostmi so izpostavili močnostne prenapetostne zaščite, ki so izdelane na podlagi najnovejših norm in standardov v vseh zaščitnih razredih in za vsakršno vgradnjo od gospodinjstev do elektrodistribucijskih podjetij. Ker so izvedbe tudi brez prepustnih tokov v mirujočem stanju, so primerne tudi za montažo pred števčne garniture za merjenje porabe elektro odjemalcev. Največja prednost prenapetostne zaščite serija VARITECTOR je fleksibilna postavitev znotraj omare (možnost obračanja za 180°), hitra namestitev, odpornost na vibracije in hitro sporočanje statusa.

Beckhoff

Podjetje Beckhoff, ki ponuja inovativne proizvode za avtomatizacijo, se je na letošnjem sejmu IFAM & INTRONIKA predstavilo že osmič. Med novostmi, ki so jih predstavili, je najbolj izstopala nova eno-kabelska rešitev EtherCAT P, ki združuje komunikacijo in napajanje v enem 4-žilnem standardnem Ethernet kablu.

EtherCAT P je kombinacija komunikacije in napajanja v enem samem 4-žičnem standardnem Ethernet kablu. Enosmerno napajanje 24 V za priključene podsisteme na EtherCAT P ter priključene senzorje in aktuatorje ima dva ločena napajalna sistema, Us (za oskrbo sistema in senzorjev) in Up (periferna napetost za napajanje aktuatorjev), ki sta električno izolirana drug od drugega, vsak pa lahko priključene komponente napaja s  tokom do 3 A.

 

Kolektor

Koncern Kolektor se ponaša s tradicijo v visoko specializirani industrijski proizvodnji. Na svoji pol stoletja dolgi poti se je Kolektor razvil v globalno družbo s sedežem v Sloveniji ter široko razvejano mrežo podjetij in podružnic v Evropi, Ameriki in Aziji. Strateški položaj sedeža v središču Evrope ter globalna tržna in proizvodna prisotnost na vseh pomembnih svetovnih trgih Kolektorju omogočata učinkovito obvladovanje potreb trga in optimalne poslovne rešitve. Razvojno in tehnološko napredni procesi potrjujejo Kolektorjeva prizadevanja za zadovoljevanje potreb kupcev s takojšnjimi in odgovornimi rešitvami. Koncern Kolektor na strateških svetovnih trgih povezuje skoraj 30 podjetij in skupno več kot tri tisoč zaposlenih.

Kolektor Sisteh je na sejmu IFAM predstavil najnovejšo ponudbo lastnih produktov in vrhunske električne opreme zastopanih globalnih proizvajalcev Eaton, Advantech, Stahl in Elpro Technologies. Obiskovalci so lahko spoznali tudi prednosti uporabe lastne rešitve za merjenje in nadzor električnih veličin KEM oz. Kolektor energetske meritve. Merjenje električne energije je sestavni del sodobnih razdelilcev za distribucijo električne energije ali sistemov smotrne rabe energije. Skoraj ni več zahtevnejšega stikalnega bloka ali naprave, v kateri ne bi merili električnih veličin. V ta namen se uporablja več načinov merjenja. V Kolektor Sistehu so na osnovo TrendPoint merilne opreme dodali svojo rešitev (nadgradili z vmesnikom HMI), ki zaokroži meritev v sodobno in uporabniku prijazno.

 

Alkatron

Podjetje Alkatron iz Novega mesta se na sejmiu IFAM tradicionalno predstavlja z novostmi svojega partnerja Phoenix Contact, ki je eno izmed vidnejših proizvajalcev izdelkov, ki so nepogrešljivi na področju strojegradnje in krmilnih ter razdelilnih omaric. Letos so imeli na razširjenem razstavnem prostoru priložnost prikazati veliko več različnih linij tega proizvajalca in kot vsako leto smo bili tudi letos navdušeni nad novostmi in originalnimi rešitvami proizvajalca Phoenix Contact.

Ta usmerja svoj razvoj v različne načine spojev, ne le vijačni in vzmetni hitri spoji, pač pa vse bolj tudi push-in spoj, potisni spoj, kjer je kvaliteten spoj zagotovljen tudi brez uporabe kakršnega koli orodja. S tem se je omogočila ogromna gostota spojev, saj je širina ene takšne priključne sponke le 3,5mm, pri tem pa je dovoljena priključitev žice s presekom 1,5 mm2. In s takšno gostoto dvo-nivojskih sponk lahko na dolžini enega metra dobimo možnost priključitve 1024 merilnih signalov, kar se zdi skoraj neverjetno, vendar je sedaj s temi sponkami postala čista realnost! Predstavljamo si lahko, koliko manjša je lahko krmilna omarica, če namesto klasičnih uporabimo takšne sponke. Senzorji v krmilnih omaricah so večinoma priključeni z žicami 0,75 mm2, tako da so takšne sponke več kot primerne kot priključni terminali senzorjev.

 

MIEL

Podjetju MIEL je na sejmu predstavilo Omron novosti s področja varnostne tehnike, naprednih krmilnikov stroja ter panelne tehnike.

Na področju varnostne tehnike so predstavili varnostne svetlobne zavese nove generacije F3SG-R. Varnostno zaveso odlikuje robustnejšo ohišje, ki je odpornejše na udarce in torzijske obremenitve. Da bi zadostili čim širšemu krogu uporabniku, so nove svetlobne zavese na voljo v dveh različicah. Različica varnostnih zaves F3SG-RE je namenjena enostavnejšim aplikacijam, kjer potrebujemo zgolj zaustavitev in zagon stroja, medtem ko je serija F3SG-RA namenjena bolj kompleksnim, vsestranskim varnostnim rešitvam. Obe verziji varnostnih zaves sta na voljo v ločljivostih žarkov 14mm (zaščita prstov) in 30mm (zaščita roke). Zavese omogočajo hitro in enostavno odpravljanje težav, ki bi se utegnile pojaviti med obratovanjem, saj so opremljene z nalepko, ki ima natisnjeno s QR kodo, to pa lahko preberemo s pomočjo pametnega telefona. Koda nas nato usmeri na spletno stran, kjer so na voljo navodila za odpravljanje napak v osmih različnih jezikih.

 

Elektronabava

Elektronabava je vodilna slovenska specializirana trgovska družba, ki že 60 let z elektrotehničnimi materiali oskrbuje elektrogospodarstvo, podjetja in fizične osebe, ki se ukvarjajo z gradnjo infrastrukture za distribucijo električne energije, telefonije, elektroinštalacijami v zgradbah, računalniškimi omrežji, servisiranjem vseh teh področij ter manjše specializirane distributerje s tem materialom. Je tudi član skupine Rexel,  ki je vodilni globalni distributer elektromateriala in opreme. Skupina zaposluje več kot 28.000 ljudi in je prisotna v 37 državah s prodajno mrežo 2.100 poslovnih enot.

Na sejmu IFAM so kot novost predstavili ponudbo projektov v zvezi z novo uredbo NET-METERING ali neto merjenje porabe električne energije, saj živimo v času, ko se ta tematika prebija vse bolj v ospredje. Nova uredba, ki omogoča neto merjenje porabe električne energije, odpira povsem novo poglavje pri postavitvi in uporabi sončnih elektrarn. V Elektronabavi  so že pripravili ponudbo rešitev za vse vrste elektrarn, ki bodo lahko delovale po principu NET-METERING.

 

Exor ETI

Exor ETI je kot zadnjo novost predstavil programski produkt Zenon, ki zajema HMI in SCADA rešitve in se lahko uporablja povsod tam, kjer se izvaja kakršnakoli avtomatizacija, v vseh mogočih panogah industrije. Programska oprema je neodvisna od strojne opreme, saj ima sam Zenon prek 300 lastnih gonilnikov proti zunanjemu svetu, proti senzorjem, krmilnikom in ostalim napravam in na tem področju velja za enega izmed najbolj odprtih sistemov na tržišču. Povezuje se lahko z različnimi SCADA sistemi, ki znotraj  nekega sistema že obstajajo, prek OPC ali katerega drugega komunikacijskega protokola, obstajajo pa tudi specializirani protokoli, na primer v energetiki in farmacevtski industriji. Letos Zenon cilja na trg IoT in Industrie 4.0 in ima tudi že prve reference s teh dveh področij, prav gotovo pa jih bo tekom leta še mnogo več, saj različni projekti zahtevajo takšne sodobne rešitve. Gre namreč za povezavo različnih dislociranih senzorjev, krmilnikov in aktuatorjev v nekem oblaku, kjer te podatke zbiramo in shranjujemo na kateri od »cloud« postaj, recimo na Dunaju ali v Milanu. S tem se izognemo stroškom za vzdrževanje lastne strojne opreme, predvsem strežnikov, lahko pa si seveda takšen oblak ustvarimo tudi lokalno na svoji strojni opremi. Tako zbrani podatki z različnih lokacij največkrat potrebujejo še neke vrste obdelave in Zenon vsebuje orodje Zenon Analiser, ki lahko izvaja analitiko iz trenutnih vrednosti, iz shranjenih vrednosti, krona vsega pa je predikcija, napovedovanje  glede na trenutne podatke in zapise iz preteklosti.

 

CAD-CAM

Skupina CAD-CAM obstaja že petindvajset let in tudi pri nas med ponudniki  programske opreme s svojo široko in bogato ponudbo programskih orodij za računalniško podprto načrtovanje in obdelavo zavzema vidnejše mesto. Ponuja vrhunske izdelke znanih programskih hiš, od posameznih produktov, do celotnih platform, kjer so vsi ali vsaj določeni izdelki združeni in med sabo povezani.

Naslednje pomembno orodje, ki ga ponujajo, je PLM2GO, rešitev za učinkovito upravljanje z izdelkom, vse od razvoja do serijske proizvodnje in končno tudi do ukinitve njegove izdelave.

Kaj je pravzaprav PLM? To je kratica za Product Lifecycle Management, programska oprema, ki to omogoča, pa ponuja upravljanje zapletenih, navzkrižno funkcionalnih procesov ter usklajevanje prizadevanj vseh vpletenih za dosleden in učinkovit razvoj najboljšega možnega izdelka. PLM sistem programske opreme upravlja z vsemi vidiki in življenjskimi cikli razvoja izdelkov, od koncepta do redne proizvodnje  in na koncu upokojitve. Prednosti PLM programske opreme so učinkovitost načrtovanja, hitrejši čas do trženja izdelka, večja produktivnost, višja kakovost izdelkov, če naštejemo le nekatere.

 

Inea RBT

Letos so imeli na razstavnem prostoru Inee RBT poudarek na avtomatizaciji, kot novosti pa so predstavili nove družine motorskih servo pogonov in servo krmilnikov za večosno pozicioniranje.

Kot vsako leto, so tudi letos na svojem razstavnem prostoru pripravili zanimive predstavitvene aplikacije, prek katerih je lahko opazovalec spoznal prednosti izbranih ali predlaganih rešitev pred drugimi, podobnimi rešitvami. Dober primer je bil model celice, kjer je prikazana rešitev razvrščanja izdelkov s pomočjo portalnega manipulatorja. Kot pogoni so v tem primeru uporabljene Mitsubishijeve servo osi in krmilniki gibanja, ki omogočajo linearno in krožno interpolacijo.

Drugi primer predstavitve je pokazal razliko med klasičnim asinhronim elektromotorjem in elektromotorjem s trajnimi magneti. Sicer je cena slednjega še vedno precej visoka v primerjavi s klasičnim, vendar se lahko investicija vanj hitro povrne skozi občutno manjšo porabo električne energije.

 

Zaključek

IFAM je najpomembnejši B2B sejem za avtomatizacijo, robotiko, mehatroniko in elektroniko. Zato je prav, da razstavljavce na sejmu kar se da podrobno predstavimo. Seveda ne moremo predstaviti vseh, kar nam ne zamerite, saj v kratkem času trajanja sejma (in tudi zaradi zasedenosti razstavljavcev z obiskovalci) vseh tudi nismo mogli obiskati. Kljub temu smo se potrudili in predstavili kar se da podrobno večino najpomembnejših podjetij, ki so razstavljala na sejmu.

Letošnji IFAM je bil daleč najbolj obiskan izmed vseh IFAM sejmov. Temu je pripomoglo lepo vreme (marsikdo se bo spomnil obilnega sneženja v preteklih letih). Testiranje električnih avtomobilov in pa priročna restavracija sta se obdržali od lani, kar so razstavljalci lepo sprejeli. Upamo, da bo naslednji IFAM vsaj tako dober, kot je bil letošnji!

AX elektronika d.o.o.

www.svet-el.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!