Konferenca Industrija 4.0

Na Bledu so se zbrali vplivneži v slovensko-nemškem gospodarstvu in predstavniki slovenskih podjetij, tako ali drugače povezanih z nemškim gospodarstvom.

Konferenco je gostila Slovensko-Nemška gospodarska zbornica, samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje pravnih in fizičnih oseb, ki opravljajo pridobitno gospodarsko dejavnost in je del 120 nemških gospodarskih zbornic po svetu. Namen zbornice je pospeševanje gospodarskih odnosov, povezovanje podjetij med državama, zagotavljanje pomoči pri vstopu slovenskih podjetij na nemški trg in obratno.

Beseda je tekla o industriji 4.0, s katerim vstopajo tehnologije “interneta stvari” v industrijsko okolje. Za ohranjanje konkurenčnosti morajo podjetja slediti trendom, ki se pojavljajo in nadgrajevati stroje, opremo, skladno s smernicami, ki jih postavljajo vodilni na področju. Nova industrijska doba prinaša spremembo proizvodnih linij, kjer bo vsak izdelek imel prilagojen proizvodnji proces. To bo omogočeno s povezovanjem proizvodnih naprav v sistem proizvodne linije in vključitev te v informacijski sistem tovarne, ki bo povezana v svetovni splet. Tako se bodo individualizirani produkti proizvajali na eni proizvodnji liniji, ki se bo za vsak posamezen produkt prilagodila potrebam izdelka. Vse to bo mogoče preko omrežja in brez fizične interakcije s tovarno, stroji pa bodo omogočali te novitete z integracijo strojne in programske opreme v en paket in povezljivost teh v svetovni splet. S tem bodo podjetja privarčevala na stroških naprav potrebnih za izdelavo novega produkta in hkrati tudi pridobila na fleksibilnosti proizvodnje. Čas od naročila do končanega produkta se bo tako drastično zmanjšal, s tem pa bo tudi odpravljena potreba po skladiščih za končne izdelke.

Prvo industrijsko revolucijo je sprožil parni stroj na koncu 18. stoletja, s pomočjo katerega smo prvič zagnali proizvodne obrate in razbremenili delavce. Sto let kasneje, do prve svetovne vojne je potekala druga industrijska revolucija. V tem obdobju smo s pridom začeli izkoriščati elektriko v namene transporta, komunikacij in proizvodnje. Razširitev železniškega omrežja je omogočila potovanje masam ljudi. Postavitev telegrafskega omrežja je povzročila prej nepredstavljivo širjenje idej po svetu. V 70. letih 20. stoletja smo dočakali še tretjo obdobje velikih sprememb v industriji, kjer smo stroje nadgradili s programsko opremo in jih povezali z informacijskimi tehnologijami v proizvodnjo linijo. Četrta industrijska revolucija pa napoveduje povezovanje proizvodnih linij v splet in zaradi tega bolj učinkovito izkoriščanje informacij, ki jih pridobijo od strank ter posledično bolj ekonomično in hitrejše izdelavo produktov.

www.slowenien.ahk.de/sl

www.svet-el.si

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!