Mednarodni projekt Cam Station

Na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije, ki je del ŠC Celje, smo trenutno vključeni v mednarodni projekt »CAM STATION, Automation of production line, KA-2 Erasmus +.

V projekt so vključeni štiri srednje strokovne šole, ki poučujejo kader iz področja mehatronike, strojništva in elektrotehnike. Naši projektni partnerji so Nemška srednja strokovna šola HW Schule Pforzheim, HTL Weiz iz Avstrije in THC Timisoara iz Romunije. Gre za mednarodno prakso poučevanja in izmenjave dijakov in učiteljev med različnimi državami in posledično srednjimi šolami, za izmenjavo izkušenj, medkulturni dialog in ostale družbene in socialne aktivnosti.

Projekt CAM Station, Avtomatizacija proizvodne linije je razdeljen na strokovne skupine. Strokovna skupina (TEC group) se ukvarja s strokovnim področjem, kjer se učitelji v mednarodnem sodelovanju ukvarjajo s področjem načrtovanja, CAD konstruiranjem in mehanskimi komponentami, pnevmatiko, elektrotehniko in ožičenjenjem ter programiranjem PLK. Vsak izmed mednarodnih partnerjev je moral projekt pripeljati od ideje do izdelka, na koncu pa je skupni izdelek omenjena avtomatizirana linija. Vsak izmed partnerjev je moral izdelati osnovni koncept posameznih sklopov in naprave, razdelati način delovanja, CAD model, električne sheme, pnevmatske sheme, zadevo sestaviti, programirati in testirati. V tehniški strokovni skupini sodelujemo strokovni učitelji Igor Lah, Matjaž Cizej, Gorazd Jordan, Andro Glamnik in Matej Veber v sodelovanju z strokovnimi učitelji iz ostalih partnerskih držav. Končni izdelek bo avtomatizirana proizvodna linija. Druga skupina je pedagoška skupina (PED group), kjer se učitelji splošnih predmetov in učitelji strokovnih vsebin ukvarjajo z dijaki s posebnimi potrebami, primanjkljaji in vzgojno problematiko. V ta namen je bil uporabljen poseben Lavi test, ki ga dijaki izpolnijo na začetku, med in na koncu projekta. Rezultati služijo evalvaciji in vključitvi teh dijakov z drugačnimi pristopi v proces izobraževanja na mednarodnem in lokalnem nivoju. Našo šolo v tej skupini zastopata učiteljica Simona Črep in strokovni učitelj Gvido Par. Tretja skupina je jezikovna skupina (LANG group). Skupina se ukvarja z strokovnim jezikom in izrazoslovjem. Ustvarili so mednarodni slovar s področja mehatronike in avtomatizacije, v studiu pa so tudi posneli besede in izraze v jeziku vseh držav sodelujočih v projektu.

Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije

Pot na Lavo 2, 3000 Celje

Tel.: +386 3 428 58 00

www.sc-celje.si

www.cam-station.weebly.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 44 (11-2023)

Po razburkanem poletju se počasi vračamo v ustaljene tirnice in v tokratni številki revije Svet mehatronike boste lahko brali o pasivnem hlajenju prostorov. Zanimiv pri tem novem načinu je princip, kako so raziskovalci naredili prototip hladilnika, ki za svoje delovanje ne potrebuje električne energije. Res je, da je ta prototip še zelo drag, ampak če kolikor toliko poznamo človeštvo, se bo tudi izdelava takšnega hladilnika pocenila.

Stičišče znanosti in gospodarstva

Celjski sejem letos je letos obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev.

Svetovno prvenstvo v robotiki Robocup 2023

V mesecu juliju 2023 so se dijaki ŠC Celje Srednje šole za strojništvo na podlagi uvrstitev v preteklih letih udeležili svetovnega prvenstva v robotiki RoboCup 2023 v Bordeaux-ju v Franciji.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!