Mednarodni projekt Cam Station

Na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije, ki je del ŠC Celje, smo trenutno vključeni v mednarodni projekt »CAM STATION, Automation of production line, KA-2 Erasmus +.

V projekt so vključeni štiri srednje strokovne šole, ki poučujejo kader iz področja mehatronike, strojništva in elektrotehnike. Naši projektni partnerji so Nemška srednja strokovna šola HW Schule Pforzheim, HTL Weiz iz Avstrije in THC Timisoara iz Romunije. Gre za mednarodno prakso poučevanja in izmenjave dijakov in učiteljev med različnimi državami in posledično srednjimi šolami, za izmenjavo izkušenj, medkulturni dialog in ostale družbene in socialne aktivnosti.

Projekt CAM Station, Avtomatizacija proizvodne linije je razdeljen na strokovne skupine. Strokovna skupina (TEC group) se ukvarja s strokovnim področjem, kjer se učitelji v mednarodnem sodelovanju ukvarjajo s področjem načrtovanja, CAD konstruiranjem in mehanskimi komponentami, pnevmatiko, elektrotehniko in ožičenjenjem ter programiranjem PLK. Vsak izmed mednarodnih partnerjev je moral projekt pripeljati od ideje do izdelka, na koncu pa je skupni izdelek omenjena avtomatizirana linija. Vsak izmed partnerjev je moral izdelati osnovni koncept posameznih sklopov in naprave, razdelati način delovanja, CAD model, električne sheme, pnevmatske sheme, zadevo sestaviti, programirati in testirati. V tehniški strokovni skupini sodelujemo strokovni učitelji Igor Lah, Matjaž Cizej, Gorazd Jordan, Andro Glamnik in Matej Veber v sodelovanju z strokovnimi učitelji iz ostalih partnerskih držav. Končni izdelek bo avtomatizirana proizvodna linija. Druga skupina je pedagoška skupina (PED group), kjer se učitelji splošnih predmetov in učitelji strokovnih vsebin ukvarjajo z dijaki s posebnimi potrebami, primanjkljaji in vzgojno problematiko. V ta namen je bil uporabljen poseben Lavi test, ki ga dijaki izpolnijo na začetku, med in na koncu projekta. Rezultati služijo evalvaciji in vključitvi teh dijakov z drugačnimi pristopi v proces izobraževanja na mednarodnem in lokalnem nivoju. Našo šolo v tej skupini zastopata učiteljica Simona Črep in strokovni učitelj Gvido Par. Tretja skupina je jezikovna skupina (LANG group). Skupina se ukvarja z strokovnim jezikom in izrazoslovjem. Ustvarili so mednarodni slovar s področja mehatronike in avtomatizacije, v studiu pa so tudi posneli besede in izraze v jeziku vseh držav sodelujočih v projektu.

Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije

Pot na Lavo 2, 3000 Celje

Tel.: +386 3 428 58 00

www.sc-celje.si

www.cam-station.weebly.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Plastožer – naprava za drobljenje pločevink in plastike

V petek, 5. 5. 2023 se je odvilo finale že 10. Junior Achivement nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na na Gospodarski zbornici Slovenije.

MIEL OMRON na sejmu MIS’23

MIEL OMRON na sejmu MIS'23

Svet mehatronike 42

v industriji so materiali različnih izdelkov zelo pomembni. Pomembno je, da je nek material trden, žilav – seveda odvisno od uporabe. Pri nekaterih primerih uporabe pa je pomembno, da je material tudi elastičen in da se po obremenitvi vrne v svoj položaj. Tako so japonski znanstveniki naredili nov material - leguro na osnovi bakra, ki ima elastično obremenitev večjo od 4,3%. Tak material bi lahko prišel prav v proizvodnji naprav za športnike, v medicinskih napravah ter verjetno še kje drugje.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!