Robotski gasilci rešujejo življenja posadki na ladji

Služba gasilca je ena izmed bolj nevarnih in zahtevnih dejavnosti, zato njihov pogum navdušuje mlajše generacije že v zgodnjih letih. Ampak s sabo potegne še veliko rutinskih opravil, zato pa je potrebno nekaj odrekanja in veliko požrtvovalnosti ter želja za pomoč ljudem v stiski.

Trenutno smo na točki razvoja, kjer smo sposobni oblikovati in izdelati robota za pomoč v določenih primerih. V prihodnosti bodo gasilci dobili pomoč v obliki robotov sposobnih zaznati ogenj in ga pogasiti v majhnih, zadimljenih prostorih. Tako bodo zmanjšali tveganje gasilcev pri gašenju, predvsem v zadimljenih prostorih. Razvoj za to tehnologijo zahteva kar nekaj denarja, zato ni presenetljivo, da raziskavo posredno sponzorira ameriška vojska. Njen oddelek za razvoj je pred kratkim dodelil sredstva v višini 600.000 $ skupini raziskovalcev na Worcester Polytechnic Institute (WPI). Postavljeni cilj je razvoj algoritma za planiranje gibanja robota, ki se bo boril z ognjenimi zublji na vojaških ladjah.

Robot – gasilec

Avtonomen humanoid po imenu SAFFiR (Shipboard Autonomous Firefighting Robot) je bil izdelan na Virginia Tech raziskovalnem inštitutu in preizkušen že novembra 2014. Robot visok 178 cm in težak 64 kg je po štirih letih razvijanja uspešno prestal preizkus gibanja po neravnih tleh, zaznavanja in gašenja manjšega ognja na preizkusni ladji. Opremljen s termalno kamero, ki zajema v vidnem spektru in rotirajoči prostorski laserski senzor imenovan LIDAR, zaznava okolico brez težav tudi v gostem dimu, lahko zazna ogenj in ga pogasi. Dvonožni robot je dokazal, da obvladuje gasilsko cev, čeprav je moral imeti zaradi zaščite med preizkusom oblečeno zaščitno obleko. Sestavljen je iz elektromotorjev, baterij in občutljive komponente so nezaščitene, tako da mu za opravljanje gasilskega dela manjka še gasilska uniforma. Ker je bil robot zasnovan v pomoč ljudem na ladji, ima sposobnost prepoznave govora in gest z rokami. Njegova glavna naloga je zgodnja zaznava ognja in hitro ukrepanje preden pride do večje škode na ladji. Namenjen je vojaškim ladjam, ki ponavadi prevažajo eksplozivne in gorljive snovi, zato je hitro ukrepanje nujno za zaščito človeških življenj. Poleg varovanja življenj pa bi robot lahko opravljal tudi vrsto drugih nujnih in ponavljajočih se opravil na ladji.

www.futurism.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!