Gosenico v naravni velikosti poganja in nadzira svetloba

Raziskovalci Fakultete za Fiziko na Univerzi v Varšavi so z uporabo tehnologije tekočih elastomerov (ki so jih originalno razvili v LENS Inštitutu v Firencah), demonstrirali mikro robota, za katerega so navdih našli v biologiji – oponaša gibanje gosenice v naravni velikosti. 15 mm dolg mehak robot zajema energijo iz zelene svetlobe in ga nadzirajo z moduliranim žarkom zelenega laserja. Poleg premikanja na ravnih površinah lahko tudi pleza po strminah, se stisne skozi ozke reže in prenaša tovor.

Celo desetletje so raziskovalci in inženirji poizkušali narediti robote, ki bi oponašali različne načine premikanja, ki jih najdemo v naravi. Večina teh rešitev ima rigidne skelete in sklepe, ki jih premikajo s pomočjo elektrike ali pnevmatike. V naravi pa se veliko število bitij premika z mehkimi telesi. Črvi, polži in ličinke insektov se lahko učinkovito premikajo z uporabo drugačne strategije. Do danes so bili poizkusi, da bi naredili mehke robote, omejeni z majhnostjo (tipično do desetine centimetra), predvsem zaradi potreb energije za napajanje in daljinskega krmiljenja.

Tekoči Kristalni Elastometri (LCE) so pametni materiali, ki lahko kažejo velike spremembe oblike, če so osvetljeni z vidno svetlobo. Z nedavno razvitimi tehnikami je možno narediti vzorce teh mehki materialov v poljubne tridimenzionalne oblike z vnaprej določeno izvedbo aktiviranja. Deformacija, ki jo povzroči svetloba omogoča, da se monolitne LCE strukture opravijo kompleksne premike brez številnih diskretnih aktuatorjev.

R&D magazine

Avtor: Fakulteta za Fiziko, Univerza v Varšavi

Povzeto po RDMag

www.rdmag.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Svet mehatronike 41

V času priprave tokratne številke smo v Sloveniji po daljšem času spet »okusili«, kako izgleda prava zima! Upamo, da vam obilen sneg ni povzročil preveč preglavic, ampak zgolj zimsko veselje v vseh možnih oblikah.

Večfunkcijski sistemi z IO-Linkom

Murrelektronik proizvaja digitalno infrastrukturo za prenos podatkov.

Novi ploskovni prijemali SCHMALZ FXP-60 in FMP-60: manjši izvedbi z enako močjo!

S prijemaloma FXP-60 in FMP-60 SCHMALZ tržišču predstavlja novi, ozki izvedbi svojega univerzalnega ploskovnega prijemala. Ciljne industrije so lesna, steklarska industrija ter intralogistika.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!