Gosenico v naravni velikosti poganja in nadzira svetloba

Raziskovalci Fakultete za Fiziko na Univerzi v Varšavi so z uporabo tehnologije tekočih elastomerov (ki so jih originalno razvili v LENS Inštitutu v Firencah), demonstrirali mikro robota, za katerega so navdih našli v biologiji – oponaša gibanje gosenice v naravni velikosti. 15 mm dolg mehak robot zajema energijo iz zelene svetlobe in ga nadzirajo z moduliranim žarkom zelenega laserja. Poleg premikanja na ravnih površinah lahko tudi pleza po strminah, se stisne skozi ozke reže in prenaša tovor.

Celo desetletje so raziskovalci in inženirji poizkušali narediti robote, ki bi oponašali različne načine premikanja, ki jih najdemo v naravi. Večina teh rešitev ima rigidne skelete in sklepe, ki jih premikajo s pomočjo elektrike ali pnevmatike. V naravi pa se veliko število bitij premika z mehkimi telesi. Črvi, polži in ličinke insektov se lahko učinkovito premikajo z uporabo drugačne strategije. Do danes so bili poizkusi, da bi naredili mehke robote, omejeni z majhnostjo (tipično do desetine centimetra), predvsem zaradi potreb energije za napajanje in daljinskega krmiljenja.

Tekoči Kristalni Elastometri (LCE) so pametni materiali, ki lahko kažejo velike spremembe oblike, če so osvetljeni z vidno svetlobo. Z nedavno razvitimi tehnikami je možno narediti vzorce teh mehki materialov v poljubne tridimenzionalne oblike z vnaprej določeno izvedbo aktiviranja. Deformacija, ki jo povzroči svetloba omogoča, da se monolitne LCE strukture opravijo kompleksne premike brez številnih diskretnih aktuatorjev.

R&D magazine

Avtor: Fakulteta za Fiziko, Univerza v Varšavi

Povzeto po RDMag

www.rdmag.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

Nove priložnosti – Mikro-kompaktiranje in varjenje v eni napravi

Uporovno varjenje kot postopek za izdelavo visokokakovostnih zvarov med električno prevodnimi in mehanskimi komponentami je že dolgo uveljavljen in preizkušen postopek.

Ethernet po eni parici (SPE – Single Pair Ethernet) – prihodnost IIOT

V četrti industrijski revoluciji, oz. Industriji 4.0, bodo inteligentna omrežja prinesla temeljne spremembe. Industrija 4.0 predstavlja ogromen potencial za večjo profitabilnost in fleksibilnost industrije, okrepitev gospodarstvene konkurenčnosti, za visok življenjski standard in nova delovna mesta.

IFAM 2024 je praznoval 19. obletnico

Kako hitro teče čas, drage bralke in dragi bralci. Ni prav dolgo nazaj, ko smo skupaj s podjetjem ICM organizirali prvo konferenco Trendi in tehnologije v avtomatizaciji v Portorožu.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!