Gosenico v naravni velikosti poganja in nadzira svetloba

Raziskovalci Fakultete za Fiziko na Univerzi v Varšavi so z uporabo tehnologije tekočih elastomerov (ki so jih originalno razvili v LENS Inštitutu v Firencah), demonstrirali mikro robota, za katerega so navdih našli v biologiji – oponaša gibanje gosenice v naravni velikosti. 15 mm dolg mehak robot zajema energijo iz zelene svetlobe in ga nadzirajo z moduliranim žarkom zelenega laserja. Poleg premikanja na ravnih površinah lahko tudi pleza po strminah, se stisne skozi ozke reže in prenaša tovor.

Celo desetletje so raziskovalci in inženirji poizkušali narediti robote, ki bi oponašali različne načine premikanja, ki jih najdemo v naravi. Večina teh rešitev ima rigidne skelete in sklepe, ki jih premikajo s pomočjo elektrike ali pnevmatike. V naravi pa se veliko število bitij premika z mehkimi telesi. Črvi, polži in ličinke insektov se lahko učinkovito premikajo z uporabo drugačne strategije. Do danes so bili poizkusi, da bi naredili mehke robote, omejeni z majhnostjo (tipično do desetine centimetra), predvsem zaradi potreb energije za napajanje in daljinskega krmiljenja.

Tekoči Kristalni Elastometri (LCE) so pametni materiali, ki lahko kažejo velike spremembe oblike, če so osvetljeni z vidno svetlobo. Z nedavno razvitimi tehnikami je možno narediti vzorce teh mehki materialov v poljubne tridimenzionalne oblike z vnaprej določeno izvedbo aktiviranja. Deformacija, ki jo povzroči svetloba omogoča, da se monolitne LCE strukture opravijo kompleksne premike brez številnih diskretnih aktuatorjev.

R&D magazine

Avtor: Fakulteta za Fiziko, Univerza v Varšavi

Povzeto po RDMag

www.rdmag.com

Več o članku si preberite v PDF reviji!

Sorodni članki

Zadnji članki

3D natisnjeni notranji organi

3D natisnjeni človeški organi so natisnjeni tako, da jih lahko uporabljajo študenti medicine. Organe so natisnili s posebnim poudarkom na ustreznih barvah posameznega organa....

Kako naredijo moderne ležaje

Izdelava krogličnih ležajev: https://www.youtube.com/watch?v=T53zdMvOPmE

Svet mehatronike 40

Pozdravljene drage bralke in dragi bralci! Plastika je povsod okrog nas in še kako pomembno je, da jo čim več recikliramo. Ne samo zaradi skrbi za okolje, pač pa tudi zaradi skrbi za energente in vire, ki bi jih porabili s proizvodnjo nove plastike.

Želite biti na tekočem z najnovejšimi novicami?

Radi bi vas slišali! Prosimo, izpolnite svoje podatke in ostali bomo v stiku. Tako preprosto je!